Annonce
Rejser

Sverige: Ales Stenar kan let måle sig med Stonehenge i England

Skibssætningen med panoramaudsigt og stævnen mod øst. Foto: Frederik Ahm Krag
Ales Stenar i Österlen kan på flere måder let måle sig med det mere berømte Stonehenge i England.
Annonce

Faklernes springende lys genskinner i ansigter, dragter, smykker og sværd. Den store procession nærmer sig klintens top. Forrest går præsten i en prægtig ceremoniel kappe med imponerende ornamenter med guld og sølv. Bag ham følger den afdødes familie og kiste båret af afdødes to brødre og fire voksne sønner. Derpå følger et langt ligtog på flere hundrede mennesker.

Vigtige folk fra nær og fjern er kommet. Kisten stilles midt i skibssætningen på det store bål. Omkring kisten ligger stormandens yndlingshest, guld, smykker og bedste våben. De skal hjælpe ham på rejsen.

Ceremonien begynder, og de nye aseguder tilkaldes. Både styrkens Thor og forstandens Odin.

To ravne er i mellemtiden landet i et højt træ tæt på og ser med. Kan det være, at Odin er her denne aften? Følget er ikke i tvivl. Så tændes bålet, og snart er kisten omsluttet af et enormt bål, som oplyser hele stenskibet og følget omkring.

Klageråb og gråd blander sig med ildens knitren. En stor mand er væk. Lige omkring år 600.

Annonce

Sveriges største oldtidsminde

På en tindrende klar septemberdag godt 1400 år senere kører vi mod nord langs østkysten af Skåne. Vi er i Österlen, også kaldet Sveriges Provence. Landskabet domineres af stejle klinter, sandstrande og frugtbar landbrugsjord. Vi er på vej mod Ales Stenar, verdens største intakte skibssætning og Sveriges største oldtidsminde.

Er stedet her mon velsignet af nogen eller noget, som har holdt øje med skibet igennem århundrederne?

På Kåsebergas parkeringsplads stiller vi bilen og går de sidste par kilometer op til toppen af klinten. Fra forskellige sider stimler folk sammen på hovedstien. Svensk, men også dansk, engelsk og tysk høres. Kort før toppen beskriver et par plancher, hvorledes nogen mener, at stedet har haft en vigtig astrologisk rolle. Skibssætningen skulle muligvis have været en slags kalender med midsommer og jævndøgn som fikspunkter. Dette er dog stadig ret omdiskuteret, kan vi høre fra en gruppe besøgende, mens vi læser op på sagen.

Paraglidere hænger i opadgående luftstrømme med udsigt til fortidsmindet. Foto: Frederik Ahm Krag

Så med ét flader alt ud, og vi kan se tandrækken af bautastene på klintens top. Den spidsovale skibssætning af 69 granitblokke er perfekt formet og ligger fuldstændig fantastisk, solitært og på klintens top. Der er ingen træer omkring i flere hundrede meters afstand, kun lavt græs og udsigt til den koboltblå Østersø.

Annonce

Mere velbevaret end Stonehenge

10-20 meter til vejrs, helt ude ved klintkanten, hænger en håndfuld paraglidere i opdriften fra kysttermikken. Tavse og farverige, men i konstant bevægelse, overvåger og patruljerer de stedet. På landjorden, i silhuet mod formiddagssolen, græsser dovent kødkvæg på det bare overdrev med Østersøen i baggrunden. Ingen lyd, blot sagte susen fra vinden.

Ales Stenar

Verdens største intakte skibssætning og Sveriges største oldtidsminde. Det dateres til de urolige tider i skandinavisk jernalder omkring år 600 og vurderes at være en gravplads for en meget betydningsfuld stormand, måske endda en tidlig form for konge.

Den til alle tider største skibssætning stammer fra vikingetiden og lå i Jelling, opført af Harald Blåtand. Den målte utrolige 354 meter i længden og indgår sammen med kæmpehøjene og runestenene i Harald Blåtands Jelling-monument, som skulle vise hans ubetingede position som konge over Danmark.

Der har været mange spekulationer om, hvorvidt Ales Stenar har haft andre funktioner end gravplads. Kultplads, astronomisk kalender og andre religiøse formål har været foreslået, og diskussionen fortsætter.

Et par råd: Besøg Ales Stenar i godt vejr, så udsigten kan nydes til fulde, og gerne tidlig morgen eller skumring, hvor stedet har ekstra udstråling. Efter besøget kan man passende indtage friskfangede fisk på klinten nede ved Kåsebargas lille havn i gåafstand fra skibssætningen.

Nok er det rigtige Stonehenge i England større, ældre og mere kendt. Til gengæld er Ales Stenars placering, velbevarethed og tilgængelighed flere skibslængder foran sin storebror mod vest. Vi kigger dybt i horisonten. Et sted derude ligger Bornholm, og bag den Tyskland og Polen og Europa.

Pludselig flyver to sorte krager hen over hovedet på os. Vi kigger på hinanden og smiler. Er det mon et tegn, selv om det ikke var ravne? Er stedet her mon velsignet af nogen eller noget, som har holdt øje med skibet igennem århundrederne? Har dets åbenlyse magiske karakter og beliggenhed måske i sig selv beskyttet det mod ødelæggelse og plyndring de seneste tusind år? Efter en formiddag i dets selskab er vi meget mindre i tvivl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Aarhus

Dagens coronatal for Aarhus: Fortsat lille stigning i antallet af nysmittede

Annonce