Annonce
Rejser

Sydafrika: Et bjerg af sundhed

Caruka Fourie med nogle af de blade, der giver velvære til kunderne og smør på brødet på Skimmelberg. Foto: Jens Rasmussen
I Sydafrika bliver buchu nærmest betegnet som en mirakelplante. I dag bruges bladene fra planten til te, olier og creme.

Tæt på byen Clanwilliam i det vestlige Sydafrika ligger bjerget Skimmelberg. Det har sin helt egen guldåre, og den løber aldrig tør. Guldet er en plante, buchu. Af dens blade laver man primært te, men også olier og creme. Allerede for flere århundreder siden havde Khoisan-folket luret, at der var noget specielt ved buchu-planten, som groede på bjerget Skimmelbergs skråninger. Khoisan-folket tyggede bladene i den behagelige tro, at det gav evig ungdom. Buchu-bladene blev i det 18. århundrede eksporteret til England, hvor det selvfølgelig blev brugt til "a nice cup of tea". Drikken blev dog i folkemunde kaldet "adel-te", da den var rasende dyr og kun overklassen havde råd til de liflige dråber. Der var også otte baller af den dyre te om bord på Titanic. I dag er buchu-planten i familieeje. Sammen med sin "søster-plante" rooibos er buchu i dag virksomheden Skimmelbergs store te-sællerter. Buchu og rooibos høstes på et 2000 hektarer stort område. Bladene bliver høstet ved håndkraft én gang om året – fra januar til marts. De 24 faste medarbejdere bliver i denne periode suppleret med 60-70 flere medarbejdere. - Vi bor i et meget tørt område, så vi er nødt til at vande to gange om dagen, forklarer Caruka Fouriex. Buchu-planten bliver en meter høj på et år, og nogle planter kan holde 16-18 år. Skimmelberg høster 300-500 ton om året, både buchu og rooibos. Og Skimmelberg rammer med sine organiske produkter lige ned i Vestens mange livsstilssygdomme. Der er faktisk ikke en lidelse, som buich og rooibos ikke kan bekæmpe. Anti-inflammatorisk, antioxidanter, anti-septisk (bakteriedræbende), anti-aldring. Forkølelse, gigt, nyresten og hjerte- og mavekvaler står også på listen over, hvad buchu og rooibos er godt for og imod.

Annonce

Buchu

Skimmelberg-te får mange plusser, og stort set alle kan nyde godt af planten fra Skimmelbergs skråninger.
Kun gravide og brystgivende mødre bør holde en pause fra helseteen.
Og hvad er så en perfekt kop te? Vandet skal være 90 grader, og tebrevet skal trække i fire minutter.
Skimmelberg distribuerer endnu ikke sin te i Skandinavien. Men producenten kan kontaktes på Skimmelberg Pty. Ltd., P.O. Box 255, Clanwilliam, 8135 South Africa.
Buchu er navnet, og der høstes 300-500 ton om året på bjergskråningen. Foto: Jens Rasmussen
En smuk tekande med de liflige og helsegivende dråber. Foto: Jens Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

Byudvikling

Politikere til 450 debatlystne århusianere til borgermøde: Aarhus vokser, om vi vil det eller ej

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];