Annonce
Debat

Syddanmark slukker smøgerne: Ungdomsuddannelser skal være røgfri

Bo Libergren

Røg: Har du været i Varde for nyligt? Det er en dejlig by med en masse flinke og rare mennesker.

Prøv at forestille dig, at alle de mennesker døde inden for ét år. Befolkningen i Varde forsvandt simpelthen. Alle 13.800. Det er en forfærdelig tanke. Hvis du kunne forhindre de mennesker i at dø, ville du så gøre det? Selvfølgelig ville du det.

I Danmark dør der årligt 13.600 mennesker af rygning. Det er dødsfald, der kan forhindres.

I Region Syddanmark ønsker vi at redde så mange af de menneskeliv som muligt. I april tilsluttede vi os Røgfri Fremtid, der er et nationalt partnerskab mellem Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden.

Signalværdien i sådan et partnerskab er stor, men signalværdien gør det ikke alene. Derfor skal vi nu til at arbejde målrettet på at få flere til at kvitte smøgerne og færre til at begynde. Missionen begynder på regionens ungdomsuddannelser.

Fra Kræftens Bekæmpelse ved vi blandt andet, at jo tidligere rygedebut, des større afhængighed af tobak. Begynder du at ryge i en ung alder, vil du derfor have sværere ved at holde op igen. Du er i højere risiko for at blive storryger og du har større risiko for at udvikle en tobaksrelateret sygdom.

Hvad er det så, vi vil?

Over de næste tre år vil vi nedbringe andelen af unge rygere, så der i 2021 er under 10 procent af de 16-24-årige syddanskere, der ryger dagligt. I dag er det 16,1 procent.

Det vil vi gøre ved at sætte fokus på ungdomsuddannelserne i regionen. På nogle ungdomsuddannelser ryger 37 procent af eleverne. Det er nødvendigt, at vi alle trækker i samme retning, hvis de tal skal mindskes. Både regionen, kommunerne og ungdomsuddannelserne.

Fra regionens side skal vi hjælpe med redskaber og metoder, som ungdomsuddannelserne kan trække på i deres arbejde med at få færre rygere.

Vi skal hjælpe med opfølgning på indsatsen, løbende overvågning af udviklingen og tilpasning af den indsats, der finder sted på skolerne, så rygerkulturen på skolerne kan afvikles.

Og vi skal hjælpe med videnspersoner, events og videndeling mellem skolerne. Derudover skal vi stille informationsmateriale til rådighed.

Tobaksrygning er den enkeltfaktor, der har den største negative indflydelse på danskernes helbred. 13.600 mennesker dør hvert år af rygning. Det skal vi have ændret, og vi begynder nedefra ved at arbejde for, at færre begynder.

Annonce
Tage Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Ingen skal være ensomme

”Ensomhed. Det er en følelse, som rammer mange. Det gælder ikke alene socialt udsatte, det gælder ældre mennesker, som ser deres ægtefælle og deres jævnaldrende falde fra – hvor blev de af, alle de, der fyldte hverdagen? Men det kan ligeså vel gælde børn og ganske unge mennesker. Hvem vil lege med mig? Hvem har jeg at snakke med? Ikke bare på Facebook, men rigtigt: ansigt til ansigt under fire øjne med en jævnaldrende eller med en, der er ældre, og som man kan betro sig til. En at dele sine tanker med. Vi har brug for at tale sammen, også om ensomheden. Vi har brug for hinanden. Vi har brug for at få bekræftet, at vi betyder noget.” Sådan sagde vores kloge dronning blandt andet i sin nytårstale. Og som sædvanligt har majestæten ret: Ingen skal være ensomme. Men ensomheden er opstået i takt med at tidsånden, hvor samfundet har udviklet sig til, at vi alle er vores egen lykkes smed. Vi er omringet af en syg mig-mig-mig-kultur, hvor de stærkeste med lethed overlever på første klasse, mens de lidt svagere fuldstændig kynisk efterlades på perronen, når eksprestoget buldrer afsted. Aldrig har der i Statstidende været så mange efterlysninger af pårørende til en ensom afdød, og det sker oftere og oftere, at man hører om en person, der er fundet død i sin lejlighed – en måned efter døden indtrådte. Og ikke så sjældent er det en besøgsven, der finder afdøde. En besøgsven – smag lige på ordet! Jamen, hvad er det for en uorden? Hvorfor kan vi i et lille land som Danmark ikke tage os bedre af hinanden? Vi skal huske kontakten til familiemedlemmer, til gamle venner, til naboerne og til dem vi møder på vores vej. Glem nu for pokker den dér med, at vi vil ikke blande os – vi skal netop blande os, være nysgerrige, vise interesse og omsorg – ja, kort sagt: gøre noget!

Aarhus For abonnenter

Dyreforsøg: Salamanderen skal lære os at gendanne rygsøjlen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];