Annonce
Østjylland

Syddjurs i tigerspring: 45 pladser frem i erhvervsklima-undersøgelse

Syddjurs Kommune afholder løbende møder med erhvervslivet i kommunen, og den indsats ser nu ud til at give pote iføælge en ny undersøgelse af erhvervsvenlighed. Foto: Fra kommunens hjemmeside.
Skanderborg er fortsat Østjyllands mest erhvervsvenlige kommune, ifølge Dansk Industri, DI. Men Favrskov og Odder følger skarpt efter, og Syddjurs har taget et enormt spring frem. Aarhus er også i fremgang, men har et stykke op til tidligere præstationer.

ØSTJYLLAND: Tre østjyske kommuner ligger fortsat i den meget gode ende af landets kommuner, når man måler på deres erhvervsklima, sådan som Dansk Industri, DI, har gjort det igen i år. Skandeborg ender som nummer 11 og Favrskov og Odder som nummer 17 og 18 ud af 93 kommuner.

Den store nyhed er Syddjurs' markante hop op ad listen. Syddjurs kommer i år ind som nummer 42 og havner dermed i undersøgelsens bedste halvdel. Det er et imponerende spring på hele 45 pladser fra de foregående år, hvor kommunen har ligget i bund-10.

- Syddjurs har sat sig for at gøre noget ved erhvervsklimaet, og det afspejler den flotte udvikling jo tydeligt. De skal have stor ros for det tigerspring, de har præsteret, siger arkitekt Anders Strange, formand for DI Østjylland.

Hvor det tidligere blot var cirka halvdelen af virksomhederne i kommunen, der ville anbefale andre at etablere sig i Syddjurs Kommune, er det nu 7 ud af 10 virksomheder.

Annonce
- Det har plaget os lidt, at vi tidligere har ligget så langt nede på listen, fordi vi faktisk gør en målrettet indsats, men nu ser vores arbejde ud til at blive anerkendt, siger borgmester i Syddjurs, Ole Bollesen (S). Foto: Flemming Krogh

Tilfreds borgmester

Tigerspringet glæder borgmester i Syddjurs, Ole Bollesen (S), der fortæller, at kommunen har arbejdet målrettet med at understøtte virksomhederne.

- Vi har faktisk ikke kunnet forstå, at vi lå så lavt de senere år, fordi vi har arbejdet meget med kommunens image, har et tæt samarbejde mellem folkeskoler og erhvervsliv og afholder en række store erhvervsmøder. Men måske har det bare taget lidt tid om at virke, og den nye placering som nummer 42 er mere realistisk. Men vi kan altid blive endnu bedre, siger Ole Bollesen.

Skanderborg og Favrskov bedst

Skanderborg Kommune er stadig Østjyllands mest erhvervsvenlige kommune. I år bliver det til en plads lige uden for top-10, men konkurrencen blandt de øverste er hård og forskellene små, meddeler Dansk Industri.

Overordnet bedømmer virksomhederne Skanderborgs erhvervsvenlighed meget højt. 85 procent af virksomhederne vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i Skanderborg Kommune. Det er landets næsthøjeste andel.

Favrskov Kommune falder med en 17.-plads i år ud af top-10, men den overordnede vurdering af kommunens erhvervsvenlighed er steget, ligesom flere virksomheder ”helt sikkert” vil anbefale andre at etablere sig i Favrskov. Andre kommuner har bare gjort det endnu bedre.

Aarhus på rette spor

Aarhus Kommune går for andet år i træk frem i erhvervsklimamålingen. Det bliver til en plads som nr. 69 blandt de 93 målte kommuner mod en plads som nummer 77 sidste år. Men der er stadig langt til nummer 39, som Aarhus Kommune var i 2011.

- Aarhus er i stor vækst, og helt overordnet kan vi konstatere en stigende tilfredshed, hvilket også stemmer godt overens med min egen opfattelse, siger Anders Strange.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) medgiver at undersøgelsen peger på udfordringer som trængsel og sagsbehandling.

- Det er kendte udfordringer, vi naturligvis er i dialog med de lokale virksomheder om. Desværre synes jeg ikke, undersøgelsen formår at give et retvisende billede af Aarhus som attraktiv vækst- og uddannelsesby, hvor der i de seneste tre år er skabt 14.000 nye arbejdspladser, siger Jacob Bundsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tilbagegang til det bedre

Der er ingen grund til at ærgre sig eller græde over, at der bliver lånt færre bøger på bibliotekerne i Aarhus end tidligere - hvis nogen skulle komme på den tanke. For der er masser af folk på bibliotekerne. De henter viden, lærdom eller erfaring på andre måder end ved at slæbe bøger med hjem. De låner også stadig bøger, bare lidt færre end tidligere. De nye tider er såmænd bedre end de gamle. For mulighederne for at finde det, man har brug for, er øget betydeligt. Selvfølgelig står bibliotekerne ligesom andre, der opererer med trykte ting, i et vadested. For ingen ved, om den trykte verden helt forsvinder. Det gør den næppe. Under alle omstændigheder har elektronikken helt forandret vores verden, oftest til det bedre, ja, selv i lande, der gerne vil bestemme, hvad deres indbyggere skal tro og mene, må magthaverne give op. Det er nemt at finde oplysninger og nemt at komme ud med sine budskaber. Både det århusianske hovedbibliotek Dokk1 og de 18 lokale biblioteker låner stadig bøger ud, så på den front har de en mission, men de er også blevet så meget andet. For eksempel et sted, hvor man henter elektroniske oplysninger på computeren. Der ydes også borgerservice, og så har især Dokk1 fået en hel stribe af nye, velfungerende funktioner. Både det sted og lokalbibliotekerne er blevet mødesteder, og det var helt genialt, da Dokk1 fandt ud af at lave aftaler på forhånd med foreninger, som nu har mødested i den grå diamant på havnefronten. Flere end 100 foreninger har deres faste mødested der, hvor de ikke alene har plads, men også adgang til mange funktioner, som de har brug for i forbindelse med foreningsarbejdet. Dokk1 er også blevet et sted, hvor studerende går hen for at læse og arbejde sammen to eller flere i grupper og en legeplads for forældre med mindre børn. Det er virkelig blevet et multikulturelt hus med en god atmosfære og brugbare platforme. At omkring 1,2 millioner hvert år besøger huset vidner om dets værdi. Og så gør det ikke så meget, at de færreste kommer for at låne bøger.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce