Annonce
Aarhus

Svedig festuge: Sport X kombinerer træning med fredagsbar

Lars Thorn (forrest) og Jakob Fuglsang fra Sport X sætter gang i festugen med gratis udendørstræning. Foto: Flemming Krogh
De to gutter bag Sport X, et stort udendørs træningsfællesskab på Godsbaneområdet, rykker ind på Vesterbro Torv med gratis træning til festugen.

AARHUS: Traktordæk på størrelse med møllehjul, kettlebells og tunge tove udgør en del af træningsudstyret, når Sport X laver udendørstræning på området Institut for X ved Godsbanen. Nu rykker de to gutter bag Sport X en omgang gratis pop-up-træning til Vesterbro Torv, for at afprøve en ny lokalitet i byen.

- Vi træner normalt her på godsbane-området, hvor vores container med træningsudstyr står. Området har en god atmosfære, med de rå rammer, som passer godt til vores koncept. Men vi vil gerne udbrede kendskabet til vores træningsfællesskab, og derfor laver vi en omgang træning på Vesterbro Torv, som en del af festugen, fortæller Jakob Fuglsang, som står bag Sport X sammen med makkeren Lars Thorn.

Da Vesterbro Torv i forvejen er omdannet til en midlertidig, grøn oase med siddemøbler og blomsterkasser, passer rammerne fint til træningen på brostenene.  En lille bar, som også er en del af området, vil i øvrigt blive åbnet efter træningen og på den måde kombinerer Sport X træning med hygge i baren.

Annonce

Træningsfællesskabet Sport X startede i marts 2020 på det tidspunkt, hvor pandemien brød frem. Det gav en langsom start, men nu er der over 1.000 århusianere, som følger Sport X på de sociale medier og ind imellem vælger at træne med.

Udendørstræning året rundt

Omkring 250 af dem har et fast medlemskab i Sport X. Det giver dem adgang til ugentlige træningspas, som har tilknyttet faste trænere. En nøgle, som passer til låsen i en stor container på Godsbaneområdet, giver desuden medlemmerne adgang til en masse udstyr, så de selv kan træne - uanset tidspunket på dagen.

De to veltrænede gutter, som står bag Sport X, har begge et stort iværksætter-gen.

- Vi mødte hinanden for fem år siden, hvor vi snakkede om at lave et projekt sammen. Da vi begge dyrker alternative måder at træne på, endte vi med at lave Sport X, som en slags forening, hvor man træner udendørs. Uanset vejret, fortæller Jakob Fuglsang, der stammer fra Thy, og som tidligere var en af drivkræfterne bag surferparadiset Cold Hawaii, men som nu er flyttet til Århus og fokuserer nu sin energi på blandt andet Sport X.

Den nordjyske surfer driver nemlig også firmaet Linguista Education, som er en uddannelsesvirksomhed, der underviser flygtninge i dansk. Makkeren, Lars Thorn, driver firmaet Bfr-Professionel, som sælger træningsudstyr til fitness og rehabilitering, ved siden af Sport X.

Uanset hvem man er, kan man være med hos os. Vi tilpasser træningen undervejs.

Lars Thorn. Sport X.

- Vi er begge glade for funktionel træning, hvor vi bruger omgivelserne og udstyr i begrænset omfang, til at lave træning med. At det foregår udendørs er afgørende for os, da det skaber god energi, siger Lars Thorn.

Sport X i festugen

Træningsfællesskabet laver gratis træning flere steder i byen under festugen. Første omgang er 27.8 på Vesterbro Torv kl. 17.00, hvor øvelserne er en god blanding af funktionel træning, fitness og crossfit.

Alle er velkomne uanset evner og formkurve, og bagefter kan man afkøle sin svedige krop med en øl i fredagsbaren. Man skal dog tilmelde sig på Sport X på FB.

I næste uge laver Sport X fællestræning på Havnepladsen.

Annonce

Faste træninger

De to veltrænede gutter er naturligvis hurtige til at demonstrere et par øvelser på gruspladsen på Godsbanen, hvor en tung mukkert giver helkrops-træning, når Lars Thorn dunker den i et stort dæk med stor kraft, mens Jakob Fuglsang får et tungt tov til at lave slangekrøller ved siden af.

Det kan virke voldsomt, men begge understreger at træningen henvender sig til alle.

- Uanset hvem man er, kan man være med hos os. Vi tilpasser træningen undervejs, siger Lars Thorn, som stod for de fleste træningspas i begyndelsen.

Nu er der seks faste fællestræninger om ugen, så derfor er der tilknyttet andre instruktører.

- Vores instruktører får ikke løn. De arbejder frivilligt, ligesom vi gør, da de nyder at være en del af vores fællesskab. Det understreger, at medlemmerne i Sport X er med for at komme i god, fysisk form, men måske i højere grad for at være med i et fællesskab, siger Jakob Fuglsang.

Annonce

Nye parforhold opstår

Medlemmerne er typisk 20 til 40 år. Flere af dem har fundet sammen som venner gennem Sport X. Enkelte har mødt en ny kæreste.

- Det er da lidt sjovt, at vores projekt kan bringe folk sammen. Det betyder meget for os, lyder det samstemmende fra de to veltrænede iværksættere, som på den måde også falder fint i tråd med festugens undertema, fællesskaber.

Træningen på Vesterbro Torv er en enkeltstående begivenhed. Men i løbet af festugen inviterer Sport X til træning på Havnepladsen, som også er gratis for alle, blot man melder sig til på forhånd.

- Vores ambition er ikke at kunne leve af Sport X. Antallet af medlemmer er heller ikke så vigtigt, men vi vil gerne ud på flere lokationer i byen og dermed vokse vores community endnu større med flere medlemmer. Det håber vi Vesterbro Torv og Havnepladsen kan bidrage til, siger Lars Thorn.Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Navne

85 år: Sølvholdets angriber blev professionel

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Annonce