Annonce
Østjylland

Svær kamp: Idéer fra borgere kommer sjældent i byrådet

Fodgængerfeltet ved Vestermarken og Vesterhåb er blevet opgraderet. Ifølge Odder Kommune skete det ikke, fordi der kom et borgerforslag, men fordi beboere i området snakkede med en politiker. Foto: Morten Pape
Forsøgsperiode er ved at løbe ud. Men indtil politikerne siger nej til at fortsætte, kan borgerne stadig rejse nye idéer og forsøge at samle stemmer.

Odder: "Tanken er god, men reelt gør det ikke den store forskel."  Ordene kommer fra Thomas Jørgensen, som er en af de få, der har fået politikerne til at stemme om et borgerforslag. Kun to forslag har indtil nu fået stemmer nok til at komme på byrådets dagsorden, og der var ikke flertal for nogle af forslagene.

- Selve forslaget kom der ikke meget ud af. Men der blev pludselig sat skub i nogle ting. Der blev sat lys op ved fodgængerovergangen, striberne blev frisket op, og der kom torontolys op. Det er de der orange blink. Nu kan man bruge ni millioner kroner på en dejlig bro over Stampmølledalen, men en tunnel til de mange børn, som hver dag krydser Vestermarken, kan der tilsyneladende ikke findes penge til, siger Thomas Jørgensen.


Hvis man gerne vil have sit forslag igennem, så skal man gøre lidt for at sprede det. Men det er ikke nødvendigt at stemme dørklokker, man kan hurtigt få budskabet ud til mange via Facebook.

Thomas Jørgensen


I løbet af efteråret skal byrådet besluttes sig for, om det to-årige forsøg med borgerdrevne forslag skal fortsætte. Indtil nu har der været 35 forslag.

Annonce

Lav en tunnel

Thomas Jørgensen er familiefar, og han ville gerne have et forbud mod lastbiler og andet tung trafik på Vestermarken i Odder. Mange børn krydser vejen på deres tur i skole, og alternativt kunne der laves en tunnel. Forslaget kom i byrådet sidste år, men det blev stemt ned, selv om det uden problemer nåede de 358 stemmer, der er nødvendige for at komme på dagsordenen.

Sådan så krydset ved Vestermarken og Vesterhåb ud, før det blev opgraderet. Foto: Hans Jørgensen

- Det gik overraskende nemt. Der har jeg været lidt heldig, for nogle så det og tog det op på Facebook. Hvis man gerne vil have sit forslag igennem, så skal man gøre lidt for at sprede det. Men det er ikke nødvendigt at stemme dørklokker, man kan hurtigt få budskabet ud til mange via Facebook, siger Thomas Jørgensen, der også benyttede sig af forældreintra.

Det andet forslag, der er kommet på dagsordenen, arbejder politikerne videre med. Det handler om at indføre minimumsnormeringer i børnehaver og vuggestuer, og normeringerne indgår i forhandlingerne om næste års budget for Odder Kommune.

Annonce

Idéen er god

Selv om Thomas Jørgensen ikke fik flertal for sit forslag, synes han godt om, at borgere kan komme med idéer og forsøge at samle nok stemmer til, at politikerne skal tage dem alvorligt.

- Hvis man sidder i byrådet, kan man jo ikke vide alt, der foregår i kommunen. Idéen med forslagene er god, men man kan godt tvivle på, om det gør den store forskel. Det kan give lidt debat. Jeg har hørt flere, der mener, at i og med der kom debat om trafikken på Vestermarken, så kom der pludselig skub i opgraderingen af fodgængerovergangen. Jeg har forstået det sådan, at det har været på programmet i rigtig lang tid, men der var bare ikke sket noget. Så det har vi da fået ud af det, men det er også det eneste, siger Thomas Jørgensen.

Der er kommet torontolys op i fodgængerovergangen. Foto: Morten Pape

Odder Kommune bekræfter, at der er lavet hæveflader og torontolys i krydset mellem Vestermarken og Vesterhåb, efter borgerforslaget kom.

- Men det var ikke forslaget, der gjorde det. Det var en snak med borgere i området. Vi havde allerede i 2018 fået et anlægsønske, og det kom på baggrund af en snak, som udvalgsformand Ole Lyngby Pedersen (V) havde med nogle beboere. Det blev sat på budgettet for 2019. Da borgerforslaget kom, indstillede vi i forvaltningen, at politikerne sagde nej til det, for Vestermarken er en gennemfartsvej, oplyser Casper Grønborg, der er teknisk chef i kommunen.

Annonce

Trafik går igen

I løbet af de første to år med borgerdrevne forslag har der været 35 af slagsen. De handler især om trafikale forhold, og der er ønsker om cykelstier, lyskryds, vejbump på helt konkrete steder. Der der har også været nogle forslag, der drejer sig om børnepasning.

- Der har været nogle få, hvor vi har spurgt: "Er det det her, du mener?" Der har været nogle få, hvor man ikke har kunnet læse, hvad man støtter ved at stemme på et forslag, så vi har stillet opklarende spørgsmål en enkelt gang eller to. Og så tjekker vi lovligheden, og om det er en opgave for Odder Kommune. Nu evaluerer vi på det, og ordningen fortsætter, indtil byrådet har set vores evaluering, siger Casper Overgaard Andersen, der er udviklingskonsulent i Odder Kommune.

Borgerforslag

Alle kommunens borgere over 15 år kan komme med et forslag til Odder Kommune. Forslaget kommer på kommunens hjemmeside, hvor det også er kommunens borgere over 15 år, der kan stemme.

Forslagene skal handle om opgaver, som hører under Odder Kommune. Det er muligt at stemme i seks måneder, og hvis der er 358 stemmer for et forslag, skal det behandles af politikerne i byrådet.

358 stemmer er det halve af, hvad et byrådsmandat kostede ved det seneste byrådsvalg.

Stort set alle borgerforslag er gået direkte til afstemning uden ændringer, og Odder Kommune har gjort opmærksomme på dem.

- Det er en helt fast procedure, at de kommer i kommunens annonce i Odder Avis, på vores hjemmeside og vores Facebookside. Det gør vi for at give noget synlighed. Folkene bag de to forslag, der er kommet i byrådet, har været gode til at netværke, og på den måde kan man komme langt, siger Claus Buur, der er kommunikationskonsulent i Odder Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Århusianske personligheder har alle lært vigtigheden af at stå sammen

Annonce