Annonce
Aarhus

Svindel med kræftpenge til børn: Pludselig kom der cirkusbilletter og en flyttekasse med spil

Det kan godt være, at Foreningen for Danske Kræftramte Børn afleverede spil og legetøj til børnekræftafdelingerne på Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet. Men hospitalerne havde nogen samarbejdsaftale med foreningen, fortalte to ledende sygeplejersker i Retten i Odense. Arkivfoto: Axel Schütt
Selvom Foreningen for Danske Kræftramte Børn sendte cirkusbilletter og spil til kræftafdelingen på Skejby i Aarhus, havde hverken denne afdeling eller Rigshospitalet aftaler om et samarbejde. Det forklarede vidner fra hospitalerne tirsdag.

Der var ingen aftaler om samarbejde mellem Foreningen for Danske Kræftramte Børn (DKB) og Aarhus Universitetshospital i Skejby og Rigshospitalet. Det fortalte repræsentanter fra de to hospitaler tirsdag i Retten i Odense.

Formanden for foreningen har tidligere under retssagen fortalt, at DKB leverede blandt andet legetøj, spil og biografbilletter til hospitaler i byer som København, Odense, Vejle og Aalborg.

Og på hjemmesiden dkb.nu stod der i oktober 2017: "Foreningen indkøber legetøj, spil, computere og andre redskaber til børneafdelinger på danske hospitaler, som er i kontakt med kræftramte børn. Effekter, som kan bringe sjov, glæde, aktivitet og adspredelse til de små".

Formanden har forklaret, at foreningen har givet gaver til mindst 50 familier med kræftsyge børn. Men ifølge en ledende sygeplejerske fra børneafdelingen i Skejby, som tog sig af henvendelser om velgørenhed, er det ikke sket gennem hende.

- Jeg har ikke været med til at formidle kontakt til nogen familier for foreningen, sagde hun som vidne i sagen.

Den 30-årige formand og hans 29-årige fætter, der er næstformand i foreningen, er anklaget for svindel for 4,2 millioner kroner. Ifølge politiet var det kun godt en halv million af de indsamlede midler fra mere end 3.000 donationer fra virksomheder landet over, der gik til kræftsyge børn og kræftafdelinger på sygehuse.

Annonce

Sagen kort

To fætre, der var formand og næstformand i bestyrelsen for Foreningen for Danske Kræftramte Børn, er tiltalt for groft bedrageri for 4,2 millioner.

Sagen, der behandles ved Retten i Odense, blev kendt i TV2-programmet Operation X i 2017.

Foreningen indsamlede 4,7 millioner, men kun en halv million nåede ifølge politiet frem til børnene.

Virksomhederne, der donerede pengene, blev ifølge anklagerne mod mændene lovet, at midlerne fra indsamlingen ville gå ubeskåret til det gode formål.

Mændene nægter sig skyldige - og nægter at have lovet, at der var tale om 100 procent frivilligt arbejde og ubeskåret velgørenhed.

Ifølge politiet er der doneret penge 3.303 gange i perioden fra maj 2016 til juli 2017.

Frygtede hælervarer

I juni 2016 modtog børnekræftafdelingen i Skejby pludselig billetter til et cirkus og til safariparken Ree Park på Djursland.

- Vi snakkede om, hvor pokker de kom fra, fortalte afdelingssygeplejersken i retten.

Senere kom også en stor flyttekasse fyldt med alle mulige børnespil.

- Der var ikke noget brev ved. Vi fandt kun ud af, hvor de kom fra, fordi vi kunne se, at de var sendt fra Odense, forklarede hun.

Hun kontaktede foreningen for at sikre, at det ikke var hælervarer, men spil købt for midler, der var indsamlet på lovlig vis. Det bekræftede foreningen, hvorefter spillene blev delt ud på afdelingen.

På afdelingen gik snakken på, om man kunne tillade sig at tvivle på, hvor velgørenheden kom fra.

- Vi skulle passe på ikke at udelukke nogen, som gjorde noget af et godt hjerte, sagde sygeplejersken.

Hun forklarede, at afdelingen har skriftlige aftaler med de store velgørenhedsorganisationer, som de jævnligt holder møder med.

Under retssagen kom det frem, at foreningen faktisk havde ringet til børnekræftafdelingen i Skejby i foråret 2016 og fortalt om den nystartede forenings formål om at støtte kræftsyge børn.

Kræver aftale med ledelsen

Også en oversygeplejerske fra Rigshospitalets børne- og ungeklinik, hvor blandt andet kræftsyge børn behandles, vidnede. Og heller ikke her havde man indgået et samarbejde med foreningen, fortalte hun.

På Rigshospitalet var proceduren normalt, at velgørenhedsorganisationer skulle indgå en skriftlig aftale med ledelsen - blandt andet for at sikre, at Rigshospitalets patienter ikke blev udnyttet til at promovere virksomheder, forklarede hun.

Alligevel kan foreningen godt have været forbi med ting til de kræftsyge børn.

- Det kan dog godt være, at der er kommet nogen ind på en aftenvagt og har leveret gaver og legetøj, som personalet troede, der var en aftale om. Men det sker ikke så tit, lød det fra oversygeplejersken.

De tiltalte fætre nægter sig skyldige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce