Annonce
Rejser

Surf i Aarhus Havn: Hvordan vand gør os glade

De fleste bliver som legende børn, når de kommer ud på et SUP-bræt, fortæller Finja Götz, der er instruktør og CEO i Surf Agency. Det gjorde den her gruppe surfere i hvert fald. Og våddragten tager også toppen af den værste kulde fra vandet. Foto: Surf Agency

Der er ikke langt fra landkrabbe til surfergirl på Aarhus Havn. Surf Agency holder introduktionskurser i den hurtigt voksende vandsport Stand Up Paddling, hvor de fleste kan være med. Og så er der blue mind og surferstemning på kajen efter turen på - og ikke mindst i - havet.

Det gør lidt ondt i kroppen, bare at han siger, at vi skal falde i vandet. Solen skinner, og temperaturen er godt over en normal dansk forårsdag, men det mørke havvand er ikke oppe på tocifrede grader. Byron Allman, vores SUP-instruktør, rækker armen med sin paddel ud, tager den anden om hovedet for at beskytte det og dumper med et plask fra surfbrættet og ned i havnevandet.

Jeg kan mærke på mine mere og mere spændte muskler, at jeg lige så godt kan få det overstået. Og jeg åbner øjnene i det salte vand, mens redningsvest og våddragt trækker mig op til overfladen. Der er overraskende lunt i sådan en dragt, hvilket er heldigt, for det bliver absolut ikke sidste gang, jeg plumper i vandet på mit livs første forsøg på et surfbræt. Plaskene høres også rundt omkring, da vi padler ud af lystbådehavnen med Den Permanente forude og Aarhus Ø til siden.

Surf Agency har skabt en klub og en forretning med events og kurser i sporten Stand Up Paddling (SUP) i Aarhus havn. Eftersigende er SUP den hurtigst voksende sport i Europa, og muligvis også i Aarhus, for på bare seks år, har ejerne af Surf Agency, Finja Götz og Michael Allman, udvidet forretningen fra at udleje seks oppustelige SUP-brætter til 70. Og sidste år var der 4000 surfere igennem surf-oasen på havnen, fortæller Finja Götz.

Det kan du opleve

Surf Agency holder introduktionskurser to gange om ugen, hvor man får et par timers instruktion i Stand Up Paddle-surfing, først kortvarigt på land og dernæst en masse på vand.90 procent af dem, der kommer på introduktionskurserne, har aldrig dyrket vandsport før. Men langt de fleste kan være med. Man skal kunne svømme 200 meter og ikke have problemer med ryg, skuldre og hjerte eller lide af epilepsi. Der er specielle kurser for familier og børn.

SUP foregår på et bredt og relativt stabilt bræt, hvor man står op og padler. Undervisningen på introduktionskurserne foregår i lystbådehavnen og i bugten hen mod badeanstalten Den Permanente.

Man får også introduktion til sikkerhed, som viden om vind og vejr, regler om hvordan man færdes i havnen og redningsøvelser foruden, sjov, ræs og akrobatik.

Se mere på surfagency.dk

Finja Götz, CEO og instruktør i Surf Agency, har den helt rigtige holdning på brættet. Hvis man bevæger sig ordentligt, når man padler, får man trænet det meste af kroppen især kernemuskulaturen omkring maven og ryggen - og selvfølgelig også armene. Foto: Surf Agency
Annonce

En bid af Caribien

Solen dukker frem mellem skyerne og varmer godt, når man lige har været en tur i vandet. Balanceøvelser, hurtige vendinger og for meget sightseeing (for havnen er flot fra vandsiden) får det brede bræt til at vakle under fødderne og forsvinde med et svup. Men det er nemt at komme op og i begyndelsen, hvor kræfterne stadig er intakte, føler man sig som en vandhund. Til sidst måske mere som en lidt doven delfin, der på den våde mave glider op på brættet. For det er en hård omgang træning, man får på et SUP-bræt, selv om det ser glidende, let og lækkert surfer-agtigt ud.

- Surfing har et lidt cool image, som noget der er svært, så der er mange, der tænker, at det kan de slet ikke gøre. Men det kan alle, om man er tyk eller tynd, høj eller lav. Og når folk først kommer på vandet, bliver de som små børn. Der er ingen, der ikke smiler, når de kommer i gang, siger Finja Götz, der selv har surfet i ni år både på bølger, med drage og nu på SUP-bræt.

For seks år siden, gjorde hun sin passion til sin levevej, da hun sammen med Michael Allman, som hun havde mødt på en caribisk strand, åbnede Surf Agency. Finja Götz er fra Hamburg, hvor SUP-sporten var voksende og populær, og det burde den også være i Aarhus: en storby omringet af vand og med et internationalt udsyn, mente de. Missionen var at bringe en lille bid af Caribien med til Aarhus Havn.

En tur på SUP-bræt får smilet frem. Faktisk er det en teori, at havet og vand gør mennesker gladere. Blue mind hedder begrebet. Foto: Surf Agency
Annonce

Blue mind

Med farverige blomster i kasser, kunstigt græs, stativer med våddragter, sauna og vildmarksbade udenfor kontoret har de skabt en stemning, der bliver forstærket af smilende, smukke mennesker i bikinier og våddragter, der skyller udstyr, går i sauna eller hænger ud på pallestolene. En af dem, der hængte ud i nogle år, og endte med at hænge fast som instruktør og administrativ medarbejder i Surf Agency er Anne Højland.

- Man ved aldrig, hvornår man kommer hjem, når man tager herned. Folk bager kage og tager pizza med, spiller spil og hænger ud, siger hun.

Da hun for nogle år siden stillede sig op på et SUP- bræt for første gang var det et kærligt gensyn med vandet og havet. Som barn havde hun svømmet konkurrencesvømning, men et eller andet sted undervejs havde hun glemt følelsen af vand. Den og glæden kom igen, da hun plaskede i fra brættet i havnen. Siden har hun hængt ud, hjulpet til og for et år siden, blev hun instruktøruddannet. Hun taler om et begreb, der hedder blue mind: At man bliver glad af at være i nærheden af og i vand. Og det er måske derfor, surfere altid er smilende og afslappede, mener hun.

Og det blå mindset smitter, når man er på (og i) vandet. Efter redningsøvelser og et hvil på et lille hjørne sandstrand lige udenfor lystbådehavnen, spørger Byron Allman, om nogen vil med på en ekstra tur langs Aarhus Ø og havsvømmebanen, og der er ingen på holdet, som vil gå glip af en eneste dråbe havvand. Med Aarhus Bugt til den ene side og den nye, hvide arkitektur til den anden, stopper vi for at lave et par yogaøvelser på det flydende underlag. De mest ihærdige ryger i vandet igen, inden vi padler tilbage til land og sauna, som bliver indtaget i badetøj og ublufærdighed.

Nærmest nøgen sidder man overfor mennesker, der for to timer siden var fremmede, og griner, evaluerer og udveksler restauranttips og svedehytte-fortællinger. Der er ingen tvivl om, at det blå hav har gjort os glade.

En gruppe SUP'ere blander sig med sejlskibe i Aarhus Lystbådehavn. På introduktionskurset lærer man også, hvordan man gebærder sig i havnen, tager hensyn og lægger mærke til bølger fra dønningerne af hurtige skibe eller færgen. Foto: Surf Agency
Michael Allman, CEO og instruktør, Laura Stoumann, instruktør, og Finja Götz, CEO og instruktør, skåler i varmen. Indefra saunaen kan man sidde i varmen og følge med i livet på havnen. Vinduet forenden er sort udefra, så man sidder ikke på udstilling for de forbipasserende og beboerne i husbådene. Foto: Surf Agency
Der bliver slappet af mellem øvelserne på vandet. Man sidder sikkert og stabilt på et SUP-bræt, når man skal have et hvil. Foto. Surf Agency
Man kan paddle på SUP-bræt hele året. Om vinteren har man bare uld-skitøj under våddragten og handsker og hue på. Foto: Surf Agency
Der er surferstemning på lystbådehavnen i Aarhus. Tøndesauna og vildmarksbade er blandt oplevelserne, man kan få ved Surf Agency. Foto: Surf Agency
Byron Allman viser, hvordan man padler på et SUP-bræt, mens deltagerne i introduktionskurset stadig står på land. Foto: Surf Agency
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor ligner AGF et hold, der er ved at smide hele sæsonen på gulvet

Annonce