x
Annonce
Aarhus

Sygeplejerske på AUH står midt i corona-krisen: - Det er vildt hårdt og en ny grænseoverskridende virkelighed

Cecilie Haar Nielsen fra Aarhus er blevet en af frontsoldaterne i kampen mod coronavirus og Covid-19. På Aarhus Universitetshospital plejer den 32-årige sygeplejerske coronasmittede mennesker, og det kan være en barsk oplevelse. Cecilie Haar Nielsen ser med store bekymringer ind i de kommende uger. Foto: Jens Thaysen
Cecilie Haar Nielsen plejer patienter med Covid-19 på Aarhus Universitetshospital. Hun oplever en hektisk hverdag, hvor mødet med de coronasmittede sætter dybe spor. Sygeplejersken fra Aarhus kæmper hver dag for at afkode og forstå den sygdom, som lige nu gør hende til frontsoldat i sundhedsvæsenet.

AARHUS: Cecilie Haar Nielsen kender de allerværste sider af coronavirus.

I øjeblikket ser sygeplejersken fra Aarhus Universitetshospital coronasmittede mennesker, der kæmper for at trække vejret eller plaget af høj feber vrider kroppen.

De fleste indlagte patienter med Covid-19 bliver langsomt bedre. Men Cecilie Haar Nielsen har også oplevet coronasmittede mennesker, som kobles til en respirator for at holde gang i vejrtrækningen og bevare livet i kroppen.

- For fire uger siden var jeg lige så rolig som alle andre omkring corona. I dag er virussen blevet en modstander, som jeg hver dag kæmper imod og for at blive klogere på. Der er en ubehagelig uvished omkring situationen, hvor den optimale behandling ændrer sig i takt med at vi får mere information om virus. Modstanderen har endnu ikke vist hele sin slagkraft, siger Cecilie Haar Nielsen.

Annonce

En typisk arbejdsdag

Cecilie Haar Nielsen arbejder på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Sådan ser en gennemsnitlig arbejdsdag med dagsvagt ud for Cecilie Haar Nielsen og resten af personalet:

  • Morgenmøde.
  • Morgenmedicin, morgenpleje og morgenmad.
  • Teammøde.
  • Stuegang.
  • Samle op på ting fra stuegang.
  • Praktiske opgaver hos den enkelte patient - eksempelvis forberedelse af undersøgelser, afsendelse af prøver og andre ting uddelegeret fra stuegang.
  • Frokost og middagsmedicin.
  • Teammøde.
  • Samle op på ting som mangler hos den enkelte patient.
  • Dokumentation.

Hårdt og grænseoverskridende

I bund og grund er Cecilie Haar Nielsen blot en af de ca. 40.000 sygeplejersker ansat på landets offentlige hospitaler.

Men lige nu er den 32-årige sygeplejerske noget ganske særligt. Hun arbejder på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, som er udset til at rumme op til 40 patienter med Covid-19. Sygdommen udløses af coronavirus.

Der er endnu ikke fyldt op i de 40 senge. Men de første patienter med Covid-19 har gjort et dybt indtryk på Cecilie Haar Nielsen, der i høj grad læner sig op ad fællesskabet på afdelingen.

- I den her situation har vi virkelig brug for det stærke sammenhold med plads til at snakke om tingene. Alle dage møder vi ind til et ukendt antal patienter samt en konstant strøm af nye oplysninger og retningslinjer, som man hver morgen skal gennemgå og lære. Det er vildt hårdt og en ny grænseoverskridende virkelighed, forklarer sygeplejersken fra Aarhus.

Det er en pligt

Cecilie Haar Nielsen voksede sammen med to søskende op i en kernefamilie i Kolt.

Allerede i barndommen trådte lysten til at hjælpe andre frem Cecilie Haar Nielsens karakter, og for tre et halvt år siden afsluttede hun en uddannelse til sygeplejerske.

I 2018 kom ønskejobbet i hus med en ansættelse på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital. Dengang var Sars og Mers de to værste epidemier, som nogen kunne huske og forholde sig til.

Sådan er der ikke længere. Corona-krisen har vendt op og ned på verden, og Cecilie Haar Nielsen beklæder rollen som af de vigtige danske frontsoldater i kampen mod corona og Covid-19.

- Den her situation og bekymringerne omkring corona ligner ikke noget som helst andet. Men corona-epidemien er i bund og grund essensen af mit arbejde. Jeg har både som sygeplejerske og menneske pligt til at gøre den indsats, som min uddannelse rummer redskaberne til at løfte, understreger Cecilie Haar Nielsen.

Cecilie Haar Nielsen

Familie: Cecilie Haar Nielsen er sammen med en storesøster og en lillebror vokset op i Kolt. Den 32-årige sygeplejerske bor nu sammen med sin kæreste i Aarhus.

Fritid: I fritiden holder Cecilie Haar Nielsen af at være sammen med venner og familie. Hun går til koncerter og prøver at være kulturel. Det bliver også til lidt fysisk træning.

Musik: Cecilie Haar Nielsen er begejstret for pop- samt R&B-bands. Hun lytter til blandt andre Robyn, Celine Dion, Lukas Graham og James Arthur.

Forbilleder: Cecilie Haar Nielsen har ikke som sådan et forbillede. Men i øjeblikket ser hun meget op til direktør Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen. Ifølge Cecilie Haar Nielsen er Søren Brostrøm vanvittig klog, sympatisk - og så vil han det bedste for Danmark.

Respekt for corona

Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på hospitalet i Skejby har en lang række procedurer for arbejdet med mennesker smittet med coronavirus.

I den aktuelle situation betyder det blandt andet, at Cecilie Haar Nielsen under plejen af coronasmittede patienter bærer kirurgisk mundbind, kittel, handsker og et visir i plexiglas.

- Jeg har kæmpestor respekt for corona og Covid-19. Erfaringerne med patienter viser, at der er alt mulig grund til at tage sygdommen og smitterisikoen ekstremt alvorligt. Men jeg er ikke bange for selv at blive smittet. Der er så stor omtanke og brug af værnemidler på afdelingen, at smitterisikoen sandsynligvis er mindre end mange andre steder, fortæller Cecilie Haar Nielsen.

De ansatte på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme har hele tiden mulighed for at blive testet for smitte med coronavirus. Det sker, når en medarbejder oplever tegn på et muligt udbrud af Covid-19.

- Den aktuelle situation gør, at man er mere opmærksom på sin krop og lettere bliver bekymret. På den måde er sygeplejersker som alle andre mennesker, understreger Cecilie Haar Nielsen.

Allerede som barn var lysten til at hjælpe andre et dominerende karaktertræk hos Cecilie Haar Nielsen. Nu står sygeplejersken fra Aarhus midt i en virkelighed, hvor rigtigt mange danskere kan få brug for hendes hjælp på grund af coronasmitten. Det ansvar er hun meget bevidst om. Foto: Jens Thaysen

Arbejdet fylder alt

Til hverdag er Cecilie Haar Nielsen vild med at være i selskab med venner og bekendte.

Men i øjeblikket er arbejdet med coronasmittede på hospitalet i Skejby tilværelsens eneste omdrejningspunkt for den 32-årige sygeplejerske.

Efter endt arbejdstid tager Cecilie Haar Nielsen direkte hjem til kæresten og deres fælles bopæl.

- Min kæreste beder af og til om, at jeg straks efter hjemkomsten tager et bad. Det er vist mest i sjov, men jeg er selv meget optaget af at undgå kontakt og mindske smitterisikoen i omgangen med andre mennesker. Mange mennesker er helt afhængige af, at jeg og kollegerne ikke bliver syge og kan udføre vores arbejde. Det fylder alt for mig, understreger sygeplejersken.

Værnemidler er alfa og omega for de ansatte på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital. Det kan ses på dette foto, som Cecilie Haar Nielsen har taget for at illustrere hverdagen på afdelingen.

Der er en grænse

Sundhedseksperter og regeringen forudser flere coronasmittede i de kommende uger.

Cecilie Haar Nielsen er enig i den vurdering. I løbet af ugen har hun ser flere og flere patienter med Covid-19, og mange af dem er dårlige med et stort behov for behandling.

Sygeplejersken er ikke et øjeblik i tvivl om, at der vil komme et voldsomt pres på hende og kollegerne.

- Situationen kommer til at slide på os. I øjeblikket er der gang i efteruddannelse af sygeplejersker, som skal styrke bemandingen. Og dem bliver der hårdt brug for. På afdelingen er der et enormt engagement, men alle mennesker har en grænse, forklarer hun.

Sygeplejerske Cecilie Haar Nielsen har taget dette foto på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital. Hun bruger blandt andet et visir af plexiglas i plejen af patienterne.

Når fatteevnen svigter

I forbindelse med corona-krisen har Aarhus Universitetshospital beskåret pårørendes muligheder for at besøge patienter.

Det gælder også på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme, som er stort set lukket land for alle andre end ansatte.

For Cecilie Haar Nielsen giver de lukkede døre den allerbedste mening. Men hun ønsker, at resten af Danmark på en eller anden led får mulighed for at se konsekvenserne af coronasmitte hos en patient.

- Det kunne måske få nogle mennesker til at tage forebyggelsen af smittespredning mere seriøst. Som sygeplejerske kender jeg den alvorlige tilstand, som et mennesker med Covid-19 kan havne i. Det er dybt frustrerende, når folk ikke fatter alvoren og tager let på myndighedernes anbefalinger. Det her er alvorligt, understreger Cecilie Haar Nielsen.

På Aarhus Universitetshospital er senge klar til at modtage patienter med Covid-19. Det viser dette foto, som sygeplejerske Cecilie Haar Nielsen har taget.
Håndvask og brug af sprit. Det er selvfølger for personalet på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital. Privatfoto: Cecilie Haar Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Omsætning boomer: Madspildsbutikker bugner af lækre varer under coronakrisen

Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Aarhus

Skleroseramte Kristine har corona: - Føles som om, man ikke kan trække vejret ordentligt

Alarm 112

Truede betjente med corona: Flygtet fange stadig på fri fod

Aarhus

- Vi har aldrig, aldrig, aldrig oplevet noget lignende: Så hårdt er det østjyske turisterhverv ramt

Annonce