Annonce
Østjylland

Svære budgetforhandlinger venter forude: Ingen penge er der nok af

Masser af borgere, embedsmænd og politikere mødtes tirsdag aften for at debattere de vigtigste emner forud for kommunens budgetlægning. Foto: Mathias Mundbjerg
Trods udsigt til flere penge fra Christiansborg, fattes kommunekassen penge. Det blev indledningen til at borgermøde forude for budgetforhandlingerne.

Odder: Der flytter stadig borgere til byen, og det er godt, men det er også dyrt. Derfor skal der tænkes ud af boksen, for at få råd til at investere i ny daginstitution, kommunale bygninger, klima og alle de andre ting, som byråd og borgere kunne tænke sig.

- Vi har en aftale om, at vi skal bruge 50 millioner kroner til anlæg, så vi skal have et større råderum, hvis vi skal tænke yderligere i bygninger og veje, sagde kommunaldirektør Henning Haahr, da han tirsdag aften gjorde rede for Odder Kommunes økonomiske situation, som den ser ud forud for budgetforhandlingerne.

En af de helt store udfordringer for kommunen er, at andelen af små børn og ældre borgere vokser betragteligt de kommende år. Og selvom der kommer penge fra staten i forhold til mange af de udgifter, der følger med børn og ældre, så skal der investeres massivt i daginstitutioner, plejeboliger, samtidig med, at der pga. færre børn i skolealderen skal nedlægges cirka 10 klasser over de næste fire år, hvis klassestørrelserne skal være økonomisk rentable.

Derudover skal der også bruges penge til vedligehold af eksempelvis kommunale bygninger og veje.

Annonce

Budgetproces

Budgetborgermødet tirsdag aften er begyndelsen på budgetprocessen, der skal ende med, at byrådet vedtager budgettet ved anden behandlingen 31. oktober.

2. oktober holder byrådet budgetseminar, inden 1. behandlingen af budgettet finder vej til byrådssalen 7. oktober.

Frem mod den endelige vedtagelse fortsætter forhandlingerne frem til 22. oktober, som er sidste frist for at komme med ændringsforslag.

Byrådsmøderne 7. og 31. oktober begynder vanen tro kl. 17 og er åben for alle.

Hvor skal pengene komme fra

Af kommunens samlede budget på 1,4 milliarder kroner er langt de fleste penge, 97,6 procent, bundet til tidligere beslutninger om eksempelvis bygninger og lønninger.

Der skal afdrages omkring 19,7 millioner kroner på gæld. Tilbage er der så et råderum på 13,9 millioner på basisbudgettet, som byrådspolitikerne kan lege med, når de skal forsøge at få ønsker opfyldt i det kommende budget. Dertil kommer et sted mellem seks og 10 millioner kroner fra den aftale regeringen og KL netop har lavet.

Skal der investeres flere penge i anlæg eller tilføres eksempelvis børneområdet flere penge til drift, skal pengene altså findes ved at spare et andet sted.

- Så politikerne står overfor en hård prioritering, sagde Henning Haahr.

Borgmester Uffe Jensen (V) lagde heller ikke skjul på, at der venter byrådet en svær opgave.

- Ingen penge har vi nok af. Og ønsker er der mange af, sagde han, da han bød velkommen til budgetborgermødet.

- Vi har stor fokus på borgerinddragelse i byrådet, og derfor vil vi også gerne have jeres input med, sagde borgmesteren, inden han gav hvert parti tre minutter til at fortælle, hvad de hver især synes er vigtigst.

Arkivfoto: Michael Bager
Færre elever i skolerne, betyder et fald i udgifterne, hvis altså man tilpasser skolernes drift derefter. Til gengæld stiger udgifter til småbørn og ikke mindst ældre betragteligt over de næste fire år. Ill. Odder Kommune
Graferne taler deres tydelige billede. Udgifterne til børn, unge og ældre stiger fra 4,4 millioner kroner i 2020 til 22,7 millioner kroner de næste fire år. Ill. Odder Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Annonce