Annonce
Debat

Tænk dig om når du skal sælge: Vil du virkelig betale ejendomsmægleren bonus for at sætte prisen for lavt?

Illustration: Jens Nex

KLUMME: En jyde bor gennemsnitligt i sit hus i cirka 24 år. Det betyder, at de fleste af os kun gennemgår processen med at sælge hus et par gange i livet.

Så det er ikke just noget, man går ind i med stor rutine.

Det har ejendomsmæglerne til gengæld, og hvis du ellers har prøvet at sælge hus, så har du formentlig lænet dig kraftigt op ad din mægler.

Annonce

Det gjorde jeg selv, da jeg og min kæreste flyttede for et halvt år siden. Det var anden gang, vi købte, og første gang vi solgte.

Og selv om jeg overordnet er godt tilfreds med både forløbet og mægleren, så er der én sten, der bagefter er blevet ved med at nage i skoen.

Som du måske har bemærket, så er boligmarkedet hot, hot, hot i Aarhus lige nu, og det endte med, at vi både købte det nye hus og solgte det gamle over prisen.

I salgskontrakten med ejendomsmægleren – som vi underskrev uden kommentarer i tiltro til, at den var helt standard – sagde vi ja til, at ejendomsmægleren måtte tage en kontant bonus, hvis det lykkedes at sælge huset til udbudsprisen.

Dertil fik hun også ret til 10 procent af en eventuel salgspris over det fastsatte beløb.


Hvis en ejendom bliver solgt over prisen, så bør hele det ekstra beløb da tilfalde ejeren, for i virkeligheden har mægleren jo så sat prisen for lavt i forhold til, hvad markedet er villigt til at betale.


Og her hopper kæden af for mig.

Hvis en ejendom bliver solgt over prisen, så bør hele det ekstra beløb da tilfalde ejeren, for i virkeligheden har mægleren jo så sat prisen for lavt i forhold til, hvad markedet er villigt til at betale.

Hvorfor skal det udløse yderligere en bonus, hvis tre interesserede købere ender med at byde prisen eksempelvis 300.000 kroner op?

Mægleren slår mig bekendt ikke noget af salæret, hvis ejendommen ender med at blive solgt under prisen.

Som sagt har jeg ikke noget at udsætte på samarbejdet med min mægler, men jeg kan ikke slippe tanken om, at bonussen grundlæggende er til skade for sælger.

Ikke så meget fordi man ender med at dele den ekstra klat flødeskum, men fordi det skaber incitament hos mægleren til at sætte prisen lavere end ellers.

Som ejendomsmægler tjener du et forud aftalt beløb på at sælge et hus. Lad os i runde tal sige 50.000.

Plus en eventuel bonus for at ramme beløbet - 10.000 kr. Og dertil endnu en bonus, hvis der bydes over. Lad os for nemhed skyld også her sige, at den lander på 10.000 kr. Det kan både være mere eller mindre, alt efter hvor meget boligen bliver budt op.

De første 50.000 skal ud over mæglerens løn dække en masse forskellige udgifter i virksomheden. Løn til sekretæren, fotografering, annoncering, og så videre.

Men de sidste 20.000 kroner i bonus ... det er her, ejendomsmægleren kan tillade sig at råbe KA-TJIIING, når der er skrevet under.

Det eneste, mægleren skal gøre for øge sandsynligheden for at udløse de to gange bonus, er at sætte udbudsprisen i den lave ende. Det er særligt let lige nu, hvor der er ild i markedet.

Måske har du set udvalgte ejendomsmæglere reklamere noget i stil med, at de er ”områdets mest sælgende 7. år i træk”.

Ja tak.

Kunne man forestille sig, at det var en titel, der var til at opnå, hvis man netop valgte en strategi, der gik på altid at sætte prisen så tilpas lavt, at boligerne hurtigt bliver solgt? Og så samtidig skumme bonusserne?

Modargumentet mod alt dette er, at de fleste boligejere indhenter forskellige tilbud, og at konkurrencen mellem mæglerne er med til at trække de foreslåede salgspriser den anden vej - opad.

Et andet modargument er, at det også kommer sælger til gode, hvis mægleren jagter så høj en salgspris som muligt.

Spørgsmålet er så bare - er det det, vi ønsker af en mægler? At vedkommende først går all-in på at udføre sit job, hvis det udløser en ekstra kontant belønning?

Hvis ja, hvor stiller det så alle de sælgere, hvis bolig af den ene eller anden grund er svære at sælge til overpris? Hvad skulle motivere mæglerne til at yde en indsats for at få dem solgt? Ender de boliger så ikke blot i bunden af bunken?

Faktum er, at bonusserne skaber incitamentet til at sætte udbudsprisen lavt, og den del af mæglerkontrakterne er både blevet kritiseret af Danske Boligadvokater og Forbrugerrådet Tænk.

Du bør derfor overveje, om du som sælger finder det rimeligt at dele et eventuelt mersalg med mægleren.

Det kan måske være fair nok med en belønning for at indfrie det aftalte beløb. Men jo mere man bevæger sig væk derfra, om det så er op eller ned, jo dårligere har mægleren sådan set været til at værdisætte huset.

Kontrakten er måske nok standard, men den er så afgjort ikke sat i sten.

Hvis du står fast på, at du vil have den specifikke bonus streget, så går mægleren såmænd nok med til det, hvis alternativet er, at du går over til konkurrenten og hører, om han eller hun er mere medgørlig.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Analyse: De gamle og de handicappede blev lovet flere penge - den ene part må nøjes med en slatten redningskrans

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Alarm 112

Travl nat for brandvæsenet: Flere containerbrande i Gellerup

Erhverv

Generationsskifte i sjette gear: Bilfamilie bygger nyt bilhus ud til Grenåvej

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Debat

Debat: Er de varme hænder hele løsningen på fremtidens velfærdskabale?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Debat

Afvist på en bar: Kom igen, når du har crop top på

Annonce