Annonce
Aarhus

Sushi i topklasse har afløst det gode kød på Klostertorvet

Ksenija Fjodorova på 24 år er sushi-chef og medejer af nyåbnede Kamii i Aarhus. - I starten var det svært at holde den høje standard, men i dag er det både passion og rutine for mig, siger hun. Foto: Michael Svenningsen
Det tidligere Slagterbørsen er blevet afløst af populær sushirestaurant med afdelinger i Hjørring og Horsens.

AARHUS: Byen er nærmest ved at drukne i øjeblikket i nye sushirestauranter, der ser dagens lys på det ene gadehjørne efter det andet.

Alligevel satser en ny af slagsen på Klostertorvet på at indtage og kapre byen med sushi fra allerøverste hylde, hvor kvalitet og håndværk ikke fås meget bedre.

Kamii, hedder den efter en japansk madgud, og bag stedet står kinesiske Yin Yu og Xi Chen samt letlandske og blot 24-årige Ksenija Fjodorova.

Kamii blev skabt i Hjørring af Yin Yu og har siden udvidet med en afdeling i Horsens. I Horsens blev 24-årige Ksenija Fjodorova for tre år siden ansat som medarbejder på fuld tid, mens hun passede sit studie i et ganske andet fag, arkitektonisk teknologi og byggeledelse.

Hun viste sig at være et naturtalent i sushilavning, og derfor blev hun tilbudt medejerskab og opstart af Kamii i Aarhus.

- Det er blevet en passion for mig, fordi jeg er god til det, og jeg kan godt lide at bryde med stereotypen om, at det kun er asiater, der kan lave sushi. Det var selvfølgelig en svær beslutning at træffe om at arbejde med sushi i stedet for mit fag, men jeg er fascineret af sushi, og desuden havde jeg svært ved at finde job, fordi jeg endnu ikke kunne dansk. Så jeg sagde ja, og nu er jeg også i gang med at lære dansk, fortæller Ksenija Fjodorova - stadig på engelsk.

Annonce

Jeg kan godt lide at bryde med stereotypen om, at det kun er asiater, der kan lave sushi.

Ksenija Fjodorova, sushi-chef, Kamii, Aarhus

Imponeret restauratør

Kamii ligger lige ved siden af tapasrestauranten Canblau i lokalerne, der før husede Slagterbørsen, som også var en del af Canblau-familien.

Her stod den på anmelderroser og kød af høj kvalitet, men en ekstra varm og lang sommer samt nye lignende koncepter gjorde det svært for restauranten, fortæller medejer Jimmy Holm.

Derfor ledte de efter en ny lejer, og valget faldt hurtigt på Kamii.

- Jeg kender deres produkter rigtig godt, og jeg har virkelig stor respekt for det, de laver. Det er mere end 15 år siden, jeg smagte deres mad første gang, og jeg kan stadig huske, at jeg tænkte, at der findes da ingen i Danmark, der laver så god sushi. Men det gjorde Yin Yu, og jeg har elsket hans mad lige siden, lyder det fra Jimmy Holm.

Han oplyser, at Canblau har hjulpet Kamii i gang, men at den fungerer som en selvstændig forretning.

- Det er faktisk over en måned siden, den åbnede. Vi er bare gået stille med dørene, fordi de lige skulle have lov at komme i gang, og fordi det skulle være helt perfekt, inden der for alvor blev travlt. Men nu er de klar, og jeg kan love, at kvaliteten er noget af den højeste, der findes, konstaterer Jimmy Holm.

- Samtlige gæster, der er gået ud derfra, har været ellevilde. Og man kan spørge sig selv, om der virkelig kan være så stor forskel på sushi, og der kan jeg bare svare: Ja, det kan der!

Kvalitet som levebrød

Konceptet på Kamii er sådan set ikke så anderledes end på andre sushirestauranter, fortæller Ksenija Fjodorova.

- Vores fokus er høj kvalitet med frisk fisk og frisklavet ris hver dag - vi har høje standarder inden for alt, hvad vi rører ved, lover hun.

- Netop derfor er jeg sikker på, vi har vores berettigelse, selvom der er sushirestauranter overalt efterhånden.

Kamii i Aarhus har udover sushi også andre asiatiske specialiteter på kortet, og derfor er navnet på restauranten retteligt Kamii Sushi & Asian Concept.

Sushi på Kamii er ifølge naboen og samarbejdspartneren Canblau noget ganske særligt. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tilbagegang til det bedre

Der er ingen grund til at ærgre sig eller græde over, at der bliver lånt færre bøger på bibliotekerne i Aarhus end tidligere - hvis nogen skulle komme på den tanke. For der er masser af folk på bibliotekerne. De henter viden, lærdom eller erfaring på andre måder end ved at slæbe bøger med hjem. De låner også stadig bøger, bare lidt færre end tidligere. De nye tider er såmænd bedre end de gamle. For mulighederne for at finde det, man har brug for, er øget betydeligt. Selvfølgelig står bibliotekerne ligesom andre, der opererer med trykte ting, i et vadested. For ingen ved, om den trykte verden helt forsvinder. Det gør den næppe. Under alle omstændigheder har elektronikken helt forandret vores verden, oftest til det bedre, ja, selv i lande, der gerne vil bestemme, hvad deres indbyggere skal tro og mene, må magthaverne give op. Det er nemt at finde oplysninger og nemt at komme ud med sine budskaber. Både det århusianske hovedbibliotek Dokk1 og de 18 lokale biblioteker låner stadig bøger ud, så på den front har de en mission, men de er også blevet så meget andet. For eksempel et sted, hvor man henter elektroniske oplysninger på computeren. Der ydes også borgerservice, og så har især Dokk1 fået en hel stribe af nye, velfungerende funktioner. Både det sted og lokalbibliotekerne er blevet mødesteder, og det var helt genialt, da Dokk1 fandt ud af at lave aftaler på forhånd med foreninger, som nu har mødested i den grå diamant på havnefronten. Flere end 100 foreninger har deres faste mødested der, hvor de ikke alene har plads, men også adgang til mange funktioner, som de har brug for i forbindelse med foreningsarbejdet. Dokk1 er også blevet et sted, hvor studerende går hen for at læse og arbejde sammen to eller flere i grupper og en legeplads for forældre med mindre børn. Det er virkelig blevet et multikulturelt hus med en god atmosfære og brugbare platforme. At omkring 1,2 millioner hvert år besøger huset vidner om dets værdi. Og så gør det ikke så meget, at de færreste kommer for at låne bøger.

Danmark

Se Danmark: Med hesten til tandlæge

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce