Annonce
Aarhus

Sygeplejestuderende i praktikdilemma: Tvunget til at møde op trods mulig smittefare

Der er behov for de sygeplejestuderende på blandt andet landets sygehuse. Men deres arbejde skal foregå under ordnede forhold, lyder det fra de studerendes organisation. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Manglende vejledere og skiftende meldinger om, hvorvidt de skal arbejde eller ej. Sygeplejestuderende i praktik i Østjylland er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig.

AARHUS: Der er forvirring blandt sygeplejestuderende i praktik. Studerende landet over blev sendt hjem af regeringen. Også en del af de sygeplejestuderende. Men så fik de besked om fra VIA University College, at de skulle komme tilbage til deres opgaver - også selv om de ikke løser strengt nødvendige opgaver på deres praktiksteder. Så de føler, at de udsætter både sig selv og dem, de passer, for en unødvendig smitterisiko.

VIA lader det være op til praktikstederne, om de studerende skal komme. Og lægger i øvrigt op til, at de studerende selv tager ansvar for, om det er nødvendigt, at de møder op. Men det er ikke godt nok, mener formanden for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning, Kamilla Futtrup.

- Vi vil rigtig gerne hjælpe til og være fleksible, men det bliver lidt et spørgsmål om, hvad der er vigtigst. Behovet for at fuldføre uddannelsen til tiden eller hensynet til smitterisiko og sundhedsvæsenets kapacitet. Vi ved ikke, hvor lang tid det her kommer til at tage, og jeg tænker, hvornår er sygeplejestuderendes læring og uddannelse vigtigere end smittefare? Det vil jeg ønske, at nogen vil overveje. Behovet for at få nogle meldinger ud meget hurtigt overskygger, om det også er den bedste løsning, siger Kamilla Futtrup.

Århus Stiftstidende har talt med et par håndfulde sygeplejestuderende.

De vil gerne være anonyme, fordi de frygter, at det kan få konsekvenser for deres fremtidige ansættelsesforhold, hvis de står frem med navn.

I kommunerne skal umiddelbart alle de sygeplejestuderende stadig møde på deres praktiksteder, selv om de øger smittefaren og ikke er en kritisk del af bemandingen. Dog bliver nogle af dem sendt hjem på fredag - en uge før praktikken skulle være afsluttet.

- Jeg har ikke nogen nødvendige opgaver, som ikke bliver udført, hvis jeg ikke er der. Jeg burde bare blive hjemme, men vi bliver lidt tvunget til at møde op. Den smitterisiko, jeg bringer, har jeg det ikke godt med, når der ikke rigtig er brug for os, der hvor jeg er, siger en anonym sygeplejestuderende, der arbejder med ældrepleje i Favrskov Kommune.

Annonce
Formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS) Kamilla Futtrup mener, det er vigtigt, at man får taget gode beslutninger i stedet for hurtige beslutninger. Foto: SLS

Hvorfor skal de møde op?

Det er op til de enkelte praktiksteder at afgøre, hvorvidt den studerende skal møde op eller blive hjemme på trods af regeringens hjemsendelse af alle studerende. Det skriver VIA University College i en mail, Århus Stiftstidende er kommet i besiddelse af:

”Det forlyder fra praktiksteder i Region Midtjylland, at enkelte studerende på egen hånd har besluttet ikke at møde op på deres Kliniske uddannelsessted, fordi de er bekymrede for at blive smittet med corona. Derfor vil vi gerne gøre jer opmærksomme på, at I skal møde op til den kliniske undervisning, medmindre det kliniske uddannelsessted beslutter at sende jer hjem, fordi der ikke er læringsmuligheder til stede under krisen."

Uddannelsesdekan ved VIA University College, Jonna Frølich, påpeger, at det er vigtigt at få gennemført uddannelserne.

- Det her skal helst ikke forlænge deres uddannelse. Vi prøver så vidt muligt, at få sygeplejerskerne uddannet hurtigst muligt, siger Jonna Frølich.

Flere steder er de studerendes vejledere ikke tilgængelige, og de studerende har ikke mange opgaver, de selv varetager. Derfor føler de, at de bidrager unødvendigt til smittefaren.

- Jeg får at vide, at jeg skal holde afstand til sygeplejerskerne og borgerne. Så jeg kan hverken hjælpe eller umiddelbart få nogen læring ud af det. Jeg kan ikke se nogen grund, til at jeg skal være her. Min vejleder må ikke have borgerkontakt, så hun er her slet ikke, siger en sygeplejestuderende, der arbejder i Område Syd for Aarhus Kommune.

Uddannelsesdekan ved VIA University College, Jonna Frølich, mener, at de studerende skal bære ansvaret, selvom en del af dem kun går på tredje semester.

- Det er en svær situation, de er i, hvor de skal gå ud til udsatte borgere og at de selv kan bære smitte med rundt. Men jeg synes faktisk, det er et ansvar, de er nødt til at bære. Det er det, de skal arbejde med. Selvfølgelig skal der være noget, de kan lære. Ellers skal de selvfølgelig ikke være der. Vi har aftalt med regionen, at man godt kan lave lidt om på, hvad man får lært, og de lærer noget andet lige nu. Men man skal have mulighed for at lære noget på sit praktiksted. Hvis der ikke er læringsmulighed, så skal de kontakte uddannelsen, siger Jonna Frølich.

Der mangler holdbare løsninger

Hos SLS savner man mere holdbare løsninger, der ikke sætter de studerende i svære dilemmaer i forhold til deres praktik og potentielt at smitte udsatte borgere.

- Vi får mange henvendelser om, hvad de studerende skal gøre. Jeg ville ønske, at skolerne og praktikstederne kunne tale lidt mere sammen. At man i samarbejde kunne vurdere, om det giver mening, at de studerende skal møde op. Det har skabt forvirring om, hvorvidt man skulle blive i praktik, eller man skulle hjem. Når man får at vide, at alle uddannelsesinstitutioner lukker, så bliver man forvirret, når man bliver sendt hjem i 14 dage og så bliver hentet ind igen nogle dage senere. Vi vil rigtig gerne hjælpe til og være fleksible. Og vi er klar til, at vores læring er under nogle andre præmisser. Men vi har helt klart oplevet, at der er nogle mails, der er kommet lige hurtigt nok ud, siger Kamilla Futtrup.

Og så har hun også en besked til beslutningstagerne.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, når de tager de her beslutninger, at de passer så godt som muligt på de sygeplejestuderende, der skal være med til at passe de syge patienter både nu og i fremtiden, siger Kamilla Futtrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Her er planen: Dagtilbud og folkeskoler i Aarhus åbner gradvist over flere dage

AGF

AGF tilbyder trofaste fans penge tilbage

Østjylland

Østjyder valfarter til de smukke steder på Djursland - men de er gode til at holde afstand

Annonce