Annonce
Udland

Syriens regeringsstyrker sikrer kontrol over vigtig oprørsby

Omar Haj Kadour/Ritzau Scanpix
En by i den oprørskontrollerede Idlib-provins er tirsdag kommet på regeringsstyrkernes hænder.

De syriske regeringsstyrker har tirsdag sikret sig kontrollen over den tidligere oprørskontrollerede by Maaret al-Numan i det nordvestlige Syrien.

Det oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (Sohr) via en besked på kommunikationstjenesten WhatsApp.

Udviklingen markerer et vigtigt fremstød for den syriske præsident, Bashar al-Assad, der forsøger at genvinde kontrol i det nordøstlige Syrien.

Maaret al-Numan ligger i Idlib, der er Syriens sidste oprørskontrollerede provins. Efter næsten ni års borgerkrig forsøger Assad igen at få fuld kontrol over landet med en stor offensiv i Idlib-provinsen.

Flere civile er blevet dræbt i den forbindelse, og tusindvis er tvunget på flugt fra deres hjem mod grænsen til Tyrkiet.

Maaret al-Numan ligger knap 40 kilometer syd for provinsens hovedstad, der også hedder Idlib. Store dele af byen ligger allerede øde, men alligevel ses tirsdagens fremstød som af vigtig symbolsk og strategisk betydning.

Syriens statslige tv-kanal al-Ikhbariya oplyser, at regeringsstyrker rykkede ind i byen tirsdag og inspicerede dens distrikter. Det statslige nyhedsbureau Sana skriver, at hæren "befriede de fleste af byens distrikter".

Sohr oplyser, at de syriske regeringsstyrker indtog byen med støtte fra russiske luftangreb. Rusland er allieret med præsident Assad.

Tyrkiets forsvarsministerium oplyste tidligere i januar, at man var nået til enighed med Rusland om, at der fra et minut over midnat søndag 12. januar ville træde en våbenhvile i kraft i Idlib-provinsen.

Den er dog siden blevet brudt adskillige gange.

Omkring 3,5 millioner syrere er allerede flygtet til Tyrkiet under Syriens krig. Tyrkerne frygter, at yderligere millioner kan være på vej.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus i Aarhus

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce