Annonce
Østjylland

Tørring er årets landsby

Formand for Grundejerforeningen Jacob Løgstrup Schjødt(på billedet sammen med Lars Andersen og Tage Nielsen) modtog prisen på byens borgerforeningens vegne. Pressebillede

Byen udpeget til Landsbyprisen i Skanderborg Kommune og indstillet til Landsbyprisen i Region Midtjylland, der er på 150.000 kr.

Tørring er meget mere end et bump på vejen. Tørring, den lille landsby mellem Tulstrup og Alling er udpeget af Landsbysamvirket til Landsbyprisen for byens ihærdige indsats for fællesskabet, for initiativrigdom og arbejdsindsats, som på trods af, at de hverken har kro, kirke, skole, butik eller andre lignende funktioner er rigtigt gode til at understøtte fællesskabet.

Annonce

Landsbysamvirket og Skanderborg Kommune har dermed for fjerde gang opfordret til at indstille en landsby til årets kandidatur til hhv. Landsbyprisen 2016, Region Midtjylland - og hermed også Landsbysamvirkets Landsbypris i Skanderborg Kommune.

Formand for Kultur og Sundhedsudvalget, Tage Nielsen, ønskede Tørring et stort og varmt tillykke ved overrækkelsesbegivenheden mandag 14. december i Tørring, - et hyggeligt udearrangement, der trods regn og slud blev holdt i Landsbyens lysthus på fællesarealet i Tørring, hvor borgerne var mødt talstærkt frem.

Selve Landsbyprisen på 5000 kr. blev overrakt af Formand for Landsbysamvirket Lars Andersen ved samme lejlighed.

Tørring fik hermed æren og prisen som årets landsby 2016 i Skanderborg Kommune.

Udover Tørring var landsbyerne Gl. Rye og Hylke indstillet til prisen.

»Når valget er faldet på Tørring skyldes det også, at man denne gang ønsker at værdsætte en af de helt små landsbyer, som på trods af manglende faciliteter alligevel, med de få borgeres indsats, lykkes med at skabe stærke fælles traditioner, nye tiltag og arrangementer til medborgerne,« sagde formand for Landsbysamvirket Lars Andersen.

Det nyligt, lokalt donerede fællesareal er i løbet af 2015 blevet et dejligt udeareal, hvor blandt andet de mange børnefamilier, som er flyttet til området kan boltre sig. Også den lokale fredagsbar og hyggeaftner, som går på skift hos beboerne er et populært tiltag i Tørring.

Hans Erik Jepsen, kaldet Jeppe fra Alling ønskede også tillykke med et flot gavekort fra Allings Beboerforening på gratis lån af deres beboerhus en dag i foråret.

Det vakte stor jubel blandt de småfrysende Tørringbeboere, som endnu ikke har fået skaffet de nødvendige midler til deres drøm, der netop er et beboerhus i byen.

De to øvrige indstillede: Hylke, som fik prisen i 2015( hvilket ikke udelukker gentagelse) og Gl. Rye er også yderst velkvalificerede, med deres mange spændende og kvalificeret udførte tiltag. Kandidaturet til Landsbyprisen Region Midtjylland på 150.000 kr. er vigtig men vanskeligt at nå. Vigtig fordi prisen skaber bred opmærksomhed om landsbyerne, og viser at landsbyer er et aktiv i regionen og viser der også er gode muligheder for et godt liv uden for de store byer.

Skanderborg Kommune fortsætter med at indstille landsbyer til Regionen på trods af, at landsbyerne nok ikke har samme mulighed for at blive valgt. De geografiske udfordringer er noget mindre end f.eks. i Glyngøre, som fik prisen i 2015, Ølstrup i Ringkøbing Skjern Kommune, der fik prisen sidste år eller Nørager på Norddjursland, der fik prisen i 2013.

Alle tre indstillede i SKanderborg Kommune ligger i fantastisk smukke landskaber. Men naturskønhed er ikke en garanti for et velfungerende lokalsamfund og fælleskab. Det er de i Hylke, Gl. Rye og Tørring.

pcb

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce