Annonce
Østjylland

Syddjurs: Øget efterspørgsel fra unge

5 procent af alle voksne danskere lider af depression, og ca. 6,5 procent lider af angst.

Mange af dem bøvler sandsynligvis med en forringet livskvalitet og har måske også svært ved at passe et arbejde. Der er masser af grunde til at gøre noget ved det.

Annonce

Og i begge kommuner på Djursland kan man blandt andet gøre noget ved at melde sig til forløbet »Lær at tackle angst og depression«.

Det er et syvugers forløb, hvor man en gang om ugen modtager undervisning i konkrete redskaber. Undervisningen foregår på hold og varetages af frivillige, der selv har haft angst eller depression.

Der er i alt 46 kommuner i Danmark, der udbyder kurset, og en nylig offentliggjort evalueringsrapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at kurset har statistisk signifikant positiv effekt på deltagernes symptomer og tro på egne evner til at håndtere deres sygdom.

Opretter nyt hold

Også i Syddjurs Kommune bliver der taget godt imod tilbuddet. Her har man haft omkring 70 mennesker igennem på tre år.

»Det kan være svært at aflæse på statistisk niveau. Det er bittesmå nyk. Men for den enkelte gør det en forskel,« siger sundhedskonsulent i Syddjurs Kommune, Mette Hedelund, der fortæller, at man både foretager en evaluering, lige når forløbet er slut, og igen et halvt år efter.

»Det er hele vejen igennem positive tilbagemeldinger.«

Indtil videre har man i Syddjurs Kommune kørt to hold på omkring 12 deltagere om året, men på grund af stigende efterspørgsel bliver tilbuddet nu udvidet.

»Vi opretter også et hold for unge, for der har vi oplevet en kæmpe efterspørgsel. Især inden for det sidste halve år. Og det er en målgruppe, vi rigtig gerne vil have fat på. For hvis man kan komme ind og hjælpe dem tidligt, så kan det være med til at forebygge, at tingene udvikler sig,« siger hun og peger på, at den stigende efterspørgsel nok også har noget at gøre med, at der er ved at komme en større åbenhed om psykiske problemer.

»Jeg tror, det er ved at blive aftabuiseret. Det er blevet mere ok at tale om. Og så bliver man også opmærksom på, at man faktisk kan gøre noget ved det,« siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Uheld forsinker trafikken på E45

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce