Annonce
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

På en ganske almindelig hverdag holder bilerne tæt på parkeringspladsen ved Sletterhage på Helgenæs. Foto: Flemming Krogh
Den særlige natur på Helgenæs tiltrækker mange besøgende, men det skaber en voldsom belastning af de små landeveje, som giver bekymring hos folk på halvøen.
Annonce

Helgenæs: - Så kør dog hjem, lød det utvetydige budskab på et hjemmelavet vejskilt for nyligt. Skiltet stod ved Dragsmur, den smalle tange, der forbinder halvøen Helgenæs med Mols og resten af fastlandet.

Det var en af de lokale beboere på den naturskønne halvø, der efter eget initiativ havde lavet skiltet og sat det op på det iøjnefaldende sted. Som en kommentar til de mange turister og besøgende generelt, der valgte at besøge Helgenæs under corona-krisen.

Skiltet satte gang i en større debat blandt de omkring 400 faste beboere, som udvekslede meninger i den lokale brugsforening og på sociale platforme.

- Jeg blev vred over skiltets ordlyd, da jeg så det. Men da jeg fandt ud af, at det var Malene Høeg, der havde lavet skiltet, og fik en forklaring på hvorfor, kunne jeg se hendes pointe, siger Anette Krogh Jensen, som har boet fast på halvøen i 28 år.

Skiltet skulle tolkes som en kommentar til at isolere sig hjemme under pandemien, og ikke som et signal til udefra kommende generelt om at holde sig væk.

- Jeg forstår godt, at folk her på Helgenæs blev bange og frustrerede over alle de mennesker, der pludseligt valfartede til sommerhusene i længere tid eller på dagsture rundt om på Helgenæs for at komme ud i vores smukke natur, siger Anette Krogh Jensen, der bor i et hus i Esby - tæt ved Malene Høeg.

- Jeg forstår godt, at folk her på Helgenæs blev bange og frustrerede over alle de mennesker, der pludseligt valfartede til sommerhusene i længere tid eller på dagsture rundt om på Helgenæs, for at komme ud i vores smukke natur.

Anette Krogh Jensen, beboer på Helgenæs

Annonce

Folk strømmer til

Anette Krogh Jensen oplever ofte hensynsløse trafikanter på Helgenæs. Desuden er en voldsom stigning i antallet af biler på halvøens smalle og kuperede landeveje blevet en del af hverdagen for Anette Krogh Jensen og resten af halvøens beboere. Derfor har hun forståelse for ’skiltemagerens’ eget initiativ.

- Malene Høegs hus ligger helt tæt på vejen, hvor bilerne kommer susende og nærmest flyver hen over et hop på vejen. Det er ubehageligt og farligt, mener Anette Krogh Jensen, som også oplever, at det fredelige liv på Helgenæs har ændret sig.

- Når jeg ligger i min hængekøje i haven, er der støj fra biler og motorcykler i højere grad end tidligere. Folk på vandretur går helt tæt forbi, så jeg tydeligt kan høre, når de stønner på vej op ad bakken, fortæller Anette Krogh Jensen.

For nogle dage siden blev en lokal dreng snittet af et sidespejl fra en bil, da han gik på en vej. Drengen slap med et mindre chok og et par blå mærker - ifølge kommentarerne på en af de lokale debatsider på nettet. Men det puster til debatten om den tætte trafik.

Ofte er det den lokale brugsforening i Kongsgårde, i den nordlige ende af halvøen, som lægger gulv til snakken om mere trafiksikre veje på Helgenæs. Noget må gøres for at sikre trygge forhold for cyklister, gående, motorcyklister og bilister, mener de lokale.

- Trafikken er et problem på Helgenæs. Vi er glade for, at folk kommer her og nyder naturen, men vejene er smalle og mange steder er der dårlige udsigtsforhold, som skaber farlige trafiksituationer, forklarer Melle Roed, der er brugsuddeler i Helgenæs' eneste dagligvarebutik.

Annonce

Sænk hastigheden

En af hendes fast kunder lavede sin egen trafiktælling for et par dage siden. 71 biler kørte forbi på én time.

- Det er voldsomt. Indimellem kører bilerne nærmest i kortege foran min butik, siger Melle Roed, som naturligvis er glad for, at de mange gæster på Helgenæs øger omsætningen i butikken, der ligger på den skønneste plet, med udsigt til bugten mellem Mols og Helgenæs.

Melle Roed og Anette Krogh Jensen har begge forslag til forbedringer af trafiksikkerheden på halvøen. Melle Roed mener, at man skal tegne stiplede linjer op på vejen, som man har gjort det i flere af landsbyerne på Mols, for at få bilister til at sænke farten.

- Jeg er ikke tilhænger af fartbump. Det øger støjen fra bilerne, når ofte skifter hastighed, siger brugsuddeleren, der selv bor i Thorsager omkring 25 kilometer væk, men som ofte nyder at gå ture på Helgenæs med sin mand og sin hund.

En anden idé kunne være at indføre særlige hastighedsbegrænsninger på Helgenæs.

- Man kunne sætte skilte op ved Dragsmur, der markerer, at man maksimalt må køre 60 kilometer i timen på landevejene, forslår Melle Roed.

Et forslag som Anette Krogh Jensen bakker op om. Hun er endda parat til at gå yderligere til værks og sætte en fartgrænse på 40 kilometer i timen.

Brugsuddeler Melle Roed (th) nyder, at omsætningen vokser i Dagli'Brugsen på Helgenæs. Men hun er bekymret for det voksende antal besøgende på halvøen, hvor især biler og motorcykler belaster de små veje. En af Helgenæs' faste beboere, Anette Krogh Jensen, er heller ikke begejstret for den øgede trafik. De mener begge, at man bør lave tiltag for at sænke farten på vejene. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Landeveje kræver tålmodighed

Anette Krogh Jensen har også en anden idé til at øge trafiksikkerheden på Helgenæs.

- Man kunne ensrette landevejen. Det er muligt at lave kørsel i én retning, ved at udnytte krydset ved Dragsmur, hvor to landeveje går i hver sin retning, men fletter sammen på øen. Den offentlige bus kører på den måde i forvejen, så hvorfor ikke indføre det for alle, funderer Anette Krogh Jensen, imens hun sender et blik ud på bugtens vandspejl.

- Ærgerligt at sælen ikke er her i dag. Den plejer at ligge og sole sig på den mørke sten i vandkanten, fortæller Melle Roed, som fremviser et billede af den solhungrende sæl på sin mobiltelefon.

Fra den naturskønne parkeringsplads – hvor brugsuddeleren også efterlyser flere parkeringspladser til de mange handlende – er der omkring seks kilometer til fyret på Sletterhage – på sydspidsen af halvøen.

Den er den rute, som mange lokale mener, skaber farlige situationer. På en almindelig hverdag passerer man flere biler fra modsatte retning. En gruppe cyklister, der tilhører de bløde trafikanter, er på vej op ad en bakke med mange sving.

Det stiller krav til bilistens tålmodighed, når man skal vente på at overhale, indtil oversigten er tilstrækkelig.

Vejene er smalle og uden stiplede linjer på Helgenæs. Det skaber farlige trafiksituationer på den ellers idylliske halvø. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Udflugtsmål med udsigt

På parkeringspladsen ved Sletterhage er der gang i salget af is, sodavand og pølser fra en mobil iskiosk.

Et ægtepar fra Randers har medbragt deres egen picnickurv, som de nyder i kanten af en række træer ved deres campingbord.

- Sletterhage er et fantastisk udflugtsmål. Især på en solskinsdag med vindstille vejr, lyder det fra efterlønner Marianne Langberg.

Køreturen af den snoede vej til Sletterhage opstod impulsivt.

- Vi var på fisketur i Ebeltoft. Da vi ikke havde held med at få hornfisk på krogen, besluttede vi at køre til Sletterhage med vores madpakke. Her er den smukkeste udsigt, mener Ernst Stidsing, der er pensionist.

Corona-krisen fik folk til at valfarte til sommerhusene på Helgenæs, hvor der også kommer mange éndags-turister. Det giver travlhed i den lokale brugsforening, som har ligget samme sted siden 1908. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Bevar de snoede veje

Parret er overraskede over det store antal af personbiler og autocampere på parkeringspladsen sidst på formiddagen - på en ganske almindelig hverdag.

Turen hertil tog lang tid, men det generer ikke parret fra Randers.

- Landevejen er smal og snoet. Flere steder måtte vi holde tilbage for modkørende, men vi har ikke travlt, forklarer Ernst Stidsing, som har forståelse for de lokales kritik af de trafikale forhold.

Flere steder kunne man rette vejen ud og gøre den bredere. Det er Ernst Stidsing ikke tilhænger af. Han forudser, at charmen ved at besøge Helgenæs og Sletterhage forsvinder på den måde.

- Det ville være ærgerligt, hvis man kørte hertil på en bred og lige vej, siger Ernst Stidsing, imens han stiller kaffekoppen fra sig på det lette campingbord.

Anette Krogh Jensen, som bor fast på Helgenæs, oplever en voldsom stigning i antallet af gæster, der besøger den smukke halvø. - Det giver udfordringer - især for trafikken, som vi må have løst, mener Anette Krogh Jensen, som sammen med en ven er ved at gøre en food-truck klar til sommeren, så hun kan sælge sandwich og forfriskninger til gæsterne. Foto: Flemming Krogh
Ægteparret Marianne Langberg og Ernst Stidsing fra Randers nyder udsigten og stilheden ved Sletterhage på sydspidsen af Helgenæs. Foto: Flemming Krogh
Fyret på Sletterhage er et populært udflugtsmål, hvor mange folk fra de større byer i omegnen nyder at tage til. Foto: Flemming Krogh
Dragsmur hedder den smalle tange der forbinder Helgenæs med fastlandet. Det er i dette kryds vejen deler sig, og giver mulighed for at ensrette trafikken på øen, så der ikke opstår farlige situationer på de smalle og kuperede landeveje. Foto: Flemming Krogh
I Knebelbro på Mols få kilometer fra Helgenæs har man lavet stiplede linjer på vejene og opsat forhindringer, der får trafikanter til at sænke hastigheden. Nu overvejer folk på Helgenæs at få lavet lignende tiltag. Foto: Flemming Krogh
Kort: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Politikere om tv-optagelser af ældrepleje: Langt værre end vi troede

Danmark For abonnenter

Coronasmittede sundhedspersoner får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce