Annonce
Østjylland

Svinebønder: MRSA debat er blevet for rabiat

Vi er bange for at det vil påvirke børnene, siger Lone og Allan Gammelgaard

Annonce

Debatten om MRSA bakterien i svineproduktionen blev både underlødig og personlig i denne uge, da der blev omdelt løbesedler på Alrø med advarsler om overhovedet at omgås personer med tilknytning til svindebedrifter. »Barnet kan smittes via hudkontakt i forbindelse med amning, bleskift, klap og kys,« hed det blandt andet i den omtalte skrivelse, hvis forfatter er en mand ved navn Knud Haumark i Lyngby ved København. Han står også bag hjemmesiden sickpigs.dk.

Løbesedlerne er siden hængt op i Superbrugsen i Hou og i Ørting Handelsplads.

Svinebønder bliver fremstillet som pestbefængte, ondskabsfulde, profitsøgende uhyrer - men er det nu rigtigt? Avisen tog på besøg i den nye stald Lunden hos den unge børnefamilie Lone og Allan Gammelgaard. Allan Gammelgaard er søn af formanden Landboforeningen Odder-Skanderborg, Jens Gammelgaard, og familien driver sammen flere gårde i firmaet I/S Gammelgaard.

Lone og Allan er begge berørt af den drejning, debatten har taget.

»Jeg synes den er gået over grænsen. Det er fint at have forskellige holdninger, men når man går personligt efter os og inddrager børnene, bliver jeg både ked af det, bange og vred,« siger Lone.

»Vi har tre børn, og de er heldigvis så små endnu, at de ikke forstår det. Men vi har snakket om, at det kan komme til at gå ud over dem. At nogen måske ikke vil lege med dem i børnehaven, og at andre forældre kan blive bange for os - men heldigvis har vi da endnu ikke stødt på den slags reaktioner. Faktisk tror jeg ikke folk er så optaget af den MRSA diskussion som folkene bag løbeseddelen går og tror. De er for rabiate og har kun til formål at gå efter svinebrug på enhver tænkelig måde,« siger Allan.

»Vi er begge blevet testet flere gange og har ikke bakterien. Jeg er heller ikke bange for at få den. Det er ikke noget, jeg tænker over. En overfladisk MRSA-hudinfektion kan behandles med vand og sæbe som Statens Serum Institut skriver på deres hjemmeside Ssi.dk. Vi er stolte af det, vi laver, og vi sætter faktisk dyrevelfærd højst. Det bliver der bare ikke skrevet om, der bliver malet et forvrænget billede af de faktiske forhold, siger Lone.

Allan tilføjer at hygiejne er højt prioriteret, og at man går i bad, når man er færdig med arbejdet, ligesom alle andre hygiejniske forholdsregler selvfølgelig bliver overholdt.

I bedriften er ni ansatte og flere af dem er unge mennesker med børn.

»Det giver da en usikkerhed hos vores medarbejdere, en af dem sagde for eksempel »jeg reklamerer ikke længere med, at jeg arbejder en svineastald,« men det er ikke sådan at nogle er blevet nervøse eller det har været svært at få ansatte. Men vi bliver alle sammen påvirket, og jeg bryder mig ikke om, at debatten bliver for følelsesmæssig og personlig. Vi er jo også helt almindelige mennesker, som indgår i helt almindelige liv. Vi har ikke ændret i vores adfærd, men vi bliver psykisk påvirket af at blive fremstillet på den måde, som det har været tilfældet,« siger han.

»Det er en skræmmekampagne som kun har til formål at skabe frygt i samfundet - men hvad kan vi gøre for at bremse det? spørger Lone, som også tvivler på, hvor mange der egentlig vil deltage i det borgermøde, som kommunen og landboforeningen vil holde om MRSA problematikken.

Borgermødet forventes at finde sted i midten af oktober, og her vil myndighederne informere om MRSA svinebakterien og der vil blive lejlighed til at diskutere fordomme og myter om emnet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Fælles sprog for ligestilling

Aarhus

Borgmester er foruroliget over coronaudvikling i Aarhus: Alle unge bør testes

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce