x
Annonce
Aarhus

Tæt samarbejde: P-vagterne skriver færre bøder under arrangementer i Aarhus

Stadig bliver der uddelt en del p-afgifter i forbindelse med de store arrangementer i Aarhus. Men tallet er for nedadgående. Foto: Axel Schütt

Aarhus Kommune har indledt et tættere samarbejde med arrangørerne af de store events. Resultatet er, at langt færre går i p-fælden.

AARHUS: Risikoen for at få en p-afgift til store arrangementer i Aarhus som Classic Race, Kræmmermarked og DHL Stafetten er blevet væsentlig reduceret.

Sidste år kunne Århus Stiftstidende berette om noget nær parkeringskaos til flere store arrangementer. Bilister i hobetal parkerede på fortove, græsarealer og cykelstier, mens byens cityassistenter for omkring med skudklart kamera og gule sedler til at stikke bag vinduesviskerne.

Adskillige hundrede afgifter blev skrevet ud, og både bilister og arrangører var vrede. De skyldte skylden på hinanden og kommunen.

Det kunne ikke blive ved, og det gør det heller ikke.

Selv om kommunen i år er mødt op med det samme antal cityassistenter til at notere bilister, der parkerer ulovligt i nærheden af de store events, er der i år sket en radikal forandring. Det kan lederen af kommunens p-kontrol, Kim Gulvad Svendsen, driftschef i Aarhus Kommune, dokumentere med tørre tal.

I år er der blevet udstukket langt færre p-afgifter til de store events i forhold til sidste år.

Annonce
Det koster 510 kr., hver gang en cityassistent sætter sådan en gul seddel bag vinduesviskeren i din bil. Foto: Axel Schütt

Tæt samarbejde

I 2017 udskrev kommunens cityassistenter således p-afgifter til ikke færre end 598 bilister til Classic Race. I år var tallet 171.

Samme tendens kunne ses til Kræmmermarkedet: Nedgangen er fra 265 p-afgifter i 2017 til 178 afgifter i år.

- Ved DHL-stafetten giver det på grund af en række forhold, blandt andet sygdom hos cityassistenterne, kun mening at sammenligne onsdagen. Her blev der skrevet 142 afgifter sidste år og 117 i år, siger Kim Gulvad Svendsen.

Årsagen er ifølge driftschefen, at kommune og arrangører har fået gang i et meget tættere samarbejde om parkeringen.

- Vi taler på forhånd om, hvordan opgaven skal gribes an. Og efter arrangementerne holdes der evalueringsmøder for at finde ud af, hvordan det kan gøres bedre næste gang, siger han.

- Samtidig er der et tæt samarbejde mellem kommune og arrangør under arrangementerne. Eksempelvis opstod der på førstedagen under DHL-Stafetten nogle p-problemer på Strandvejen, fordi skiltningen ikke var præcis. Så snart vi havde gjort DHL-folkene opmærksom på problemet, rykkede der folk ud og rettede det. Den slags betyder færre p-problemer - til glæde for både arrangører, bilister og kommune.

1300 arrangementer

Alligevel blev der i år under tre dages DHL-stafet udstukket i alt 329 p-afgifter.

- Nogle vil mene, at det er rigtig mange.

- Det synes jeg ikke, at man kan sige. Arrangementet blev besøgt af mellem 47.000-48.000 deltagere over tre dage, siger Kim Gulvad Svendsen.

- I kunne jo også bringe antallet af afgifter ned ved at være lidt eftergivende ved de store arrangementer. Cityassistenterne behøver vel ikke skrive alle, der parkerer en smule forkert.

- Der var en mand fra Vestjylland, som skrev til os, efter at han havde fået en p-afgift i forbindelse med Cirkus Summarum. Han spurgte, om vi ikke kunne være lidt mere large i forbindelse med den slags arrangementer. Der kommer jo også folk udefra, som ikke lige kender reglerne, fremhævede han.

- Men der måtte jeg svare ham, at der i Aarhus er arrangementer hele tiden. Vi er i år oppe på 1300 arrangementer. Og vi bliver altså nødt til at sørge for, at der er tilgængeligt i byen, så brandbiler og ambulancer kan komme frem, mener Kim Gulvad Svendsen.

Så mange p-afgifter udskrives der i Aarhus

Den kommunale p-kontrol i Aarhus har udskrevet stadig flere p-afgifter de seneste år.

I 2015 blev der udskrevet 35.156 p-afgifter.

Året efter 49.531 afgifter.

Og i 2017 var tallet 60.420 afgifter.

En stor del af afgifterne bliver udskrevet i forbindelse med de store events i byen. Derfor kan udviklingen være ved at vende.

Kilde: Tal fra Aarhus Kommune.

Kør en halv time før

Men facit er altså, at antallet af p-afgifter til de store events er for nedadgående.

Så på den måde er alt godt, ikke?

Nej, ikke helt. For ingen må ifølge Kim Gulvad Svendsen forvente, at der ikke vil være p-problemer til fremtidens store arrangementer i Aarhus.

- Alle bliver nødt til at tage i betragtning, at Aarhus er i gang med at blive en rigtig storby. En meget spændende by, javel, men også en by, hvor man ikke altid kan forvente at køre lige til døren hver gang.

- Til de store arrangementer i Aarhus bliver man som tommelfingerregel nødt til at køre hjemmefra en halv time før, man ellers havde tænkt sig. Og det er faktisk ved at gå op for de fleste østjyder. Om torsdagen, da de fleste hold til DHL-Stafetten kom fra lokalområdet, var der relativt færre ulovlige parkeringer, siger Kim Gulvad Svendsen.

I øjeblikket overvejer Aarhus Kommune, om der kan gøres en ekstra indsats for at sprede budskabet om parkeringsforholdene i Aarhus til andre egne af landet i forbindelse med de store arrangementer, hvor der kommer mange gæster udefra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Omsætning boomer: Madspildsbutikker bugner af lækre varer under coronakrisen

Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Aarhus

Skleroseramte Kristine har corona: - Føles som om, man ikke kan trække vejret ordentligt

Alarm 112

Truede betjente med corona: Flygtet fange stadig på fri fod

Aarhus

- Vi har aldrig, aldrig, aldrig oplevet noget lignende: Så hårdt er det østjyske turisterhverv ramt

Annonce