Annonce
Debat

Sygeplejersker kæmper for sundhedsvæsnet: Det er ude på gulvet med gråd, opkast og blod, at vi mangler hjælp

"Jeg nyder det tværfaglige samarbejde og det kick, det giver, når ting lykkes, og det er en gave hver dag at gå hjem fra arbejde med en overbevisning om at have haft en positiv betydning for et medmenneskes liv og fremtid. En overbevisning, der desværre oftere og oftere har følgesvend af den knap så flatterende følelse af at være særdeles træt, at mangle tid til ikke bare mine opgaver ved patienter og pårørende, men også tid til at kunne hjælpe og sparre med en kollega", skriver Joan Bohl Damgaard. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Vi sygeplejersker er blevet kritiseret for, at vi "bliver ved med at kræve og jamre", at "ingen får noget ud af at tale sit fag ned", at vi "ikke viser respekt for, at andre slider lige så meget", og at vi "har mistet forbindelsen til virkeligheden".

Som sygeplejerske har min virkelighed de sidste 25 år været på gulvet som sygeplejerske i det danske offentlige hospitalsvæsen. De seneste 14 år har jeg arbejdet med specialiseret rehabilitering af medborgere ramt af en blodprop eller blødning i hjernen.

Jeg er sygeplejerske for medmennesker, der er ramt af sygdom, krise, sorg og livsændringer, oplevelser, vi andre endnu kun kan gisne om, medmennesker, der er totalt afhængige af et velfungerende tværfagligt sundhedsvæsen.

Annonce

Jeg møder dagligt de mest fantastiske, faglige, dygtige, arbejdsomme, hjælpsomme og fleksible tværfaglige kolleger. Vi har alle unik betydning i patientens rehabiliteringsforløb, og med stolthed byder vi ind med hver vores faglige viden og kunnen. I tæt samarbejde med dygtigt afsæt i hver vores faglighed og med patienten som eksperten i hans liv findes en ny vej efter apopleksien.

Vi sygeplejersker og tværfaglige kolleger stiller op hver eneste dag - ja, sygeplejersker og sosu'er hele døgnet alle årets dage - med omsorg, faglighed, professionalisme, håb og vedholdenhed. Denne indsats er tilsat en beundringsværdig mængde etik, moral, fleksibilitet og loyalitet, som enhver arbejdsgiver burde værdsætte langt højere og arbejde ihærdigt på at fastholde.

For en sygeplejerske er opgaven at hjælpe et medmenneske i en særdeles svær periode i hans liv. Nyuddannet eller erfaren - jeg oplever, at alle knokler løs for at gøre det bedst mulige for patient og pårørende i et udsultet sundhedsvæsen. Et sundhedsvæsen, der normeringsmæssigt for længe siden har lagt grund til en langt lavere standard.

Jeg er glad for og også stolt af at være sygeplejerske!

Jeg nyder det tværfaglige samarbejde og det kick, det giver, når ting lykkes, og det er en gave hver dag at gå hjem fra arbejde med en overbevisning om at have haft en positiv betydning for et medmenneskes liv og fremtid. En overbevisning, der desværre oftere og oftere har følgesvend af den knap så flatterende følelse af at være særdeles træt, at mangle tid til ikke bare mine opgaver ved patienter og pårørende, men også tid til at kunne hjælpe og sparre med en kollega.


Selvfølgelig skal sygeplejen udvikles af dygtige forskere, kandidater mm., men hvorfor ikke starte ved roden, ved de rigtige patienter? I min optik er det først og fremmest dem, vi er her for.


Samtidig bliver vagterne på skæve tidspunkter og i weekender flere og flere, dels på grund af personalemangel, dels på grund af normeringer, der langt fra afspejler behovet for sygepleje.

Så jeg er ærligt bekymret! Og som sygeplejerske ser jeg mig selv som patienternes advokat, og jeg bliver nødt til at råbe op, når hverdagen og arbejdsvilkårene i det danske sundhedsvæsen nu er så pressede, at blandt andet:

- hver syvende nyuddannede sygeplejerske sygemeldes med stress (Dansk Sygeplejeråd),

- massive rekrutteringsproblemer bevirker, at til hverandet stillingsopslag til sygeplejerske er der ingen ansøgere (Dansk Sygeplejeråd),

- ansøgertallet til sygeplejerskeuddannelsen er det laveste siden 2013, faktisk otte procent færre ansøgere end sidste år (Dansk Sygeplejeråd),

- 1 ud af 20 sygeplejersker har den sidste måned søgt væk fra faget (Dansk Sygeplejeråd),

- 2020 blev der brugt 519,7 millioner kroner på at aflønne sygeplejersker for overarbejde (Dansk Sygeplejeråd),

- i 2025 vil der ifølge en prognose fra Dansk Sygeplejeråd mangle godt 6000 sygeplejersker i Danmark.

Så nej, vi sygeplejersker "kræver og jamrer" ikke.

Vi er stolte af vores fag, og vi forsøger med strejken at bevare et sundhedsvæsen med en faglighed, omsorg, etik og moral, vi kan være bekendt.

Vi forsøger ved at belyse de faktiske forhold i et udsultet dansk sundhedsvæsen at råbe de ansvarlige politikere op. Vi kæmper for sygeplejerskernes løn og arbejdsforhold og håber, at vores fantastiske tværfaglige kolleger ligeledes vil kæmpe for deres faggruppe.

Egentlig synes jeg, det er helt på sin plads, at man udtaler sig og kæmper dels ud fra den viden og faglighed, man har, dels ud fra den virkelighed, man selv befinder sig i. Dette kan da kun give debatten et løft og betyder absolut ikke, at man ikke viser andre faggrupper respekt.

Vi er blevet opfordret til, at vi skal tiltrække mændene ved at fortælle om karrieremuligheder, specialisering og de muligheder, der er for rigtig høje lønninger. I min optik burde køn i år 2021 slet ikke være et emne i forhold til løn. Løn bør handle om faglighed, uddannelse og ansvar, hvorfor jeg ikke vil kommentere mere på dette punkt.

Jeg må også undrende spørge: Hvorfor skal den højere løn kun indfinde sig ved den specialiserede karrieresygeplejerske?

Så vidt jeg ved, er det på gulvet, ude ved de rigtige patienter, at manglen er størst. Det er ved vores medmennesker, der, hvor livet gør ondt, hvor krisen kradser, hvor hverdagen er præget af sorg, krise, gråd, smerter, opkast, blod og det, der er værre, det er her, det er særdeles svært både at rekruttere og at fastholde kvalificerede sygeplejersker.

Ved udelukkende at tænke i bedre løn og arbejdsvilkår for den karrieresøgende og specialiserede sygeplejerske er jeg overbevist om, at man igen vil trække kvalificerede sygeplejersker væk fra patienterne.

Selvfølgelig skal sygeplejen udvikles af dygtige forskere, kandidater mm., men hvorfor ikke starte ved roden, ved de rigtige patienter? I min optik er det først og fremmest dem, vi er her for.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntrede i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen sejlede til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Midttrafik skal fjerne billetsnyderiet

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce