Annonce
Horsens

Sygeplejestuderende: En selvfølge at melde sig til corona-jobbanken

Sådan kunne undervisningen se ud for sygeplejestuderende. I dag foregår den bag em skærm. Her er Helene Lindorf Steufer i aktion i simulationscentret, hvor de studerende kan træne færdigheder på dukker, inden de skal hjælpe levende mennesker som i praktiktiden - og muligvis som en del af det ekstra beredskab i corona-indsatsen. Privatfoto
Helene Lindorf Steufer og Maria Ellegaard Andersen læser til sygeplejerske på VIA i Horsens og har som en selvfølge meldt sig til corona-jobbanken i Region Midtjylland.

Horsens: Det er den største selvfølge at melde sig til corona-jobbanken. Det er mit kald, og jeg vil rigtig gerne hjælpe. Jeg synes, vi alle skal bidrage med alt det, vi kan i de her mærkelige tider.

Sådan lyder det fra Helene Lindorf Steufer, som bakkes op af sin studiekammerat på sygeplejeuddannelsen på VIA University College i Horsens, Maria Ellegaard Andersen. De læser på 5. semester og er begge 22 år.

- Vi er så langt i uddannelsen, at vi har så mange færdigheder og kunnen, som jeg føler, vi skal bidrage med, siger Maria.

Om de bliver brugt, og hvad de kommer til at bidrage med, ved de ikke endnu. Meldingen fra regionens jobbank har været, at de nu er i gang med at sortere i ansøgningerne i forhold til, hvad de enkelte kan, og hvor de har ønsket at bidrage.

De håber begge, at de får en melding fra regionen i god tid, så de kan nå at forberede sig til de opgaver, de kan blive brugt til i beredskabet.

- Det er også vigtigt, at afdelingerne ved, hvad de kan bruge os til, ligesom det er vigtigt, at vi ikke kommer til at føle os presset ud i situationer, som vi ikke er klar til, som Maria siger.

Annonce
Vi er så langt i uddannelsen, at vi har så mange færdigheder og kunnen, som jeg føler, vi skal bidrage med.

Maria Ellegaard Andersen, sygeplejestuderende, 5. semester

Smittefare og test

Hidtil har der været svingende retningslinjer for, om sundhedspersonale, der har symptomer på Covid-19, skal testes eller ej.

- Det er lidt skræmmende, at man ikke tester sundhedspersonale, der har symptomer på smitte. Gjorde man det, ville det give en tryghed for personalet. Omvendt må en test heller ikke gå til spilde, hvis der er andre, der har mere behov for at blive testet, mener Maria.

De er ikke bekymrede for, om de øger deres egen risiko for at blive smittet med coronavirus ved at arbejde på et hospital i denne tid. Tanken om at smitte andre er til gengæld ubehagelig. Skulle nogen rammes, må sygdommen hellere ramme dem end udsatte borgere.

- Vi er jo unge og raske.

Men de passer begge meget på sig selv i denne tid.

- Siden jeg blev sendt hjem fra min praktik på Skejby, har jeg isoleret mig meget herhjemme. Jeg passer meget på, men har da været ude at gå tur i det gode vejr, siger Helene.

Berørt i praktiktiden

Maria bor tæt på sygehuset i Horsens, så der har hun valgt at bidrage, hvis det bliver aktuelt. Hun blev færdig med to ugers praktik i hjemmesygeplejen i Horsens Kommune i fredags og nåede derfor at opleve, hvordan medarbejderne skulle holde afstand fra borgerne. Og det var ikke altid let.

- Hvis vi for eksempel skulle behandle et sår, skulle borgeren række hånden op, hvis han eller hun ville sige noget. Så skulle jeg gå to meter væk, før vi kunne snakke sammen. Først derefter kunne jeg arbejde videre.

Alt sammen for at mindske risikoen for smitte med coronavirus.

- Det var svært nogle gange. Ja, helt ubærligt, når jeg stod sammen med en dement, som ikke forstod, hvorfor vi skulle holde afstand.

Maria Ellegaard Andersen læser stadig, selv om studierne i forbindelse med sygeplejeuddannelsen i dag foregår derhjemme bag en skærm. Privatfoto

Sendt hjem fra praktik

Helene har sat kryds ved Universitetshospitalet i Skejby. Hun flyttede for et år siden fra Horsens til Aarhus og har været i praktik i Skejby, så hun kender stedet og i særdeleshed de afdelinger, hun har været på.

Hun havde en nattevagt, som begyndte samme aften som statsministeren holdt sit første pressemøde i corona-krisen og blandt andet sagde, at studerende skulle blive hjemme. Så hun blev i tvivl, om hun skulle møde på sin vagt kl. 23. Hun valgte at dukke op og blev modtaget med glæde. Næste dag var meldingen, at de studerende skulle stoppe deres praktikforløb på hospitalet.

For Maria var meldingen modsat. Hun blev sendt hjem igen, da hun mødte på arbejde i hjemmesygeplejen dagen efter samme pressemøde. Siden fik hun besked om, at hun kunne gøre sin praktik færdig.

Nu står den på hjemmestudier for begge, hvor kommunikation med resten af deres grupper foregår via internettet, og en film, de skulle have lavet i simulationscentret på sygehuset i Horsens, er afløst af endnu en skriftlig opgave.

Klar til at rykke ud

- Ellers går jeg bare og venter og håber på, at jeg snart kan komme ud og hjælpe, siger Helene Lindorf Steufer, som efterhånden synes, det er lidt hårdt at være så meget hjemme.

De følger også udviklingen af pandemien tæt.

- Jeg går og venter på, hvor stort det bliver, og jeg håber, der bliver lukket så meget ned for smitten, at de ikke får brug for os, siger Maria Ellegaard Andersen.

Men er der brug for hende, så er hun klar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Feststemte AGF-fans indtog Tangkrogen

Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

Annonce