Annonce
Aarhus

Syv år om at lave film om fire originaler

Lars Morell foran de tre venner. Foto: Stig Guldberg

To chancer for at opleve Stig Guldbergs film om Lars Morell og tre andre originaler fra Aarhus.

AARHUS: Der bliver to muligheder for at se den helt usædvanlige og meget omtalte film om nogle af Aarhus' originaler i Aarhus Festuge.

"De originale" er en sørgmunter og livsbekræftende dokumentar om et venskab mellem fire voksne mænd, der er outsidere hver på deres måde.

Kunsthistorikeren Lars Morell er chef for det hele, og vennerne er Boje, Anders og Veigaard.

De er fælles om at være ude af vater med tiden og det omgivende samfund og engang imellem også med sig selv og hinanden. Men de har en dyb fælles forståelse.

Lars Morell er i centrum. Han har vendt ryggen til et arbejdsliv med fast beskæftigelse og indtægt og gjort op med det "normale" livs konformitet og småborgerlighed. Han samler mad i containere og bor meget spartansk.

Han har siden 1980'erne forsøgt at bryde med tiden og det, han kalder "de normale røvhuller", de materielle værdier, det oppustede og det forlorne.

Annonce

De Originale - se den her

Filmen "De Originale" bliver vist to gange i Aarhus i september.

Først på John Cleese Festivalen i Huset Carmel, Klosterport, søndag 2. september kl. 14 som et symposium.

http://cleese.dk/program/2september/

Dernæst som et auteurfilm-arrangementet 3. september i Galleri V58 i Hans Hartvig Seedorffs Stræde.

250.000 har set filmen indtil nu.

Brugte syv år

Dokumentaren følger vennerne gennem op- og nedture. Det er et liv på kanten, mellem lys og mørke, det muntre og forfærdelige, orden og kaos.

Filmen hylder venskabet på godt og ondt.

Ideen har Stig Guldberg fået, og han er instruktør på filmen.

- Jeg mødte Lars Morell ved en udstilling i Kunsthal Aarhus i 2009. Han lignede en alfons fra Haiti med helt hvidt tøj og talte på en speciel måde. Siden legede jeg med filmen inde i mit hoved. Er det gangbart, spurgte jeg mig selv og slog det ud af hovedet. Men to måneder efter fik jeg et brev fra Lars Morell, der ville låne materiale til en udstilling. Jeg mødte ham, og for hver gang blev jeg mere og mere interesseret i ham og hans anderledes måde at leve på. Jeg gjorde mange iagttagelser, og efter et halvt år spurgte jeg, om jeg måtte lave en film om venskabet mellem ham og vennerne, forklarer Stig Guldberg.

Han brugte siden syv år på filmen, optog undervejs.

- Det har krævet tålmodighed, siger han, der har fået støtte fra Den Vestdanske Filmpulje og har solgt filmen til TV2, der har vist den.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Annonce