Annonce
Aarhus

Svære tvangsindlæggelser: Nu rykker politi og sygeplejersker ud sammen i Aarhus

Det kan være en voldsom sag at tvangsindlægge et mennesker med psykisk sygdom. Nu er der lavet en ny form for teams, som skal løse opgaven i blandt andet Aarhus. Arkivfoto
Betjente er stadig oftere på den svære opgave at håndtere et mennesker med psykisk sygdom. Nu får de hjælp af psykiatriske sygeplejersker, og Region Midtjylland håber blandt andet at forebygge tvangsindlæggelser.

AARHUS: Politibetjente og psykiatriske sygeplejersker i samme udrykningshold.

Det scenarie er en realitet i Aarhus, hvor nye udrykningsteams skal sikre en bedre og mere professionel håndtering af hændelser med personer med psykiske lidelser.

- Det bliver rigtig interessant med de nye udrykningsteams. Jeg er sikker på, at sygeplejerskerne og betjentene med hver deres faglighed kommer til at være en gevinst for hinanden og ikke mindst for de personer med psykiske lidelser, de skal rykke ud til. På den lange bane kan det forhåbentlig virke forebyggende med færre indlæggelser til følge, siger sygeplejefaglig direktør i Region Midtjylland, Claus Graversen.

Ifølge en undersøgelse fra Rigspolitiet er antallet af hændelser, der involverer personer med psykiske lidelser, på syv år er steget fra knap 16.000 til cirka 43.000 om året i hele landet.

Hvor de i 2009 udgjorde 5,6 procent af alle hændelser hos politiet, udgjorde de i 2016 12,8 procent.

Annonce

Jeg er sikker på, at sygeplejerskerne og betjentene med hver deres faglighed kommer til at være en gevinst for hinanden og ikke mindst for de personer med psykiske lidelser, de skal rykke ud til.

Claus Graversen, Region Midtjylland

Tvang i Aarhus

Hos Østjyllands Politi fylder arbejdet med mennesker med psykisk sygdom mere end nogensinde.

I 2017 var politifolkene involveret i 625 indlæggelser med tvang, og i det østjyske er især Aarhus Kommune hjemsted for mange tvangsindlæggelser.

Avisen har tidligere fortalt om en rapport fra en arbejdsgruppe under Region Midtjylland. I rapporten er Aarhus Kommune i samme gruppe som Samsø Kommune, og sidste år blev der foretaget 362 tvangsindlæggelser af borgere i Aarhus og Samsø kommuner.

Det er næsten 100 flere end i 2015.

En svær opgave

Den ny ordning med teams bestående af to betjente og en psykiatrisk sygeplejerske er et forsøg, som skal køre til 2021.

Folketinget har øremærket 37,9 millioner kroner til initiativet, der netop er sat i gang hos Østjyllands Politi og Fyns Politi.

I september kommer Midt- og Vestjyllands Politi og Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi også med.

- Vores betjente fortæller, at det er en svær og kompleks opgave. De bliver i nogle tilfælde usikre på, hvordan de bedst håndterer personer med psykiske lidelser og savner den sundhedsfaglige vurdering og kompetence. Målet er at disse personer og deres pårørende får en hurtigere behandling og en mere koordineret indsats. Samtidig kan de nye teams forhåbentlig være med til at tage konflikter i opløbet og give en mere smidig indgang til behandlingssystemet, siger politiinspektør Lisbeth Fried fra Rigspolitiets Center for Beredskabsudvikling.

Psykiatriske sygeplejersker og politifolk rykker nu ud til mennesker med psykiske problemer. Der er tale om en forsøgsording. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Lad os nu udskifte den rædsel af en nationalsang!

Danmarks Radio markerede traditionen tro nytåret med rådhusklokker, fyrværkeri og DR Pige Koret. Men helt bemærkelsesværdigt præsenterede den nedsparede statsradiofoni en splinterny optagelse sammen med stjernemusikerne i Den Danske Strygekvartet. Og skulle man ikke have opdaget det på grund af almindelig træthed, buldrende brag, løsslupne champagnepropper, forvrøvlede onkler, berusede teenagere, gøende hunde eller festende naboer, kan du få lidt hjælp her! Der var nemlig et tydeligt budskab i repertoiret på de fire fremførte sange: Lad os nu få en nationalsang, som hæver sig over den bedagede, udtjente, lettere patetiske og banale Oehlenschläger-hymne, som vi og tidligere generationer er blevet plaget med siden 1819. Vel var det trange tider efter den ydmygende statsbankerot i 1813 og Norges farvel til unionen året. Lige så deprimerende var Frederik VI´s håbløse klamren sig til taberen Napoleon, selv om kongens rådgivere mindeligt bad ham skifte side i tide. Adam Oehlenschläger og jeg er faktisk begge to studenter fra Efterslægtsselskabets Skole, men vi bliver nok ikke enige om de lyriske kvaliteter i hans selvudnævnte ”Fædrelands Sang”. Det er jo så ravende banalt, at selv Richard Ragnvald fremstår som kunst. Og så er det galt! Der er et yndigt land, det står med brede bøge nær salten østerstrand.| Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark og det er Frejas sal. Og for at understrege håbløsheden og de anstrengte rim napper vi altid sidste halvdel af og den 12.!! afsluttende strofe, når vi skal spille landskampe eller være højtidelige. Vort gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen speiler sin top i bølgen blå.

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];