Annonce
Debat

Tænk dig om når du skal sælge: Vil du virkelig betale ejendomsmægleren bonus for at sætte prisen for lavt?

Illustration: Jens Nex

KLUMME: En jyde bor gennemsnitligt i sit hus i cirka 24 år. Det betyder, at de fleste af os kun gennemgår processen med at sælge hus et par gange i livet.

Så det er ikke just noget, man går ind i med stor rutine.

Det har ejendomsmæglerne til gengæld, og hvis du ellers har prøvet at sælge hus, så har du formentlig lænet dig kraftigt op ad din mægler.

Annonce

Det gjorde jeg selv, da jeg og min kæreste flyttede for et halvt år siden. Det var anden gang, vi købte, og første gang vi solgte.

Og selv om jeg overordnet er godt tilfreds med både forløbet og mægleren, så er der én sten, der bagefter er blevet ved med at nage i skoen.

Som du måske har bemærket, så er boligmarkedet hot, hot, hot i Aarhus lige nu, og det endte med, at vi både købte det nye hus og solgte det gamle over prisen.

I salgskontrakten med ejendomsmægleren – som vi underskrev uden kommentarer i tiltro til, at den var helt standard – sagde vi ja til, at ejendomsmægleren måtte tage en kontant bonus, hvis det lykkedes at sælge huset til udbudsprisen.

Dertil fik hun også ret til 10 procent af en eventuel salgspris over det fastsatte beløb.


Hvis en ejendom bliver solgt over prisen, så bør hele det ekstra beløb da tilfalde ejeren, for i virkeligheden har mægleren jo så sat prisen for lavt i forhold til, hvad markedet er villigt til at betale.


Og her hopper kæden af for mig.

Hvis en ejendom bliver solgt over prisen, så bør hele det ekstra beløb da tilfalde ejeren, for i virkeligheden har mægleren jo så sat prisen for lavt i forhold til, hvad markedet er villigt til at betale.

Hvorfor skal det udløse yderligere en bonus, hvis tre interesserede købere ender med at byde prisen eksempelvis 300.000 kroner op?

Mægleren slår mig bekendt ikke noget af salæret, hvis ejendommen ender med at blive solgt under prisen.

Som sagt har jeg ikke noget at udsætte på samarbejdet med min mægler, men jeg kan ikke slippe tanken om, at bonussen grundlæggende er til skade for sælger.

Ikke så meget fordi man ender med at dele den ekstra klat flødeskum, men fordi det skaber incitament hos mægleren til at sætte prisen lavere end ellers.

Som ejendomsmægler tjener du et forud aftalt beløb på at sælge et hus. Lad os i runde tal sige 50.000.

Plus en eventuel bonus for at ramme beløbet - 10.000 kr. Og dertil endnu en bonus, hvis der bydes over. Lad os for nemhed skyld også her sige, at den lander på 10.000 kr. Det kan både være mere eller mindre, alt efter hvor meget boligen bliver budt op.

De første 50.000 skal ud over mæglerens løn dække en masse forskellige udgifter i virksomheden. Løn til sekretæren, fotografering, annoncering, og så videre.

Men de sidste 20.000 kroner i bonus ... det er her, ejendomsmægleren kan tillade sig at råbe KA-TJIIING, når der er skrevet under.

Det eneste, mægleren skal gøre for øge sandsynligheden for at udløse de to gange bonus, er at sætte udbudsprisen i den lave ende. Det er særligt let lige nu, hvor der er ild i markedet.

Måske har du set udvalgte ejendomsmæglere reklamere noget i stil med, at de er ”områdets mest sælgende 7. år i træk”.

Ja tak.

Kunne man forestille sig, at det var en titel, der var til at opnå, hvis man netop valgte en strategi, der gik på altid at sætte prisen så tilpas lavt, at boligerne hurtigt bliver solgt? Og så samtidig skumme bonusserne?

Modargumentet mod alt dette er, at de fleste boligejere indhenter forskellige tilbud, og at konkurrencen mellem mæglerne er med til at trække de foreslåede salgspriser den anden vej - opad.

Et andet modargument er, at det også kommer sælger til gode, hvis mægleren jagter så høj en salgspris som muligt.

Spørgsmålet er så bare - er det det, vi ønsker af en mægler? At vedkommende først går all-in på at udføre sit job, hvis det udløser en ekstra kontant belønning?

Hvis ja, hvor stiller det så alle de sælgere, hvis bolig af den ene eller anden grund er svære at sælge til overpris? Hvad skulle motivere mæglerne til at yde en indsats for at få dem solgt? Ender de boliger så ikke blot i bunden af bunken?

Faktum er, at bonusserne skaber incitamentet til at sætte udbudsprisen lavt, og den del af mæglerkontrakterne er både blevet kritiseret af Danske Boligadvokater og Forbrugerrådet Tænk.

Du bør derfor overveje, om du som sælger finder det rimeligt at dele et eventuelt mersalg med mægleren.

Det kan måske være fair nok med en belønning for at indfrie det aftalte beløb. Men jo mere man bevæger sig væk derfra, om det så er op eller ned, jo dårligere har mægleren sådan set været til at værdisætte huset.

Kontrakten er måske nok standard, men den er så afgjort ikke sat i sten.

Hvis du står fast på, at du vil have den specifikke bonus streget, så går mægleren såmænd nok med til det, hvis alternativet er, at du går over til konkurrenten og hører, om han eller hun er mere medgørlig.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

AGF

Selv på dødsgangen var David Nielsen firmaets mand, men nu er han der ikke længere til at tage skylden - pilen peger på sportschefen herfra

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Debat

Boringsnære beskyttelsesområder har konsekvenser: Vi ønsker en korrekt beregnet erstatning, så vi kan komme videre

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce