Annonce
Navne

Sygeplejerske får Athena Prisen for at udvikle system til håndhygiejne

Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen (tv.) og direktør Anne Mette Toftegaard fra Bauta Forsikring kom forleden forbi Kræftafdelingen på Aarhus Universitets Hospital for at overraske sygeplejerske Anne-Mette Iversen (i midten) med Athena Prisen, der i år uddeles for første gang af Dansk Sygeplejeråd og Bauta Forsikring. Pressefoto

Hæder: Klinisk sygeplejespecialist Anne-Mette Iversen, Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital, har modtaget Athena Prisen 2020 for sit innovative arbejde med at udvikle et automatisk monitorerings-system til håndhygiejne.

Anne-Mette Iversen fik ideen til systemet, og det lykkedes hende at samle en gruppe af ildsjæle på tværs af private og offentlige sektorer til at være med til at udvikle et system med sensorer, der kan sættes på alle spritdispensere og i alle rum i sygehusafdelinger, fremgår det af en pressemeddelelse.


Systemet har et kæmpestort potentiale i forhold til at kunne forbedre håndhygiejnen og redde liv. Ved at arbejde med adfærdsdesign i praksis har projektet potentiale til at gøre en markant forskel.

Dommerkomiteen bag Athena Prisen


Adfærdsekspert Morten Münster, ingeniører fra DTU, læger og sygeplejersker på tværs af landets hospitaler og Statens Serum Institut har bidraget til projektet.

Dommerkomiteen skriver i en udtalelse, at systemet har et kæmpestort potentiale i forhold til at kunne forbedre håndhygiejnen og redde liv. Ved at arbejde med adfærdsdesign i praksis har projektet potentiale til at gøre en markant forskel.

Annonce

Måske også automatisk smitteopsporing

Systemet giver mulighed for at identificere afdelinger, rum, situationer og tidspunkter på døgnet, hvor der skal arbejdes med forbedringer af personalets håndhygiejne, og systemet er testet og valideret på to universitetshospitaler i Danmark.

Håndhygiejne er blevet højaktuelt i forbindelse med den aktuelle Covid-19-epidemi. Under Covid-19 har Anne-Mette Iversen i samarbejde med et forskerhold fra DTU og firmaet SaniNudge søsat et forskningsprojekt, hvor de undersøger, om det elektroniske system kan anvendes til at lave automatisk smitteopsporing på hospitaler og plejehjem.

Dommerkomiteen har lagt vægt på de samfundsøkonomiske perspektiver, som kan spare patienter for infektioner og samfundet for store beløb. Det vil også kunne være en del af en aktiv indsats for at bekæmpe antibiotikaresistens. Projektet er bl.a. præsenteret i rapporten "20 veje til at bruge mindre antibiotika", udgivet af Sundheds- og Ældreministeriet i 2019, og i et tidsskrift af den internationale organisation "Global Handwashing Partnership".

Anne-Mette Iversen har desuden fået optaget en videnskabelig artikel i American Journal of Infection Control i 2019.

Hun skal nu med støtte fra Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond i gang med et treårigt ph.d.-studie med udgangspunkt i projektet, hvor hun skal undersøge, hvad der skal til for at få personale til at ændre adfærd og i højere grad følge retningslinjerne.

Athena Prisen

  • Athena Prisen er opkaldt efter en ugleunge i Athen, der var så heldig at blive samlet op af selveste Florence Nightingale, som efterfølgende tog sig af uglen i flere år.
  • Athena er også navnet på den græske gudinde for visdom, og samtidig symboliserer uglen klogskab.
  • Prisen, som er på 50.000 kr., gives til en sygeplejefaglig indsats, hvor et eller flere af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling er omsat til lokale mål og handling i hverdagen, og hvor der er en plan med indsatsen.
  • Bag prisen står Dansk Sygeplejeråd og Bauta Forsikring.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Bag om bruddet: Sag fra Sønderjyske kostede Haysen jobbet i AGF

Sport

Årets pokalfinale skal spilles i Aarhus

Annonce