Annonce
Aarhus

Sygeplejerske-aktion: Kage til kaffen og krav om bedre løn

Stemningen var fredsommelig, da en flok sygeplejersker kom med kage til regionsrådspolitikerne, hvoraf mange tog sig tid til en snak med de aktionerende om løn og arbejdsforhold, før mødet i regionsrådet begyndte - uden publikum. Foto: Morten Pedersen
En flok sygeplejersker forærede onsdag regionsrådet en lagkage - beskåret med 15 procent svarende til det lønefterslæb, de mener at have og vil have indhentet ad to veje.

Viborg: På vej ind til onsdagens regionsrådsmøde - der endnu er corona-lukket for tilhørere - blev politikerne modtaget af en flok sygeplejersker, der kom med og forærede dem en kæmpelagkage, der nok kunne nå hele mødebordet rundt. Selv om der på forhånd var skåret omkring en syvendedel af kagen.

Det stykke svarede nemlig til de cirka 15 procent, som sygeplejerskerne mener, at deres løn halter efter andre sammenlignelige grupper inden for det offentlige - så som lærere og politibetjente. Et efterslæb, som har fået et flertal af sygeplejerskerne til at stemme nej til en overenskomst, som ville have givet dem lidt over fem procent på tre år.

Regionsdirektør Pernille Blach Hansen var ikke utilfreds med udsigten til lagkage til kaffen under regionsrådsmødet - til gengæld kom hun ud med kaffe til den del af kagen, som sygeplejerskerne selv beholdte. Foto: Morten Pedersen

Kage-aktionen med tilhørende flyers ved regionshuset i Viborg foregik fredeligt og med smil på læben hos både politikerne og de aktionerende, og regionsrådets næstformand, Carsten Kissmeyer (V), lod sig da også gerne fotografere sammen med sygeplejerskerne, før han tog kagen med ind til mødet.

Annonce
For at markere det lønefterslæb, som sygeplejerskerne mener at have, havde de skåret 15 procent af kagen, som de forærede til regionsrådspolitikerne. Foto: Morten Pedersen


Vores håb er jo, at konfliktvarslet kan presse parterne til forhandlingsbordet igen

Hanne Holst Long, næstformand i Dansk Sygeplejeråd kreds Midtjylland


Pres på parterne

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) var ikke til stede, for han var som Danske Regioners hovedforhandler til møde i forligsinstitutionen i København, hvor parterne med forligsmandens hjælp skal forsøge at finde en løsning, så den strejke, som er varslet til at begynde den 21. maj, alligevel ikke bliver til noget.

Hvilket i hvert fald sygeplejerskernes fagforeningsledere håber på:

- Vores håb er jo, at konfliktvarslet kan presse parterne til forhandlingsbordet igen, så vi undgår en strejke, sagde Hanne Holst Long, regionens næstformand i Dansk Sygeplejeråd, under lagkage-happeningen ved regionshuset.

Hanne Holst Long, næstformand for sygeplejerskerne i Region Midtjylland, erkender, at hendes fagfæller næppe får 15 procent mere i løn ved at true med at strejke. Sygeplejerskerne vil også have landspolitikerne til at ændre på den tjenestemandsreform, der tilbage i 1969 placerede de kvindedominerede fag inden for det offentlige på lavere løntrin end de mandedominerede. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Følger to spor

Hun erkendte samtidig, at sygeplejerskerne næppe får de yderligere 10 procent, som de mener at mangle, ved kommende forhandlinger med Kühnau og kompagni.

- Derfor har vi også to spor. Dels overenskomsten, dels det politiske, hvor vi vil have ændret den tjenestemandsreform fra 1969, der afgjorde, hvilke løntrin de forskellige faggrupper er indplaceret på.

Sygeplejerskerne markede tydeligt deres budskab under onsdagsaktionen ved regionshuset i Viborg. Foto: Morten Pedersen

Ifølge den pjece, som sygeplejerådets midtjyske afdeling uddelte, begynder en nyuddannet sygeplejerske med en grundløn på 25.114 kroner - med otte års anciennitet er den knap 4000 kroner højere.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

Stiften mener: Bliv ved med at drømme om forandring og fornyelse i Aarhus

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se dig godt for: Elbilsejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Annonce