Annonce
Aarhus

Sygeplejerske gør status: - Corona-perioden har været helt sindssyg

Cecilie Haar Nielsen har oplevet corona-epedimien helt tæt på som sygeplejerske på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital. Nu er presset på afdelingen lettet, og det giver den 33-årige århusianer mere tid til eftertanker på blandt andet gåture i Riis Skov. Foto: Axel Schütt
Siden begyndelsen af marts har Cecilie Haar Nielsen plejet corona-patienter på Aarhus Universitetshospital. Nu er det ved at være hverdag igen, og den 33-årige århusianer ser tilbage på en hektisk periode, der har forandret hende som menneske og sygeplejerske. Dette er Cecilie Haar Nielsens sidste beretning fra infektionsafdelingen på hospitalet i Skejby, og hun fortæller blandt andet om et kommende jobskifte.
Annonce

AARHUS: Det føles som ubegribeligt længe siden.

Men det er faktisk kun lidt under tre måneder siden, at Cecilie Haar Nielsen var med til at modtage den første patient med Covid-19 på Aarhus Universitetshospital.

Siden har den 33-årige sygeplejerske på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på nærmeste hold oplevet konsekvenserne af corona-epidemien, der især i marts og første halvdel af april skabte heftig aktivitet på hospitalet i Skejby.

Indsatsen fra sygeplejersker, læger og andet personale kulminerede lørdag 5. april, da der var 26 indlagte med Covid-19 på Aarhus Universitetshospital.

- Corona-perioden har været helt sindssyg. I dag er der ting fra de mest travle uger, som flyder helt sammen i hukommelsen. De første uger anede vi intet om Covid-19, og fra myndighederne kom der en konstant strøm af nye retningslinjer for eksempelvis benyttelse af værnemidler og brug af medicin. Der var en virkelig udfordrende periode, hvor ikke to dage lignede hinanden. Men i dag kan jeg se, at den har gjort mig til en bedre sygeplejerske. Jeg har opdaget, hvor meget det i en presset nødsituation er muligt at lære, omstille sig og rykke tættere sammen med kollegerne, fortæller Cecilie Haar Nielsen.

De første uger anede vi intet om Covid-19, og fra myndighederne kom der en konstant strøm af nye retningslinjer for eksempelvis benyttelse af værnemidler og brug af medicin. Der var en virkelig udfordrende periode, hvor ikke to dage lignede hinanden. Men i dag kan jeg se, at den har gjort mig til en bedre sygeplejerske.

Cecilie Haar Nielsen, sygeplejerske

Annonce

Den utrygge verden

Cecilie Haar Nielsen er efterhånden et velkendt ansigt for læserne af Århus Stiftstidende.

Under corona-epidemien har sygeplejersken fra Aarhus løbende fortalt om sit liv og arbejdet med Covid-patienter på Aarhus Universitetshospital. Det er blevet til beretninger om eksempelvis patienter med åndenød, et unikt sammenhold mellem personalet på infektionsafdelingen og det svære i at være kramme-fan i en tid med krav om afstand mellem mennesker.

De seneste uger er antallet af indlagte med Covid-19 faldet og faldet. Derfor er Cecilie Haar Nielsen i stort omfang tilbage i en arbejdsdag, hvor de velkendte opgaver fra før slagsmålet med Covid-19 fylder mest.

Det giver tid til eftertanker og refleksioner. Cecilie Haar Nielsen kan se, at corona-krisen har forandret hende som både sygeplejerske og privatperson.

- Både som fagperson og helt privat er jeg blevet overrasket over, at et scenarie fra en af de velkendte katastrofefilm om epidemier på ganske kort tid blev til virkelighed i Danmark. Det har forandret noget i mig. Der er en følelse af, at verden ikke er helt så tryg længere, fortæller sygeplejersken.

Annonce

Kæmpestor forståelse

Cecilie Haar Nielsen er vild med at rejse.

Århusianeren har besøgt alle verdensdele, og denne sommer var der planlagt en familietur til et hus i Kroatien.

Huset i Kroatien er nu afbestilt. I stedet venter der en ferie i sommerhus i Fjellerup, og på den korte bane er det en fornuftig erstatning for sygeplejersken.

- Men jeg elsker at rejse, og længere ude i fremtiden bliver det virkelig svært at undvære. At rejse er simpelthen en del af mig. Lige nu kan det desværre ende med, at coronavirus vil forringe rejsemulighederne i endnu et pænt stykke tid. Det er nedslående, og gør mig så ærgerlig, forklarer Cecilie Haar Nielsen.

I hele corona-perioden har Cecilie Haar Nielsen gjort en ekstra indsats for at beskytte sig mod corona-smitte. Det betød blandt andet, at hendes tilværelse i flere uger kun bestod af arbejde, søvn og ophold bag hjemmets fire vægge i selskab med kæresten.

- Det er nu gået op for mig, at det var en ekstremt krævende periode for mig og mine omgivelser. Jeg fokuserede fuldt og helt på, at min rolle som sygeplejerske for mennesker med Covid-19 var afgørende i en krisesituation for Danmark. Heldigvis har min kæreste og omgangskreds vist kæmpestor forståelse, og alle tog virkelig hensyn til min situation. Det betyder så meget, når du skal løfte et ansvar under pres på din arbejdsplads, understreger den 33-årige sygeplejerske.

Cecilie Haar Nielsen

Cecilie Haar Nielsen er sygeplejerske på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital. Afdelingen har 40 senge til patienter med Covid-19, og den er en vigtig del af hospitalets corona-beredskab.

Den 33-årige sygeplejerske har sagt ja til løbende at orientere Århus Stiftstidendes læsere om sine oplevelser på sengeafdelingen. I sine beretninger under corona-krisen fortæller Cecilie Haar Nielsen udelukkende på egen vegne.

Cecilie Haar Nielsen er sammen med en storesøster og en lillebror vokset op i Kolt. Den 33-årige sygeplejerske bor nu sammen med sin kæreste i Aarhus.

I fritiden holder Cecilie Haar Nielsen af at være sammen med venner og familie. Hun går til koncerter og prøver at være kulturel. Det bliver også til lidt fysisk træning.

Annonce

Farvel til skrækken

Over hele verden kæmper forskere for at finde medicin til at lindre og forebygge Covid-19.

Cecilie Haar Nielsen er sikker på, at der før eller siden kommer en vaccine. Men den vil næppe betyde et endegyldigt farvel til coronavirus.

- Jeg tror, at Covid-19 bliver en sygdom på linje med influenza. Der bliver hvert år mulighed for at blive vaccineret for nye varianter af virus, men ligesom med influenzavaccine er det næppe alle danskere, som vil benytte muligheden. Så fremtiden på infektionsafdelingen byder sandsynligvis på såvel influenzapatienter som patienter med Covid-19. Det bliver en sygdom, som vi lærer at håndtere og leve med, vurderer sygeplejersken.

Ifølge Cecilie Haar Nielsen er sundhedsvæsenet allerede blevet meget klogere på Covid-19 og coronavirus.

- I begyndelsen var Covid-19 et mysterium, og vi undersøgte patienterne på kryds og tværs for at blive klogere. Men erfaringer og forskning har lært os så meget, at jeg i stor udstrækning ligestiller sygdommen med influenza. Respekten er der stadig, men min største skræk for Covid-19 er forsvundet, understreger sygeplejersken fra hospitalet i det nordlige Aarhus.

Cecilie Haar Nielsen og corona-epidemien

Sygeplejerske Cecilie Haar Nielsen fra Aarhus Universitetshospital gav fredag 20. marts sin første fortælling om den ny og grænseoverskridende virkelighed i kampen mod corona-epidemien.

Efterfølgende berettede sygeplejersken fra Aarhus om det sammenhold, som corona-krisen skaber på Aarhus Universitetshospital.

Mængden af unge og bange Covid-patienter har overrasket Cecilie Haar Nielsen. Det fremgik af hendes tredje fortælling.

Den 33-årige sygeplejerske kæmper hele tiden for at blive klogere på coronavirus. I denne beretning fortalte hun, at Covid-19 kan udvikle sig skræmmende hurtigt.

Som 80-årig vil Cecilie Haar Nielsen se tilbage på sin indsats under corona-krisen med masser af stolthed. Det siger hun i den femte beretning fra hospitalet i Skejby.

Genåbningen af Danmark gør Cecilie Haar Nielsen utryg. I den sjette fortælling forklarede sygeplejersken, at hun konsekvent beder folk om at holde afstand.

I den syvende beretning fortæller Cecilie Haar Nielsen, at corona-krisen udløser masser af positivt fokus på sundhedsvæsenet. Det giver hende ekstra stolthed ved sit fag.

Corona-epidemien har slidt på Cecilie Haar Nielsen. Det fortæller hun i en beretning, der også fokuserer på et stort fald i antallet af Covid-19 patienter.

Annonce

Cecilie skifter arbejde

Cecilie Haar Nielsen har i tre år arbejdet på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Men det slutter lige om lidt.

Mandag 1. juni skifter Cecilie Haar Nielsen afdeling for at tage hul på et arbejdsliv som intensivsygeplejerske på Aarhus Universitetshospital. Det betyder blandt andet, at den 33-årige sygeplejerske skal gennemgå en to-årig uddannelse i at hjælpe patienter på den yderste grænse mellem liv og død.

Allerede før corona-krisen traf Cecilie Haar Nielsen beslutningen om at blive intensivsygeplejerske. Men arbejdet med at lære nyt under epidemien har forstærket troen på, at det er rigtigt for hende at søge nye udfordringer.

- Jeg elsker arbejdet på afdelingen af infektionssygdomme, så mit skifte er på alle måder et tilvalg og ikke et fravalg. Men jeg er en type, der trives med at lære nyt og få udfordringer. Det mærkede jeg netop under corona-epidemien. Samtidig kan jeg lide at være i tilspidsede situationer, hvor det gælder om at holde hovedet koldt. Derfor er jeg fristet af arbejdet som intensivsygeplejerske, forklarer hun.

De første uger af corona-krisen står ikke helt tydelige i Cecilie Haar Nielsens hukommelse. Sammen med resten af personalet på infektionsafdelingen på Aarhus Universitetshospital havde den 33-årige sygeplejerske arbejdsdage med konstante omstillinger og stejle indlæringskurver. Foto: Axel Schütt
Annonce

Jordnære fortællinger

Alting har en ende.

Det gælder også Cecilie Haar Nielsens beretninger fra infektionsafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

For det første forlader sygeplejersken snart afdelingen til fordel for et job som intensivsygeplejerske. Men samtidig er der nu så få Covid-19 patienter på sengeafdelingen, at indlagte med influenza og andre smitsomme sygdomme fylder meget mere.

Derfor afslutter avisen serien med Cecilie Haar Nielsens fortællinger.

- Mit mål har været at afdramatisere og helt jordnært fortælle om hverdagen og behandlingen af patienter med Covid-19. Jeg synes, at det er lykkedes ret godt. I hvert tilfælde har jeg fået mange positive reaktioner på fortællingerne, og dem tager jeg som et skulderklap til hele personalets indsats, understreger sygeplejersken.

For den 33-årige sygeplejerske er det nærmest surrealistisk, at corona-epidemien allerede ser ud til at synge på sidste vers.

- I begyndelsen af marts var alle bange for, at coronavirus ville presse sundhedsvæsenet og Danmark til det yderste. Men danskerne er stået sammen, og sundhedsvæsnet har ydet sit yderste. Det kan vi allesammen være stolte af. Det er jeg i hvert tilfælde, siger Cecilie Haar Nielsen.

I første omgang var corona-krisen ved at overrumple sygeplejerske Cecilie Haar Nielsen. Men den 33-årige århusianer er i dag meget mere dus med Covid-19 og behandlingen af patienter på infektionsafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Hun vurderer, at Covid-19 i fremtiden bliver en sygdom på linje med influenza. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Rådmand vil droppe fogedforbuddet mod dokumentar: Samtidig trækkes politianmeldelsen af TV2 tilbage

AGF For abonnenter

Bagkanten: Hvem når bolden først? AGF står formmæssigt stærkest inden 'sølvfinale' i Parken

Annonce