Annonce
Debat

Syddjurs: Vi har brug for en borgerrådgiver

"Syddjurs Kommune har i dag ikke en borgerrådgiver, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi gerne så, at såvel Syddjurs Kommune som landets andre kommuner fik en borgerrådgiver tilknyttet", skriver Grethe Møgelvang og Janus Tarp. Arkivfoto: Jacob Schultz

DEBAT: Syddjurs Kommune har i dag ikke en borgerrådgiver, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi gerne så, at såvel Syddjurs Kommune som landets andre kommuner fik en borgerrådgiver tilknyttet.

Som det er nu, har borgerne i Syddjurs ikke adgang til uvildig rådgivning, når de har en svær sag under behandling i forvaltningen, og samtidig går byrådet glip af den indsigt i både forvaltningens praksis og borgernes oplevelse af kontakten med kommunen, som borgerrådgiverens løbende rapportering kan give kommunens forvaltning og politiske ledelse. Derudover kan en borgerrådgiver være med til at undgå en lang række klagesager i Ankestyrelsen.


Annonce

Det er vigtigt, at vi hjælper de personer, der er kommet i klemme i det kommunale system, på den bedste måde.


Syddjurs Kommune havde i 2019 omgørelser på 52 procent i børnehandicapsager og 73 procent i voksenhandicapsager i Ankestyrelsen. Det vil sige, at der var rigtig mange borgere, der først fik den hjælp, de havde ret til og brug for, efter, at de havde klaget. Og dertil kommer de borgere, som ikke har kræfter til at klage over en sag. Her kan en borgerrådgiver efter vores vurdering styrke retssikkerheden på det sociale område.

I finansloven for 2021 har regeringen og støttepartierne afsat 30 millioner kroner i 2021 og 35 millioner kroner årligt i perioden 2022-2024 til en pulje, hvor kommunerne kan søge om penge til at ansætte en borgerrådgiver. Vi anbefaler, at såvel Syddjurs Kommune som en lang række andre kommuner søger om at få del i disse midler, så kommunen kan få tilknyttet en borgerrådgiver.

Det er vigtigt, at vi hjælper de personer, der er kommet i klemme i det kommunale system, på den bedste måde. En borgerrådgiver, som rådgiver og vejleder de borgere, der har en kompliceret sag i forvaltningen og fører tilsyn med kommunens administration, så det sikres, at de gældende regler følges.

Ofte fungerer borgerrådgiveren som sparringspartner og rådgiver for både byråd og kommune i forhold til at højne sagsbehandlingen. Herudover er det vigtigt, at borgerrådgiveren er uvildig og uafhængig af kommunens forvaltninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce