Annonce
Randers FC

Tålmodighed og taktisk tilpasning: Talentfuld Randers FC-kant rykker ned på backen

Oliver Bundgaard (tv.) scorede to mål mod Sønderjyske i september, da han for første gang spillede en U19-kamp på venstre back. Positionsskiftet er en ny plan for det 18-årige talent, som ellers altid har spillet på banens offensive pladser. Arkivfoto: Annelene Petersen
18-årige Oliver Bundgaard blev i sommer rykket op i Randers FC's trup på fuldtid som kantspiller. Nu er der langt en ny plan for talentet, som skal forsøge sig på venstre back. Det kræver tålmodighed og taktisk tilpasning. Cheftræner Thomas Thomasberg ser potentiale, mens Oliver Bundgaard drømmer om en startplads.

Randers: Højrekant, venstrekant, angriber.

Oliver Bundgaard har prøvet lidt af hvert i sine år på Randers FC's ungdomshold, men aldrig venstreback.

Ikke desto mindre er det den position, det 18-årige talent fire måneder efter sin første fuldtidskontrakt med Randers FC indtager.

Den seneste måned er det blevet til fem kampe i bageste geled. To for reserverne, to for U19-holdet og den seneste i træningskampen mod Viborg med Superligaholdet.

Positionsskiftet er ikke sket af nød, men på baggrund af en vurdering af talentets potentiale på fodboldbanen.

- Hvis vi kigger på Olivers kvaliteter og det antal spillere, vi har, så er der gode forudsætninger for at gøre ham til back. Han kan bringe noget til positionen med sin statur, fysik og fart, og i forhold til andre kanter vil han også gerne tage sine defensive pligter og nærkampe, forklarer Thomas Thomasberg.

- Det er ikke enten-eller. Han skal udvikle sig og kan både spille back og kant, men vi har taget en beslutning om, at han spiller back nu. Uden det sådan fuldstændig er fastlagt for de næste år. Det er en plan, som vi vil prøve af i resten af efteråret, og så evaluerer vi på det efterfølgende, tilføjer cheftræneren.

Annonce

Oliver Bundgaard Kristensen

Født: 15.6.2001 (18 år)

Tidligere klubber: Hornbæk SF og Randers Freja.

Kontrakt: Fuldtidskontrakt med Randers FC frem til 30.6.2023.

Positioner: Højre- og venstrekant, angriber, venstre back.

U19-statistik: 27 kampe, 9 mål, 1 assist, 2 gule kort.

Seniorstatistik: Én kamp. Indskiftet i pokalturneringen mod Kolding IF.

Favoritfod: Er venstrebenet.

Usikker i starten

Oliver Bundgaard ser sig også stadig som en spiller, der kan håndtere både backen og kanten, men i øjeblikket er der fuld fokus på den nye position.

Der er også nok at forholde sig til, når man rykker en kæde tilbage på banen.

- Det handler meget om at blive bedre til at positionere mig og det taktiske aspekt. Der er meget mere taktik end på kanten, fordi der ikke er nogen til at rydde op efter en bagved. Man skal stå rigtigt for ikke at blive fanget i omstillinger og en masse andet, men det skal nok komme med tiden, siger Oliver Bundgaard.

Fem kampe er ikke lang tid, men talentet kan allerede mærke en forbedring fra den første tjans på backen til den femte.

- Jeg begynder lidt mere at kunne fornemme, hvor jeg skal stå. Jeg kan også spille mere frit, hvor jeg i starten var meget låst, fordi jeg var usikker på det, siger den unge kronjyde.

Svær tålmodighed

Den største hurdle har været at omstille sig mentalt. Det er ikke så ligetil at starte fra nul på en ny position, når man er en vindertype, som gerne vil være god til det hele og imponere til træning.

- Man skal virkelig være tålmodig. Det hele kommer ikke bare lige over natten. Det havde jeg et problem med at indse i starten, men det er gået op for mig, at det hele ikke spiller fra dag et. Jeg må tage det én ting ad gangen og lære det derfra, så skal det nok komme, siger Oliver Bundgaard.

Thomas Thomasberg er understreger også, at det ikke bliver forventet, at alt sidder i skabet med det samme, mens der også er flere forbilleder i truppen, som Oliver Bundgaard kan læne sig op ad. Uden han dog skal kopiere dem en til en.

- Det kræver noget træning og nogle kampe, inden Oliver sådan har fornemmelsen af, hvordan han skal spille den back. Han skal jo ikke gøre det på præcis samme måde som Johnny Thomsen eller Kevin Conboy, men finde sin egen stil, siger cheftræneren.

Mål om startplads

Om talentet kommer til at føre Oliver Bundgaard til mere end 200 kampe i Randers FC-trøjen eller et udlandseventyr i Holland, er selvfølgelig alt for tidligt at sige noget om, men de første skridt til fodboldkarrieren blev taget i sommer, hvor Oliver Bundgaard skrev under på en fireårig aftale med Randers FC.

Dermed blev fodbolden den altoverskyggende førsteprioriteret.

- Det har været rigtig fedt. Jeg kan koncentrere mig fuldt ud om min udvikling og lave mange flere ting i forhold til restitution og ekstra træning. Jeg er også fuldstændig klar og veludhvilet til hver eneste træning, fordi jeg ikke skal sidde længe oppe og lave lektier. Det hjælper på min udvikling, siger Oliver Bundgaard.

Det har indtil nu givet pote med debut i pokalturneringen mod Kolding IF, hvor han fik 22 minutter på banen som kantspiller. Der har dog endnu ikke været plads til talentet i truppen til en eneste Superligakamp.

- Jeg har et mål om at få lov til at starte inde i en Superligakamp i den her sæson. Det kan godt lade sig gøre, men det kræver hårdt arbejde. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at opnå det. Man kan ikke selv styre, om man er med i truppen. Jeg må bare arbejde hårdt, og så må træneren udtage mig, når han tror, at jeg er klar, siger Oliver Bundgaard.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce