Annonce
Kultur

Syv festuge-højdepunkter: Se Aarhus i et nyt lys

Byparken er blevet en tradition i Aarhus Festuge, som samler både store og små om en lang række fællesskabende oplevelser, som open air-bio, podcast, yoga, gadeteater og Det Turkise Telt. Foto: Martin Dam Kristensen
Aarhus Festuge er over os og byder for 56. gang oplevelser, der får os til at se på vores by med nye øjne. Avisen har samlet nogle af højdepunkterne.

AARHUS: Et af festugens helt store højdepunkter bliver uden tvivl de lysende kunstværker, som er hentet ind fra nær og fjern, for at lyse op i sensommeraftenerne.

Lysværkerne kommer til at lyse midtbyen og havnefronten op i festugen, og får os til at opleve byens rum på nye måder. Samtidig kaster gør Aarhus Festuge opmærksom på allerede eksisterende lysværker i byen, som kan genopdage på en lysrute rundt i byen.

Lyskunsten kan også ses fra vandsiden, når der hver aften er to eksklusive aftensejlture med festugens solcellebåde.

Annonce
Den Blå Bro fortsætter, men i år er der også mulighed for at opleve sejlturen med en komiker eller en historiefortæller ombord. Foto: Martin Dam Kristensen

Ombord på de stilfærdige både i åen har man i en årrække kunnet opleve nye vinkler af byen set fra vandet.

Under dette års festuge genopstår de i en nye versioner. Nu kan du også opleve standup, mens båden flyder af sted eller blive klogere på det historiske Aarhus i selskab med en sejlende Aarhus-guide.

Det er naturligvis fortsat muligt at nyde en stille og rolig sejltur på traditionel vis.

Byparken for store og små

Det er svært at forestille sig en festuge uden en Bypark, der forener Musikhusparken og Rådhusparken, gamle og unge, store og små, Østen og Vesten.

Sådan er det også i år, hvor der som et nyt indslag kan opleves film under åben himmel ved Amfiscenen.

Kunsthal Aarhus og Øst for Paradis præsenterer en række filmperler, der kan få publikum til at gyse, grine, græde, synge og danse. På det store lærred vises blandt andet "Pulp Fiction", "Man on Wire", "Grease"(i en sing-a-long udgave) og "Leonard Cohen: Live in Dublin".

Det Turkise Telt er de seneste 11 år været garant for hygge og musikalske oplevelser inden for Roots & Hybrid-genren.

Scenen plejer at være et internationalt pust fra fjernere verdensdele, men da corona har sat en stopper for mange musikeres rejseaktivitet, vil der i år være en masse lokale navne på plakaten, mens den musikalske genre fortsat er den samme.

I Kuplen er der fortsat fokus på podcast-formatet, men på en mere inddragende facon. Publikum kan lytte med, når populære podcasts som "Vanvittig Verdenshistorie" laver livepodcast, eller få fifs til hvordan man selv laver en podcast

Annonce

Byudvikling er hot

Hvordan skal vores by udvikle sig? Det er et spørgsmål som bliver ved med at optage århusianerne.

Derfor spiller emnet også en rolle i dette års festuge.

På Sydhavnen kan man opleve det skulpturelle arkitektur-projekt "Saanitizing Territories", der består af håndsprit-poser. Projektet er skabt af Victor Hauerslev Munch og Jacob Billesbølle som vandt Aarhus Festuges arkitekturkonkurrence "Gearet til storby" sidste år.

Byudvikling og fremtidens Aarhus er til debat i Ridehuset. Ege Tæpper har til lejligheden lavet et tæppe, som viser et oversigtsbillede af Aarhus. I to felter bliver der plantet frø, som skal vokse i tæppet lige som karse. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

De to unge arkitekter står også bag en række arrangementer  i Ridehuset om byudvikling. Her vil der være forskellige foredrag, ligesom man kan se byen fra oven på et kæmpestort gulvtæppe skabt af Ege Tæpper.

Annonce

Traditioner

Festugen består af lige dele tradition og fornyelse.

Natcabareten i Tivoli Friheden hører til i den første kategori. Også i år er det muligt at opleve spektakulære, internationale artister i Hermans.

Som Ed Alonzi, der har optrådt med sin magiske komik i over 100 tv-shows, blandt andet med Britney Spears som sin assistent.

Natcabaret har på trods af coronapandemien formået at hente internationale artister til Aarhus Festuge. Foto: Petr Smaha

På programmet er også den ukrainske klovn Mikhail Usov, som i de seneste ni år har optrådt med det verdensberømte Cirque du Soleil.

Højdepunkter i Aarhus Festuge 2021

  1. Lysfest, fra 27. august til 5. september
  2. Den Blå Bro, fra 27. til 5. september
  3. Open Air filmvisninger, fra 29. august til 4. september
  4. "Saanitizing Territories", fra 27. august til 5. september
  5. International Natcabaret, fra 27. august til 4. september
  6. Byvandringer, 27. august til 5. september
  7. Unge talenter: Lil Lacy Musikhusets Store Sal og Bernhardt Melbye Voss med Aarhus Symfoniorkester og Peter Laugesen i Symfonisk Sal, 28. august
Annonce

Vandringer i byen

En at kongstankerne med årets festuge er at få os ud at bruge og opdage byen igen oven på  halvandet år med corona og restriktioner.

Derfor er der en del byvandringer på programmet, der på forskellig vis leder århusianerne ud på opdagelse i deres egen by.

Publikum kan blandt andet komme på 'gallerivandring' til en række af byens gallerier, udstillingssteder og kunstner-atelier.

Du kan også komme i højden og se byen fra oven blandt andet fra Godsbanen, Kulbroen og Filmbyen, eller måske tage på en tidsrejse til bage i historien på Sydhavnens kringelkroge.

Find selv flere vandringer i festugeprogrammet.

Annonce

Unge talenter

Aarhus Festuge har i år givet plads til en to unge talenter på to af byens store scener.

Den prisbelønnede komponist Lil Lacy åbner ballet med værket "You're Somehow Connected", der præsenteres i Musikhusets Store Sal til gallaåbningen fredag og til en publikums-koncert lørdag.

Festugen giver plads til unge talenter som komponist Lil Lacy, der leverer festugens gallaforestilling, og den unge talentfulde dirigent Bernhardt Melbye Voss, der sammen med digter Peter Laugesen indtager Symfonisk Sal. PR-foto

I Symfonisk Sal står den talentfulde dirigent Bernhard Melbye Voss i spidsen for Aarhus Symfoniorkester lørdag 28. august.

Han bliver flankeret af den erfarne, århusianske digter Peter Laugesen, der vil oplæse udvalgte digte fra sit fyldige forfatterskab.

Se det fulde program på www.aarhusfestuge.dk

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Strejke fra morgenstunden: Mere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Aarhus For abonnenter

Liv i det døde hav: Sådan får Aarhus igen fisk i sin bugt

Odense-skole lukker midlertidigt efter fund af ukendt coronavariant

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus For abonnenter

Enhedslistens store stemmesluger: Vi skal have grøn, kollektiv trafik - og erhvervslivet skal betale regningen

Annonce