Annonce
Østjylland

Syddjurs hædrede det gode byggeri

<p>Jagtens Hus har højt til loftet, så man på den måde får en fornemmelse af, at ude- og indelivet er koblet tæt sammen. Og nu er byggeriet også indehaver af en pris. Foto: Tommy Loberg Jøns</p>

En nystiftet pris, der skal sætte fokus på arkitektur og bevaring, fandt sine to første vindere. Prisen skal inspirere andre til at bevare gamle bygninger.

Arkitekturens Dag blev i Syddjurs Kommune brugt til at uddele den nyindstiftede arkitektur- og bevaringspris til to projekter ved en prisoverrækkelse i Jagtens Hus.
David Robinson og Anne Bloch modtog bevaringsprisen for deres hjem Grønningen 3 i Ebeltoft, som de har boet i siden 2014 og arbejdet på siden 2012. Foto: Tommy Loberg Jøns
Og netop Jagtens Hus var den ene af de to første prismodtagere af den pris, der skal være en årlig begivenhed.
»Jagtens Hus er et stykke arkitektur, der har gjort sig umage med at passe ind i omgivelserne. Det er høj standard og rigtig flot arkitektur,« lød det fra viceborgmester Kirstine Bille, der på vegne af kommunen og en komité uddelte priserne.
Vinderne blev fundet blandt 15 indkomne forslag, der spændte fra små sommerhuse over det nye vandværk i Boeslum til restaurering- og bevaringsprojekter.
Og bevaringsprisen gik netop til sådan et projekt i form af Grønningen 3 i Ebeltoft, hvor Anne Bloch og David Robinson bor.
»Vi blev forelsket i et lille hus, der trængte til en kærlig hånd, og det ville vi gerne gøre på den rigtige måde. Nu hører vi sammen med det hus, og der er ingen, der kan få os til at forlade huset igen,« siger David Robinson.
Sammen med prisen fulgte også en plakette lavet af glaskunstner Micha Karslund, der også blev afsløret ved prisoverrækkelsen. Den nye plakette skal fremover følge uddelingen af arkitektur- og bevaringsprisen og vil være et synligt bevis på vinderprojekterne i fremtiden.
Og der er behov for en pris til de gode eksempler, mener Kirstine Bille.
»Vi har så meget bevaringsværdigt byggeri i kommunen, men vi har knap så mange, der bevarer det helt efter bogen. Der er så mange smutveje i dag, og vi vil gerne hylde de personer, der bruger tid på at finde de rigtige materialer og gøre tingene på en måde, så vi andre også kan nyde bygningerne om mange år. Og vi har heldigvis også mange, der gerne vil bygge nyt i kommunen, og der er vi glade for, at folk prøver at tænke bygningerne ind i deres omgivelser. Det skal denne her pris være med til at forstærke,« sagde Kirstine Bille.
Med prisen ønsker Syddjurs Kommune at sætte fokus på smuk og funktionel arkitektur, der er tilpasset stedet og det omkringliggende landskab, byggeri som besidder en høj arkitektonisk kvalitet i udførelsen og indlevelse i stedet samt fokus på et bygget miljø, et anlæg eller et kulturmiljø, hvor der er skabt æstetiske og trygge rammer for det gode liv inden for bosætning, turisme og erhverv, og som bevarer og udnytter kulturarvens potentiale med respekt for de bærende bevaringsværdier og nutidigt liv, og hvor bæredygtighed er tænkt ind i projektets realisering og drift.
Komitéen bestod udover viceborgmester og udvalgsformand Kirstine Bille af Hans Grøn, udpeget af By- og Landskabskultur i Syddjurs (BLIS), Jørgen Nyhuus, udpeget af museumsforeningen og lokalarkiverne, Jakob Pedersen, udpeget som akademisk dannet arkitekt og Poul Møller, direktør i Syddjurs Kommune.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce