Annonce
Østjylland

Tændt af en politisk ild

Politik. Torsten Gejl fra Mørke havde mistet kontakten med den politiske skala. Nu er han spidskandidat for Alternativet.

Når han sidder ved spisebordet og løfter øjnene fra den bærbare, kan han se hen over grusvejen og ud over buede decembergrå marker. Der er langt op til asfaltvejen, og kort ned til rævegraven i træerne, hvor børnene løber ned om sommeren. Varmen fra flammerne i brændeovnen fylder rummet, men der brænder også en ild i Torsten Gejl.

Det er tydeligt, når han taler om, at vi bør opgive ideen om, at politik er rød eller blå og i stedet samarbejde bredt om bæredygtighed. Eller hvordan vi skal modarbejde kapitalophobning, hvor flere og flere penge og dermed magt ender i hænderne på de få. Eller en af de andre mærkesager, han som spidskandidat for Danmarks nyeste parti, Alternativet, har meldt sig til at skulle slås for. En kamp, han gerne vil tage helt ind i folketingssalen.

Det sidste halvandet års tid har den 50-årige direktør været på en rejse fra det, han selv beskriver som politisk vægtløshed, udløst af en skuffelse over den nuværende regering, til at stå i forreste række i den herkuliske opgave, det er at løbe et helt nyt politisk parti i gang.

Annonce

Torsten Gejl, der hele sit voksenliv har arbejdet med udvikling og iværksætteri, har altid gerne villet diskutere politik, men ikke haft lyst til at engagere sig inden for en bestemt politisk organisation. Og for omkring halvandet år siden var han ved at blive alvorlig træt af den måde, der bliver ført politik på i Danmark.

»Jeg har forsvaret Helle Thorning hen over middag efter middag. Men dengang regeringen også droppede den øremærkede barsel til mænd, flød bægeret over. Få dage efter skete der det mærkelige, at jeg mistede kontakten med den politiske skala. Jeg kunne ikke identificere mig med noget som helst på nogen fløj. Jeg følte mig helt vægtløs,« husker han.

Det skulle dog ændre sig. Og startskuddet blev forløbet omkring Uffe Elbæks udtræden af den radikale folketingsgruppe.

»Da han gik af som kulturminister, tænkte jeg, det var mærkeligt. Da han så også gik ud af Det Radikale Venstre, sagde min intuition mig, at han var ved at starte et nyt parti. Og jeg skrev til ham, at hvis det handlede om bæredygtighed og udvikling af demokrati og en bedre politisk tone, så skulle han tage mig med,« fortæller Torsten Gejl.

Og det gjorde Uffe Elbæk. Torsten Gejl blev en af medstifterne og en del af den lille inderkreds, der i dybeste hemmelighed gik i gang med at grundlægge et nyt parti fra Uffe Elbæks kontor på Christiansborg. Dør om dør med journalister fra Politiken og Jyllandsposten, som absolut ikke måtte lugte lunten.

»Vi holdt meget lav profil. Når vi kom ned ad gangen og råbte op, for vi var enormt engagerede, så holdt vi lige mund, når vi gik forbi Politiken og Jyllandsposten, og fem meter efter gestikulerede vi videre, inden vi trak ind på kontoret,« husker Torsten Gejl med et smil.

Vægtløsheden forsvandt hurtigt og blev afløst af engagement.

»Her er et parti, som bekymrer sig om det, der betyder noget, i stedet for det evige skænderi mellem rød og blå blok. Og der er ikke nogen facitliste. Jeg har ikke lyst til at knytte mig til et parti, hvor jeg skal mene noget bestemt på alle områder. Vi er ikke funderet på en blå eller rød retning, men på værdier. Og det er noget helt nyt i Danmark.«

I november 2013 stoppede hemmelighedskræmmeriet, da Uffe Elbæk på et pressemøde fortalte danskerne, at han havde startet et nyt parti, der hedder Alternativet.

Derefter fulgte et stort udviklingsarbejde, hvor partiprogrammet kommer på plads i samarbejde med de politiske græsrødder. Og 13. september 2014 kunne Torsten Gejl til sin store glæde præsenteres som en af de ti spidskandidater, der skal repræsentere Alternativet til det kommende folketingsvalg. En position, der passer ham godt.

»Jeg trives med at være med i forreste række, hvor man skal stå foran folk og redegøre og diskutere og fremlægge vores politik. Det er det, jeg kan.«

Men på trods af sin stærke tilknytning til Aarhus og ikke mindst Djursland, hvor han har boet de sidste 14 år, blev han af hovedbestyrelsen i partiet delegeret til Nordjylland.

»Det var et kæmpe puslespil, og jeg blev sendt derop, for at det hele skulle gå op. Jeg skulle lige vænne mig til det, for jeg havde selvfølgelig regnet med Østjylland. Men allerede efter et par dage fik jeg engagementet igen. Og jeg er endt i en fantastisk gruppe med nogle rigtig gode aktivister og folk, som har tid til at hjælpe med det,« siger Torsten Gejl, der måtte vige pladsen som kandidat i Østjyllands storkreds til fordel for Niko H. Grünfeld og Josephine Fock.

Torsten Gejl og hans partifæller mangler stadig nogle tusinde underskrifter for at blive opstillingsberettigede til Folketinget, men de knokler for sagen.

»Vi er i gang med en gigantisk intern underskriftskonkurrence mellem de forskellige kredse, så vi høvler underskrifter ind i øjeblikket. Vi har været ude i hele vores netværk, også i yderkanterne, så nu er det på gaden. Det er lige som i gamle dage, hvor man gik fra dør til dør, og det er en fantastisk måde at komme i dialog med danskerne,« fortæller Torsten Gejl, som oplever at danskerne meget gerne vil tale om politik, men også at de er lede og kede af den måde, det ofte foregår på.

»Der er nærmest et vakuum, for folk tager afstand til den måde medierne rammesætter det på, og de er trætte af det evige rød-blå skænderi og mudderkastning. Derfor møder vi meget politikerlede. Vi repræsenterer en ny indgang til igen at kunne tale om noget, der betyder rigtig meget. Og det er meget kraftfuldt,« siger han.

Han håber naturligvis på, at han efter næste valg kan få lov at kæmpe for en mere bæredygtig og demokratisk udvikling af samfundet fra Christiansborg. Men selv hvis hverken partiet eller han selv kommer ind, er det ikke noget, der lægger en dæmper på de politiske flammer, nu hvor de først er blevet tændt.

»Det, vi har sat i gang, er lige så meget en bevægelse frem mod at samles om de problemer, der betyder noget, i stedet for bare at skændes. Og behovet bliver ikke mindre. Det bliver kun større.«

Annonce
Aarhus For abonnenter

Afgørelse: Der kommer ikke hegn og kreaturer i Marselisskoven - men de kommer til gengæld andre steder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Østjylland

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

AARHUS

Den store forvandling: Grønt lys til kæmpebyggerier på villavej i Risskov

Kultur

Badehotellet-stjerne smed ti kilo: Det har ændret mit liv

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Østjylland

Sommerhusejere går sammen om at råbe politikere op om fartglade bilister: - Skal der lig på bordet?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værtspar sælger hjertebarn: Restaurant- og festperle ved Brabrandsøens bredder til salg

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Debat For abonnenter

Skal børnene betale prisen for ligestilling?

Aarhus For abonnenter

Midt om natten låste tyv sig ind til 89-årig dame med hjemmeplejens kode: - Jeg blev så chokeret, at jeg næsten ikke kunne få luft

Sport

Efter dramatisk afslutning i Italien: Bears' Champions League-sæson er allerede slut

Annonce