Annonce
Aarhus

Svære tvangsindlæggelser: Nu rykker politi og sygeplejersker ud sammen i Aarhus

Det kan være en voldsom sag at tvangsindlægge et mennesker med psykisk sygdom. Nu er der lavet en ny form for teams, som skal løse opgaven i blandt andet Aarhus. Arkivfoto
Betjente er stadig oftere på den svære opgave at håndtere et mennesker med psykisk sygdom. Nu får de hjælp af psykiatriske sygeplejersker, og Region Midtjylland håber blandt andet at forebygge tvangsindlæggelser.
Annonce

AARHUS: Politibetjente og psykiatriske sygeplejersker i samme udrykningshold.

Det scenarie er en realitet i Aarhus, hvor nye udrykningsteams skal sikre en bedre og mere professionel håndtering af hændelser med personer med psykiske lidelser.

- Det bliver rigtig interessant med de nye udrykningsteams. Jeg er sikker på, at sygeplejerskerne og betjentene med hver deres faglighed kommer til at være en gevinst for hinanden og ikke mindst for de personer med psykiske lidelser, de skal rykke ud til. På den lange bane kan det forhåbentlig virke forebyggende med færre indlæggelser til følge, siger sygeplejefaglig direktør i Region Midtjylland, Claus Graversen.

Ifølge en undersøgelse fra Rigspolitiet er antallet af hændelser, der involverer personer med psykiske lidelser, på syv år er steget fra knap 16.000 til cirka 43.000 om året i hele landet.

Hvor de i 2009 udgjorde 5,6 procent af alle hændelser hos politiet, udgjorde de i 2016 12,8 procent.

Jeg er sikker på, at sygeplejerskerne og betjentene med hver deres faglighed kommer til at være en gevinst for hinanden og ikke mindst for de personer med psykiske lidelser, de skal rykke ud til.

Claus Graversen, Region Midtjylland

Annonce

Tvang i Aarhus

Hos Østjyllands Politi fylder arbejdet med mennesker med psykisk sygdom mere end nogensinde.

I 2017 var politifolkene involveret i 625 indlæggelser med tvang, og i det østjyske er især Aarhus Kommune hjemsted for mange tvangsindlæggelser.

Avisen har tidligere fortalt om en rapport fra en arbejdsgruppe under Region Midtjylland. I rapporten er Aarhus Kommune i samme gruppe som Samsø Kommune, og sidste år blev der foretaget 362 tvangsindlæggelser af borgere i Aarhus og Samsø kommuner.

Det er næsten 100 flere end i 2015.

Annonce

En svær opgave

Den ny ordning med teams bestående af to betjente og en psykiatrisk sygeplejerske er et forsøg, som skal køre til 2021.

Folketinget har øremærket 37,9 millioner kroner til initiativet, der netop er sat i gang hos Østjyllands Politi og Fyns Politi.

I september kommer Midt- og Vestjyllands Politi og Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi også med.

- Vores betjente fortæller, at det er en svær og kompleks opgave. De bliver i nogle tilfælde usikre på, hvordan de bedst håndterer personer med psykiske lidelser og savner den sundhedsfaglige vurdering og kompetence. Målet er at disse personer og deres pårørende får en hurtigere behandling og en mere koordineret indsats. Samtidig kan de nye teams forhåbentlig være med til at tage konflikter i opløbet og give en mere smidig indgang til behandlingssystemet, siger politiinspektør Lisbeth Fried fra Rigspolitiets Center for Beredskabsudvikling.

Psykiatriske sygeplejersker og politifolk rykker nu ud til mennesker med psykiske problemer. Der er tale om en forsøgsording. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Annonce