Annonce
Rejser

Sydvestsjælland: Tre gode udflugter

Oversigtsbilledet giver et indtryk af udvidelserne af Sprogø med motorvej mod højbroen i østlig retning og jernbaneanlægget i nordøst, hvor togene kommer op fra tunnelen. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Trap Danmark, 2021
Trap Danmark udgiver til og med 2022 et stort værk om Danmarks natur, historie, kultur og samfund. Når det er færdigt, vil landet være verdens bedst beskrevne nation. Magasinet Rejser laver med hjælp fra Trap Danmarks redaktion punktnedslag i værket.

Sprogø

Midt i Storebælt ligger den ubeboede Sprogø, der har en kerne af istidsaflejringer, et marint forland mod vest og en odde mod øst. Ved anlæggelsen af Storebæltsforbindelsen blev øens areal udvidet til cirka det firedobbelte, og det kunstigt skabte areal er omkranset af et stort stendige nord for jernbaneforbindelsen og et mindre areal mellem motorvejen og jernbanen.

Øen fungerer i dag som forbindelsesled mellem Vestbroen og Østbroen. Der er begrænset adgang til Sprogø på guidede ture.

Annonce

Holmegaard Værk

I 2020 kom der atter liv i de gamle bygninger ved Holmegaard Glasværk, da Museum Sydøstdanmark med støtte fra Næstved Kommune og Realdania åbnede museet Holmegaard Værk for design og kunsthåndværk med udgangspunkt i Holmegaard Glasværks prøvesamling, museets store Kählersamling og Per Steen Hebsgaards glasmosaikker.

Holmegaard Værks glassamling rummer over 42.000 unikke stykker glas.

Resterne af vikingefæstningen Trelleborg ses i dag tydeligt i terrænet. Borgen er bygget på et smalt næs og består af en indre ringborg og en forborg på østsiden. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Trap Danmark, 2020
Annonce

Vikingeborgen Trelleborg

Trelleborg, der ligger ved sammenløbet af Tudeå og Vårby Å, er den bedst befæstede af de i alt fem ringborge af samme type, der er fundet i Danmark. Den har endvidere givet navn til denne type af ringborge - eller trelleborge - fra vikingetiden. Borgen blev opført omkring 980 i samme periode, som Harald Blåtand var konge, og det er klart, at der må have stået en konge bag så stort et byggeri.

Ringborgen blev udgravet i årene 1934‑42 og dateret ved hjælp af de fundne genstande og senere årringsdatering af tømmeret. Anlæggets stramme geometriske, symmetriske opbygning var på det tidspunkt hidtil uset for danske oldtidsfund. Senere blev de øvrige ringborge af samme format fundet i andre dele af landet i varierende størrelse, blandt andet Fyrkat ved Hobro og Aggersborg ved Limfjorden.

På de 7 meter høje og 40 meter lange hylder præsenterer udstillingen Sans og samling blandt andet vaser, glas, skåle, ølflasker, medicinglas og kolber fra værkets næsten 200 år lange produktion. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Trap Danmark, 2021

Bøger om Danmark

Trap Danmark udgiver til og med 2022 bøger om Danmark. Udgivelserne består af bøger om den enkelte kommune med et kort over kommunen indlagt. Bøgerne koster 200-300 kroner og kan købes i landets boghandler. Derudover udgives 34 indbundne bøger med indholdet fra to til seks kommuner. De kan ligeledes købes enkeltvis for omkring 450 kroner, men udgør også et samlet 34-binds bogværk, man kan abonnere på til 12.775 kroner. Der skabes endvidere et omfattende digitalt opslagsværk med topografiske informationer fra en lang række samarbejdspartnere og fra Trap Danmarks redaktion. Se mere på trap.dk.

Udgivelsen af Trap Danmark, 6. udgave, er muliggjort med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond.

Tekstuddrag og billeder på denne side er fra Trap Danmark, bind 23: ”Slagelse, Næstved”. Bindet udkom 10. december 2021.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce