Annonce
Aarhus

Systematisk søm-hærværk: - Er det én iblandt os?

- Jeg troede i første omgang, det var drengestreger, siger Jacob Munkholm Jensen.

En række borgere i Risskov lagde i første omgang ikke det store i, at cykler og biler punkterede. Men så viste et mønster sig.

Annonce

RISSKOV: En håndfuld små søm ligger på kørebanen på Nyholmsvej i Risskov, da Uffe Jæger en eftermiddag går tur. Det må være naboens håndværkere, der har tabt en kasse, tænker han i første omgang.

- Det var da irriterende, for begge fordæk på vores bil punkterede, men vi tænkte ikke videre over det.

Men da Uffe Jæger og hans far bliver ved med at finde søm, når de går tur, begynder mistænksomheden at ulme. Søm her, der og allevegne. Endda på rampen i deres egen indkørsel, ligger små, fladhovedede søm.

- De næste dage er vi ekstra opmærksomme, og over ti gange finder vi over 100 søm i alt i området.

Små søm med spidsen i vejret, som metodisk er blevet stillet med 5-6 centimeters afstand i en lige og ubrudt linje over kørebanen. Privatfoto.
Annonce

Systematisk og metodisk

Et par uger efter og mindre end en kilometer væk kommer Jacob Munkholm Jensen en aften kørende i sin bil. Han svinger ind ad Blåmunkevej, men får pludseligt øje på noget i bilens lyskegler.

Små søm med spidsen i vejret, som metodisk er blevet stillet med 5-6 centimeters afstand i en lige og ubrudt linje over kørebanen.

Nogle meter længere fremme ser han det samme.

- Jeg troede i første omgang, det var drengestreger, siger Jacob Munkholm Jensen, der samme aften skriver en advarsel i den lokale Facebook-gruppe, som han ledsager af et billede af de små søm.

Og så vælter kommentarer ind fra andre Risskov-borgere med samme problem. Punkterede bildæk, punkterede cykler, søm på vejen, i indkørsler og søm lagt bag bildæk.

- Det er ikke drengestreger, men hærværk, og efter at have set tråden på Facebook kan det vel bedst beskrives som systematisk hærværk af området, siger Jacob Munkholm Jensen.

- Jeg kan kun ryste på hovedet. Der er ingen mening i den slags.

Jacob Munkholm Jensen anmelder det dagen efter til politiet.

Det er ikke drengestreger. Når vi ser, at der kommer tre anmeldelser på så kort tid med samme forløb, så behandler vi det som hærværkssager

Martin Rasmussen, vicepolitiinspektør
Annonce

Tyveritrick?

Det samme gør Tine Bay, da hun en uge senere finder søm på Violvej et par hundrede meter fra Blåmunkevej.

- Der er søm på næsten hele vejen. På folks opkørselsramper, der hvor bilerne holder. Overalt, siger hun.

Medarbejderne hos Østjyllands Politi fortæller Tine Bay, at der ikke er så meget at gøre ved det. Man optager det som et mistænkeligt forhold, og medarbejderen fortæller endvidere, at det kan være tyveritrick for at se, hvem der er hjemme i området.

Men da Tine Bay slår et opslag op i den samme lokale Facebook-gruppe og hører om de andre sager, går det op for hende, at det er grundigt hærværk.

- Det er en, der har gjort sig umage. Det er ufatteligt og uforståeligt. Det eneste formål, som jeg ser det, er at genere folk.

Annonce

Er det en iblandt os?

Episoderne, som har fundet sted mindst 15 forskellige steder i Risskov, fremmer ikke tilliden i området, lyder det fra Tine Bay.

Og det er næsten det mest ærgerlige.

- Jeg forstår ikke, at nogen har intentioner om at skade ting eller mennesker. Det her er sket over lang tid, og der er brugt tid på det. Det er uhyggeligt. Det er ikke drenge, der har haft det sjovt en enkelt aften. Det er sket kontinuerligt i det samme område, siger hun.

- Man kan ikke lade være med at tænke på, om det er én iblandt os. Man kommer til at kigge skævt til avisbuddet, fordi man bliver mistænksom og ser spøgelser allevegne.

- Stakkels avisbud, tilføjer hun.

Punkterede bildæk, punkterede cykler, søm på vejen, i indkørsler og søm lagt bag bildæk. Privatfoto.
Annonce

Velklædt yngre mand

På trods af de mange tilfælde i Risskov, er der ingen, der har set mulige gerningsmænd, som de har kunnet melde ind til politiet. Kun én.

Tilbage i december så Eva Soumpourou en yngre mand ved Jasminvej, som var i gang med at lægge noget på vejen. Hun råbte ham an og prøvede at tage et billede af ham, men han stak af.

- Jeg fandt sømmene og blev meget overrasket. Jeg ville kontakte politiet, men så kom julen, og jeg glemte alt om det, indtil jeg så opslagene i Facebook-gruppen.

Hun beskriver manden som 27-28 år, 178 centimeter, mørk i huden og velklædt.

- Det var meget overraskende, at det var en nydelig, yngre mand, som havde gjort det.

Hun har ikke meldt det til politiet endnu, men har planerne om det.

Annonce

Politiet: Special sag

Østjyllands Politi har de seneste uger modtaget tre anmeldelser om søm-problemerne i Risskov.

De anser det som hærværk og forsikrer, at man tager det alvorligt.

- Det er ikke drengestreger. Når vi ser, at der kommer tre anmeldelser på så kort tid med samme forløb, så behandler vi det som hærværkssager, siger vicepolitiinspektør Martin Rasmussen.

- Men det lader til, at der er langt flere sager end de tre. Vi formoder, at der er mørketal, og derfor opfordrer vi alle til at anmelde det, hvis det kommer ud for noget lignende.

Han anser det hele som en unik sag.

- Jeg har forhørt mig om tilsvarende sager, men ingen kan nikke ja til det. Hverken i Risskov eller andre steder, har vi hørt om det før. Det er en speciel sag, som tilsyneladende kun retter sig til en del af en bydel, siger Martin Rasmussen.

Østjyllands Politi er ikke umiddelbart på sporet af en eller flere gerningsmænd. Det har simpelthen ikke det store at gå efter.

- Vi vil meget gerne i kontakt med nogen, som har set, hørt eller på anden vis kan have kendskab til noget mistænkeligt i denne sag, siger Martin Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye restriktioner for børn og lærere når skolerne starter

Aarhus

Nej tak til tobak i skoletiden

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Liveblog: Sådan fordeler smittetilfældene sig i Aarhus 

Aarhus

Efter coronaudbrud: Somaliske foreninger lukker ned for al aktivitet

Annonce