Annonce
Østjylland

Ta' på udflugt: På vandretur med omveje ved Rørbæk Sø

Grå skyer og lidt blæst er ingen hindring for en dejlig travetur i naturen. Her udsigten over Rørbæk Sø, som sammen med Nedersø og Kulsø ligger som perler på en snor i tunneldalen, som blev skabt ved isens tilbagesmeltning under sidste istid. Store isblokke har ligget tilbage i dal-bunden og har hindret smeltevandet i at aflejre materiale i de huller, der i dag er søer. Foto: Mette Graugaard
Rørbæk Sø ligger i et naturskønt område med et væld af afmærkede vandreruter. Selv om man kommer lidt på afveje, bliver man hjulpet på sporet igen.
Annonce

Rørbæk Sø: Måske skal man ikke gå så meget op i selve ruten.

Sådan lød det inde i mit hoved, da jeg forleden var på udflugt til Rørbæk Sø. Jeg var alene på turen, velvidende at det der med at finde vej ikke er min stærke side. Så jeg havde printet et kort, valgt en af de mange ruter i området, som gik i en cirkel, så man ikke skal gå samme vej frem og tilbage. Sådan kan jeg bedst lide det.

Vel ankommet til en p-plads og fyldt med frisk mod som en spejderpige studerede jeg det fint opstillede kort. Jeg sammenlignede med mit eget og blev enig med mig selv om, hvilken vej jeg skulle gå, så jeg fik det smukke kig ud over søen.

Mums. Vilde hindbær er må lækkerbidder. Foto: Mette Graugaard

Nød turen på stien i skellet mellem skov og majsmark, hvor jeg plukkede vilde hindbær. De er lækre. Lige indtil et skilt fortalte mig, at Rørbæk Sø var stik modsatte vej. Hmmmm...så vendte jeg om, gik tilbage til det opstillede kort og vendte det hele i mit hoved og gik en ny vej.

Og ja, den førte mig gennem den smukke skov og til det flotte kig ud over Rørbæk Sø fra søens østlige ende. Og jeg glædede mig lidt over, at der var både bølger og blæst, så der var ingen grund til at undskylde, at jeg ikke havde taget badetøjet med.

Annonce

Den kendte rute føles kort

En lav træbro gennem den sumpede kant af søen ledte mig videre på den gule rute, som det gik meget bedre med at følge end den blå, som jeg lagde ud med. Og så stod jeg lige pludselig i et Y, hvor den gule trekant ledte mig op på stien til højre, mens alt i mig sagde, jeg skulle holde til venstre.

Lige her nagede tvivlen. Mit kort sagde, jeg skulle fortsætte lige ud, afmærkningen sagde, jeg skulle følge stien ved siden af. Jeg valgte at følge kortet og nåede mit mål. Måske bare et udtryk for, at flere stier fører samme sted hen. Foto: Mette Graugaard

Jeg konsulterede mit printede kort og holdt til venstre. Efter at have passeret rislende vand over broer, vandret i skovens dybe, stille ro, som jeg også mødte andre, der nød, glædede jeg mig snart over, at turen havde ført mig til destinationen Stampe Mølle. Her satte jeg mig på en bænk med min madpakke og nød udsigten over skov og bakker og tænkte på dengang, hestekærrer kørte til møllen for at få malet mel.

Mit mål havde været at flette over på en blå rute for at komme tilbage ad en anden vej. Det droppede jeg. Nu var det gået så godt, turen var smuk, og den kunne bestemt godt nydes i modsat retning. Så jeg vendte om, følte mig pludselig hjemmevant og vandrede målrettet tilbage med fornemmelsen af, at kendskabet til ruten gjorde den betydelig kortere.

Alt sammen en lektion i, at vel kan man sætte sig mål, men oplevelsen af naturen bliver ikke mindre af en lille omvej.

Rørbæk Sø

Bedste tip er at skaffe sig kort over vandreture ved Rørbæk Sø på www.naturstyrelsen.dk. Googler man Rørbæk Sø, dukker det op. Den ligger mellem Nørre Snede  og Thyregod.

Rørbæk Sø er skabt ved smeltning af en gigantisk isblok i dalbunden. I området findes også Gudenåens og Skjernåens udspring samt Danmarks største egekrat, Tinnet Krat.

De afmærkede vandreture varierer mellem 1,5 og 13 kilometer. I beskrivelsen af den enkelte tur kan man læse lidt om, hvad man ser, og hvor kuperet ruten er.

Området byder på i alt 49 kilometer afmærkede ruter, så det giver også mulighed for at gå en dobbeltrute.

Til hver rute er der afmærket, hvor man kan parkere.

I området findes også bålhytter, bord og bænke, toilet, telt- og shelterplads.

Dette er sjette afsnit af "Sommerudflugten". De foregående artikler er bragt de fem seneste søndage.

Der er træer så høje, at man bliver helt svimmel, hvis man lægger hovedet tilbage for at se på trætoppene. Foto: Mette Graugaard
De vilde blomster tiltrækker brumbasser og sommerfugle. Har man lyst til at lære planternes navne at kende, kan man for eksempel downloade den gratis app "plantsnap", hvor man ved at tage et billede kan få plantens navn. Foto: Mette Graugaard
Man kan også i det åbne landskab se, hvordan isen har skabt dalen, der munder ud i Rørbæk Sø. Her nyder en flok køer livet med at tygge drøv. Foto: Mette Graugaard
Broer sørger for, at man kan gå tørskoet ved søen, dog var der nogle steder lidt mudrede stier. Foto: Mette Graugaard
De mange vandreruter er tydeligt angivet, så gælder det bare om at vende kortet rigtigt ind i sit hoved, men det er svært at komme helt på afveje. Foto: Mette Graugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

David Nielsen holder hånden over udskældt AGF-målmand: - Fodbold er et sted, hvor det stadig er helt i orden at mobbe

CORONAVIRUS

Live: 2,2 millioner danskere får nu 1000 kroner hver

Aarhus

Restriktioner og corona-smittede: Maskinmesterskolen har indført fjernundervisning

Sport

Torsdag aften kan en færøsk by eksplodere i jubel - og en århusiansk forsvarsspiller og hans klub er årsagen

Annonce