Annonce
Livsstil

Tænd din indre ild

Foto: Nordic Academi of Ayrveda

Vidste du, at du har en indre ild? Denne ild er ansvarlig for din sundhed og anskues af den gamle sundhedsvidenskab ayurveda på flere planer.

Rent fysisk hænger kvaliteten af ilden sammen med din evne til at forbrænde, fordøje og transformere den mad, du indtager, til energi. Mere subtilt handler denne ild dog også om din evne til at fordøje og transformere de oplevelser, følelser og sanseindtryk, du dagligt møder.

Måske har du oplevet fra dit eget liv, at nogle kan spise hvad som helst, mens andre har en mere sart fordøjelse? På samme måde tackler alle mennesker ikke konflikt eller krise lige godt. Nogle kommer oftest styrket og mere hele ud af det, mens andre hænger fast i sorgen eller ærgrelsen og dermed ikke evner at slippe og komme videre.

Denne metaboliske styrke, der er ansvarlig for at udvinde næring af vores kost og oplevelser og fjerne affaldsstoffer fra krop og sind, er kendt som Agni. Agni betyder "ild" på oldtidens sprog sanskrit.

En stærk indre ild booster dermed både vores fordøjelse og sætter fut i det indre drive, så vi generelt føler os energiske, begejstrede og fulde af optimisme over for livet og det, der ligger foran os.

Hvis du vil opretholde en stærk indre ild, kan du gøre følgende:

  1. Kom op med solen. I ayurvedisk optik er det mellem klokken fem og seks. Sæt vækkeuret væk fra sengen, spring ud med det samme og afslut dit morgenbad med en kold skylle.
  2. Drik et stort glas lunkent vand tilsat citron. Det sætter fluks gang i fordøjelsen.
  3. Bevæg dig inden morgenmaden. Det kan være en lille gåtur, et yogaprogram derhjemme eller en tur i fitnesscenter.
  4. Hvis din ild er svækket, kan du før frokost og aftensmad stimulere din fordøjelse ved at tygge på et stykke ingefær dryppet med citron og en lille smule peber. Ingefæren kan efter eget valg synkes eller spyttes ud.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce