Annonce
Mærk Aarhus

Tøfting-forestilling åbner Teatret Svalegangen for et nyt publikum

Foto: Mathias Hornshøj Hansen
Teatret Svalegangen har tiltrukket et helt nyt teaterpublikum med forestillingen ’No Regrets’, der fortæller historien om Stig Tøftings liv. Historien om en antihelt, der trodser livets skyggesider og til fulde står ved sine valg

Den tidligere professionelle fodboldspiller Stig Tøfting har levet et turbulent liv, hvor han har trodset modstand og kæmpet sig til det meste i livet. Hans personlige fortælling blev for 22 år siden udgivet med bogen ’No Regrets’, som dengang blev årets mest solgte sportsbog i Danmark og senere kåret til verdens bedste sportsbiografi. Nu bliver historien formidlet som teaterstykke, når ’No Regrets’ får premiere den 26. marts på Teatret Svalegangen. Instruktøren bag forestillingen, Morten Lundgaard, har længe haft en personlig drøm om at fortælle historien på de skrå brædder:

- Jeg er først og fremmest kæmpe fodboldfan, og historien om Stigs liv har længe ligget og lagret hos mig i forhold til at lave det til teater.

For et par år siden valgte Morten Lundgaard at række ud til Stig Tøfting for at indvie ham i sine planer om at omdanne biografien til en teaterforestilling. Stig Tøfting endte med at blive overbevist, og han fortæller til Teatret Svalegangens hjemmeside:

- Jeg er beæret over, at Svalegangen vil gøre bogen om mit liv til et teaterstykke. Det krævede mange overvejelser om, hvorvidt jeg kunne se min livshistorie som teaterstykke. En ting er at tale om mit liv, noget andet er at læse det på skrift, men at se det fortolket som en teaterscene er noget helt nyt for mig. Jeg er nysgerrig og spændt på, hvordan meget personlige og svære kapitler i mit liv vil blive formidlet. Men folkene på Svalegangen har overbevist mig om, at de virkelig brænder for projektet og vil være tro mod tonen og ærligheden i bogen.

Netop derfor er intet i teaterstykket pakket væk. De mørke kapitler i Stig Tøftings liv med voldsdomme og en barndomstragedie bliver fortalt fra scenekanten.

- Stigs historie har altid en relevans, fordi det er en grundlæggende fortælling om en antihelt, der har klaret sig på trods af udfordringer gennem livet, siger Morten Lundgaard.

Den største udfordring for instruktøren har været at skære scenerne i bogen ned til et teaterstykke. Processen med at udvælge de vigtigste nedslag har taget et år og er foregået i et tæt samarbejde med bogens forfatter Lars Steen Pedersen.

Modstand møder trods

Som 13-årig fandt Stig Tøfting begge sine forældre skudt i deres lejlighed på Frederiks Allé. Et lille døgn senere spillede han en fodboldkamp og blev efterfølgende kåret til kampens bedste spiller. Det tragiske vendepunkt i Stig Tøftings liv er også en del af forestillingen, for det er ifølge hovedrolleindehaveren Morten Kjær vigtigt ikke at gemme skyggesiderne væk, da de er vigtige i forhold til at forklare Stig Tøftings handlinger og identitet:

- Man kan have en masse forudindtagede meninger om en person, som man kun kan gøre op med, hvis man sætter sig ind i personen. For vi har alle noget med i bagagen, der gør os til den, vi er. Mit håb er derfor, at publikum går ud fra forestillingen og har fået en forståelse for, hvorfor Stig er den person, han er.

For den 32-årige skuespiller Morten Kjær, der blev uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus for fire år siden, er rollen som Stig Tøfting den største i hans karriere indtil nu. Inden han blev castet til rollen, havde han ikke selv læst ’No Regrets’, men da han efterfølgende læste bogen, gjorde den et stort indtryk på ham.

- Det er kæmpestort for mig at spille Stig. Da jeg læste bogen, fik jeg helt kuldegysninger over, hvor rigtigt det er, at jeg skal spille den her rolle. Det har jeg ikke prøvet på samme måde før, siger Morten Kjær.

For Morten Kjær lå det ikke lige til højrebenet, at han skulle være skuespiller. Han er uddannet maler, mens hans nærmeste familie også er håndværkere.

- Jeg har ikke fået noget foræreret i forhold til min vej mod at blive skuespiller. Jeg har kæmpet for det, ligesom Stig også har kæmpet for sin fodboldkarriere. Selvom man måske ikke er det største talent, kan man godt knokle for det, og så skal det nok give pote i sidste ende, siger Morten Kjær.

Et nyt publikum

Da Morten Kjær skulle læse manuskriptet højt for første gang, var Stig Tøfting også med, og han husker, at han var nervøs for det:

- Jeg har aldrig prøvet at fortælle en historie, der er så sårbar, mens ham det handler om, sidder lige ved siden af. Så jeg var lidt berøringsangst i starten, men jeg er ikke på samme måde nervøs længere, når Stig er med til prøver, for jeg kan mærke, at han vil projektet rigtig meget. Han vil mig og os.

Netop det bekræfter Stig Tøfting også i en udtalelse til Teatret Svalegangens hjemmeside, hvor han samtidig lægger vægt på den lokale betydning:

- Det betyder meget for mig, at stykket bliver sat op netop i Aarhus. Det er min hjemby og den har været ramme om mange af de bedste oplevelser i mit liv, sportsligt og privat. Forhåbentlig vil teaterforestillingen også appellere til det publikum, som måske kommer mere på stadion end i teatret, fortæller Stig Tøfting til Teatret Svalegangen.

Og det tyder på, at det rent faktisk er tilfældet. For kun 2 procent af billetsalget er solgt som abonnementsbilletter. Det er nyt for Teatret Svalegangen og indikerer, at de får en masse nye publikummer i huset.

- Det går helt ind i mit gamle teaterhjerte, at vi er med til at lave en forestilling, der faktisk giver Svalegangen et nyt publikum. Det er derfor, vi laver teater. Jeg er bare vildt stolt af, at så mange er interesseret i at se vores forestilling, siger Morten Lundgaard.

Enten eller

Forestillingen ’No Regrets’ spiller fra den 26. marts frem til den 14. maj, og størstedelen af billetterne er allerede solgt. Publikum kan ifølge instruktøren se frem til fortællingen om en ærgerrig og kompromisløs person, der forhåbentlig kan inspirere andre.

- For mig handler forestillingen om at turde stå ved sig selv og sine handlinger. Det har jeg selv stor respekt for. Det fascinerende for mig ved historien om Stig er netop ’No Regrets’. Altså i min optik at have mod til at stille sig op og sige, at man faktisk ikke fortryder noget. Og det kommer fra en mand, der har været i fængsel for vold, og som har haft en turbulent fodboldkarriere og et turbulent privatliv. Han har et behov for at sige

’NoRegrets’. Hans livsfilosofi hedder enten eller, siger Morten Lundgaard og uddyber:

- Stig har et drive om at være uundværlig, hvor end han er. Om det handler om at være kommentator, familiefar, kæreste, morfar eller til stede her med forestillingen. Han er altid 100 procent til stede i nuet. Når han siger ja til noget, er han dedikeret til det.

Når teaterforestillingen spiller, er det ifølge Morten Lundgaard vigtigt for ham som instruktør ikke at fodre publikum med en bestemt morale:

- Jeg vil faktisk helst have, at man går ud fra forestillingen og selv tager stilling til, om man kan lide Stig eller ej. Jeg vil hellere efterlade folk med et spørgsmålstegn, så publikum har mulighed for at tolke forestillingen forskelligt.

Er man blevet nysgerrig på forestillingen om Stig Tøftings liv, er det fortsat muligt at købe billetter. Billetprisen er 225 kroner, og ligesom en fodboldkamp varer forestillingen 90 minutter plus tillægstid

Stig Tøftings fodboldkarriere

Stig Tøfting begyndte sin professionelle karriere hos AGF i 1989 og er kendt for sin tilknytning til klubben ad flere omgange.

Var stamspiller i blandt andet Hamburger SV og MSV Duisburg.

Debuterede på landsholdet i 1993 og nåede at spille 41 landskampe, herunder to VM og EM-slutrunder.

Sluttede sin aktive karriere som 38-årig i 2007 som den hidtil ældste markspiller i den bedste danske række.

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe