Annonce
Debat

Syddjurs-folk siger nej tak til miljøministerens gode idé: Hvis I hegner hele Mols Bjerge ind, tager I naturen fra os

"Hvis der gennemføres en natur-nationalpark, vil der blive trukket et hegn hele vejen rundt om hjertet af Mols Bjerge, og der vil blive udsat "store græssere" (f.eks. køer, heste, elg og bison). Det betyder, at det ikke længere er muligt at færdes på offentlige arealer i Mols Bjerge uden at skulle færdes blandt kvæg og heste. Ikke engang kommunevejene, som vi nu kan gå langs, bliver friholdt", skriver en række borgere i Syddjurs. Arkivfoto: Jens Thaysen

Kære byrådspolitikere og kandidater til kommunalvalget i Syddjurs. Borgerne har brug for jer!

Vi har en fantastisk natur i Syddjurs, og den har stor betydning for kommunen og dens borgere, både som tilflytterargument og i forhold til turisme og arbejdspladser. Når der bliver spurgt om grunden til, at man vælger at bosætte sig på Mols eller Helgenæs, er naturen det svar, der kommer ind på en klar førsteplads.

Der er sket massive ændringer i Mols Bjerge gennem de sidste 10 år, og der er yderligere planlagt voldsomme ændringer. Vi opfordrer til, at naturen få en lige så vigtig plads i valgkampen, som den har for borgerne i området.

Annonce

Miljøminister Lea Wermelin er netop nu ved at udpege yderligere 10 natur-nationalparker. Og hun har fået øje på Mols Bjerge. Hvis der gennemføres en natur-nationalpark, vil der blive trukket et hegn hele vejen rundt om hjertet af Mols Bjerge, og der vil blive udsat "store græssere" (f.eks. køer, heste, elg og bison). Det betyder, at det ikke længere er muligt at færdes på offentlige arealer i Mols Bjerge uden at skulle færdes blandt kvæg og heste. Ikke engang kommunevejene, som vi nu kan gå langs, bliver friholdt.

På mindre end et år er der - alene i de nuværende indhegninger i Syddjurs - sket fire kendte ulykker. Derudover er der de uregistrerede ulykker og nærved-hændelser, hvor besøgende må flygte.

Det nyeste eksempel fra 29. august har ikke været omtalt i medierne, men her blev en gravid kvinde og hendes kæreste jagtet af køerne, og manden måtte efterfølgende på skadestuen.

Med en natur-nationalpark-lovgivning følger lempede tilsynsregler for de udsatte græssere i forhold til private dyrehold i Danmark. Der er ikke krav om daglige tilsyn i en natur-nationalpark. Smerte og lidelser vurderes åbenbart anderledes for en indhegnet hest i en natur-nationalpark end for en hest hos en landmand.

Har vi ikke haft røre nok i Mols Bjerge om dyrevelfærd, og vil lempede tilsynsregler ikke kun gøre det værre? Skal hunde frarådes i Mols Bjerge, og skal børn have "kørekort til køer" for at gå en tur?

I Nyhederne på TV2 Østjylland 2. september kunne vi høre, at Nationalpark Mols Bjerge allerede tænker på at begrænse brugeres adgang til området ved at fraråde, at man har hund med på tur i indhegningerne på grund af risikoen. Hundeejerne bliver så første store borgergruppe, der reelt udelukkes fra Mols Bjerge. Hvem bliver de næste?

Hvem vil sørge for, at vi bliver hørt OG taget med i beslutningsprocessen, når det skal afgøres, hvad der skal ske med naturen i Syddjurs og netop nu med vores smukke Mols Bjerge?

De fleste ryttere er allerede udelukket i praksis. Hvad med skolebørn på udflugt, og skal naturbørnehaven og dagplejere påtage sig ansvaret for vores mindste børn i en indhegning med køer og heste?

På indhegningernes advarselsskilte står der, at man skal "gå stille og roligt gennem folden uden pludselige bevægelser eller høje lyde". Er det foreneligt med glade og legende børn på oplevelse i naturen?

Det særlige ved vores offentlige natur er netop, at vi kan færdes frit, i modsætning til på de private arealer.

Er det dét, vi vil have her i Syddjurs – uden alternativer? Skal det være så "spændende" at færdes i naturen? Skal vi hele tiden være ekstra årvågne, klar til at bakke væk, gå en større omvej og hele tiden afsøge terrænet for, om der skulle ligge en kalv eller være en flok køer på vej? Skal det være sådan på den daglige løbetur eller aftengåturen med hunden?

For med én kæmpe storfold er problemet jo netop, at man ikke bare kan vælge et andet sted, fordi HELE det offentligt ejede af Mols Bjerge er lagt ind i indhegningen.

Og så vil miljøministeren have, at det skal gå så stærkt, at hverken lokalpolitikere eller borgere har en reel mulighed for at sætte sig ind i, hvad det går ud på - endsige afgive et høringssvar. Det er ikke ærlig borgerinddragelse.

Vi skal have tid til at blive ordentligt informerede, tid til at tænke os om og tid til at beslutte. Ligesom der skal være tid til at undersøge andre løsninger for at styrke biodiversiteten i området. Og jo, kommunerne bør være med i beslutningerne, selvom det er statens arealer, for det er også lokalbefolkningens natur.

Hvad siger eksperterne? Der er STOR uenighed blandt forskerne på området om bl.a. rewildings effekt på biodiversiteten. Nogle førende forskere advarer direkte mod, at der kan være uønskede og ukendte effekter af rewilding, ligesom det diskuteres, hvor naturligt det egentligt er.

Der er enighed om, at naturen har brug for plads, men der bliver ikke mere natur af at hegne den inde. Det bliver bare en anden naturtype, som vi mennesker designer.

Vi opfordrer vores politikere til at holde fast ved et NEJ TAK til en natur-nationalpark i Mols Bjerge. Flere andre kommuner og deres borgere har allerede sagt nej tak til hegn: Læsø, Rebild, Viborg og Thisted.

Hvem vil sørge for, at der ikke trækkes noget ned over hovedet på os lokale borgere? Hvem vil sørge for, at vi bliver hørt OG taget med i beslutningsprocessen, når det skal afgøres, hvad der skal ske med naturen i Syddjurs og netop nu med vores smukke Mols Bjerge?

Borgerne skal sidde med ved bordet og have en fast plads og en reel stemme. For det har vi ikke nu! Det haster med en beslutning, for Lea Wermelin vælger allerede i slutningen af oktober, hvor natur-nationalparkerne skal placeres.

Kære politikere, få naturen på valg-dagsordenen, så vi ved, hvor vi skal sætte vores kryds!

Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Debat

Uwe Max blev slettet fra Facebook: Jeg frygter en fremtid med diktatur og genopdragelse

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce