Annonce
Østjylland

Syddjursland klager over rågelarm

<p>John Nyggard (tv.) og Bent Andersen har sammen med en tredje beboer i området vagten med fjernbetjeningen, så man er klar til at skræmme rågerne væk fra Bækdalen i baggrunden. Foto: Tommy Loberg Jøns</p>

Hvis man er ude i god tid kan det være muligt at regulere bestanden. I Hornslet kører man et forsøg på en måned for at skræmme rågerne væk ved hjælp af lyde.

Annonce

»En helvedes larm.«

Hver gang, der trykkes på 1-tallet, noteres tidspunkt og reaktionen fra rågerne ned, så Animal Control kan vurdere effekten. Foto: Tommy Loberg Jøns

Sådan betegner John Nygaard og Bent Andersen oplevelsen af et forår med ynglende råger i trætoppene ved Bækdalen i Hornslet, der ligger tæt op ad Ahornvej, hvor begge mænd bor.

Men Hornslet er langt fra det eneste sted, hvor de sorte råger gør sig gældende både syns- og lydmæssigt på Syddjursland.

Både i Mørke og i Rønde har beboere i 2016 klaget over larm og gener fra rågekolonier i henholdsvis Mørke Bypark og Egelunden i Rønde nær Alsikkevej.

»Der var larm og ballade i foråret, mens fuglene byggede reder. Men efter de har fået unger, er der ikke rigtig vendt nogen tilbage til rederne. Og det plejer ikke at ligne råger. Så vi er ikke helt sikre på, om det i virkeligheden har været sortkrager i stedet. Men vi har henvendt os til kommunen, og de har lovet os at holde området under observation, for problemet skal ikke blive større til foråret,« siger Ejner Christensen, der fra hjemmet på Alsikkevej 4 i Rønde har haft larmen meget tæt på.

I Hornslet gik papirarbejdet galt, da man søgte om tilladelse til at regulere bestanden af rågeunger uden for reden, så derfor kom tilladelsen først i hus med én uge tilbage af reguleringsperioden fra 1. maj til 15. juni. Der var det nærmest umuligt for jægerne at gøre noget på grund af løvet. Derfor måtte man tænke alternativt.

»Vi fik kontakt til Animal Control i Nimtofte, der har lavet flere forskellige maskiner, der skal være med til at skræmme måger og meget andet væk fra f. eks kostalde og boreplatforme. Men de havde ingen erfaringer med råger. Så det er et eksperiment, vi har gang i,« forklarer John Nygaard, der sammen med Bent Andersen og 28 andre er gået sammen om at leje en maskine med 13 forskellige fuglelyde i en måned.

Maskinen kan styres med en fjernkontrol, så den udsender lyde, når der observeres råger i træerne.

Og eksperimentet har indtil videre været en succes.

»Det virker bestemt som om, at rågerne har fundet ud af, at træerne i Bækdalen ikke er et sted, hvor de skal opholde sig længere. Vi kan nogle gange se dem komme flyvende mod træerne og så ombestemme sig og flyve videre,« siger Bent Andersen.

I Mørke Bypark gik papirarbejdet smertefrit, og der kom en tilladelse i hus i begyndelsen af maj måned, hvorefter jægerne gik i gang med at regulere bestanden.

I Hornslet har man stadig 14 dage tilbage af eksperimentet, men både Bent Andersen og John Nygaard er spændte på, hvad der sker, når maskinen og dermed fuglelydene forsvinder.

»Det kan godt være, at der går lidt tid, men rågerne skal nok opdage, at der ikke længere kommer lyde, når de slår sig ned i træerne. Men vi har lov at håbe, at de har fundet et andet sted,« siger Bent Andersen.

Beboerne har nemlig ikke tænkt sig at leje maskinen yderligere, da de vil have kommunen til at gribe ind.

»Det bedste vil være, at kommunen fjernede træerne eller skar dem ned, så det ikke var interessant for rågerne at lave reder der,« siger John Nygaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye tal: Fortsat højt smittetryk i Aarhus

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce