Annonce
Aarhus

Svære spørgsmål til coronaprofessoren: Hvordan går det egentlig med det der covid?

Professor Lars Østergaard spritter sine hænder af. Han er en af de danskere, der ved mest om coronapandemien, så vi har stillet ham en række spørgsmål, blandt andet om vaccine og flokimmunitet. Foto: Jens Thaysen
10. september er Covid-19 ikke længere en samfundskritisk sygdom, men det betyder ikke, at den er væk. Vi har trykket professor Lars Østergaard lidt på maven for at få ham til at svare på en række spørgsmål om coronasituationen lige nu.

SKEJBY: Er man bedre beskyttet mod Covid-19, hvis man har naturlige antistoffer, end hvis man er blevet vaccineret mod corona? Hvornår skal vi vaccineres igen - og hvad blev der egentlig af flokimmuniteten?

Det er nogle af de spørgsmål, som vi har stillet professor Lars Østergaard fra infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Og det er faktisk ikke spørgsmål i den lette ende for professoren.

Annonce

Smitte eller vaccination?

Er man bedre beskyttet mod Covid-19, hvis man er vaccineret, end hvis man har været smittet med corona?

- Der er kommet nogle nye resultater fra Israel, der viser, at det måske er bedre at have være smittet end at være vaccineret. Men resultaterne er ikke fuldt ud overbevisende, og der er andre undersøgelser, der tyder på det modsatte. Så det kan man ikke udtale sig præcist om, siger Lars Østergaard med overbevisning i stemmen.

Coronavaccine på havnen i Aarhus. Første stik gik til Peter Lykke Eriksen, der er reservelæge på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme, når han ikke deltager i beredskabet. Foto: Jens Thaysen

Er det derfor, man skal vaccineres, selv om man har været smittet?

- Vaccinen dækker bredere end den infektion, man fik med en bestemt type af covid. Hvis man også vaccineres, er man måske bedre beskyttet mod fremtidige varianter. Og det kan være man i det hele taget er bedre dækket, hvis man får det boost, som vaccinen giver - man kan sammenligne det med et tredje vaccinestik. Men igen, det er der faktisk ikke nogen der ved med sikkerhed endnu. Vi lærer vejen, mens vi går den, for det er en helt ny virus og nogle helt nye vacciner, siger han.

Annonce

Delta-varianten

Hvor lang tid går der, inden alle ikke-vaccinerede er smittet?

- Der er ingen præcise tal for, hvor mange danskere, der har været smittet. Vi ved godt, hvor mange der er testet positiv, men der er nogen, der ikke er blevet testet. Normalt ville man kigge på antistoffer blandt bloddonorer, men det er vanskeligt, når så mange er vaccinerede. Et gæt lyder på en halv million, siger Lars Østergaard.

Frontpersonalet stod først for, dengang man var bange for, at sundhedsvæsnet skulle bryde sammen. I dag giver det mere mening, at det er sundhedspersonale, der arbejder tæt på sårbare patienter, der bliver rykket frem i køen

Lars Østergaard

73 procent af befolkningen er jo vaccineret, hvis man lægger der 500.000 smittede til, er vi så ikke ved at være der?

- Man kan ikke lægge de to tal sammen, for der er vaccinerede, der også har haft corona, siger han.

Annonce

Skolesmitte

Når delta-varianten er så smitsom, hvorfor har vi så ikke set massive virusudbrud blandt de ikke-vaccinerede skolebørn i Aarhus. Virus må da have en fest i klasselokalerne?

- Har vi ikke det? Jeg kender til skoleklasser med 15 smittede. Så det ses, siger professoren.

Første skoledag på Samsøgade skole, efter første corona bølge; april 2020. Foto: Jens Thaysen

Hvorfor har vi så ikke lukket skole efter skole ned?

- Man vil opretholde en skolegang, så børnene kan lære noget. Børn og unge bliver ikke ret syge af corona, så den største bekymring er, at de tager smitte med hjem til en, der kan blive syg, enten fordi vedkommende ikke vil vaccineres, eller fordi der er tale om en person med et svagt immunforsvar, så vaccinen ikke er slået an. Det kan være transplanterede eller andre, der får immundæmpende medicin, siger Lars Østergaard.

Annonce

Hvad med flokimmuniteten?

10. september er Covid-19 ikke længere en samfundskritisk sygdom, men med mere end 800 smittede i døgnet i Danmark er pandemien endnu ikke overstået på trods af, at 73 procent af befolkningen er vaccineret.

Testkø ved Falck i Aarhus. 10. september er covid ikke længere en samfundskritisk sygdom. Foto: Jens Thaysen

Hvad skete der lige med flokimmuniteten?

- Fordi delta-varianten er så aggressiv, så kræver det, at 90 procent af befolkningen er vaccineret eller har været smittet, siger Lars Østergaard.

Skal vi så bare vente?

- Spørgsmålet er, om vi kan komme op på 90 procent, for vi vil begynde at se, at nogen af dem, der havde infektionen i første bølge - eller de første vaccinerede - vil have problemer med at holde virus fra kroppen, siger han.

Er det fordi immuniteten klinger af?

-Ja, det sker over tid. Hvor hurtigt, det sker, afhænger af flere forskellige faktorer. Immuniteten holder - generelt set - ikke så længe blandt ældre og immunsvækkede, som blandt unge og raske. En anden ting er, hvad der er nok. Hvornår er ens immunsystem stærkt nok - det er der ingen, der ved endnu, siger han.

Annonce

Det tredje stik

Hvornår skal de første vaccinerede regne med at skulle lægge arm til endnu en dosis vaccine?

- Vaccinerne er endnu ikke godkendt til mere end to stik. Det er en europæisk godkendelse, så det arbejdes der på lige i øjeblikket, lige som også rækkefølgen for det næste stik er under overvejelse, siger Lars Østergaard.

 Er der ikke bare den samme som sidste gang - de ældste først?

- Det er allerede besluttet at vaccinere de cirka 50.000 immunsvækkede danskere med et tredje stik først. Med hensyn til rækkefølgen for resten af befolkningen, så giver det ret god mening at vaccinere dem, der fik først, først igen, siger han.

Samlede tal for corona pandemien

  • PCR test: 40.641.927
  • Personer testet: 5.045.978
  • Smittede personer: 345.463
  • Dødsfald: 2.584
  • Dødsfald i procent af smittede personer: 0.75%
  • Antigentest (hurtigtest): 40.442.912

En enkelt ting har ændret sig.

- Frontpersonalet stod først for, dengang man var bange for, at sundhedsvæsnet skulle bryde sammen. I dag giver det mere mening, at det er sundhedspersonale, der arbejder tæt på sårbare patienter, der bliver rykket frem i køen, siger Lars Østergaard.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Venstre ønsker ny skiltepolitik: Det skal være tilladt at reklamere i vejkanten for jordbær og æg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce