Annonce
Debat

Tag ansvar for den grønne omstilling: Det er tid til doughnut i Aarhus

"Ordet "doughnut" fremkalder måske helt andre billeder i tankerne end bæredygtighed. Men ud over at være en populær amerikansk dessert har den britiske økonom Kate Raworth gjort doughnutten til et billede på bæredygtighed og cirkulær økonomi", skriver en række debattører. Arkivfoto: J.p. Moczulski/Reuters/Ritzau Scanpix

DEBAT: Aarhus bør følge Københavns Kommune og indføre doughnutmodellen som den grundlæggende model for fremtidens økonomistyring. På den måde sikrer vi en bæredygtig by – både miljømæssigt, socialt og økonomisk.

Klimarådet kom for nylig med sin dom over den danske regerings klimaindsats og konkluderede, at Danmark ikke gør nok for at nå sit klimamål. Der skal simpelthen mere til. Og hvorfor vente på national handling, når vi har muligheden for at vise vejen lokalt i Aarhus?

Men hvordan skal vi gøre det? Svaret er simpelt – det ligger i ordet "doughnutøkonomi".

Annonce

Ordet "doughnut" fremkalder måske helt andre billeder i tankerne end bæredygtighed. Men ud over at være en populær amerikansk dessert har den britiske økonom Kate Raworth gjort doughnutten til et billede på bæredygtighed og cirkulær økonomi.


Bæredygtighed er mere end CO2-neutralitet. I Philadelphia, Amsterdam og senest København har man allerede taget doughnutten til sig som model for fremtidens økonomistyring. Vi bør lade os inspirere i Aarhus.


Det revolutionerende ved doughnutmodellen er, at den sammentænker social trivsel med miljømæssig bæredygtighed. Det handler om at sikre menneskelig trivsel inden for planetens grænser. Kort sagt skal man anvende samfundets ressourcer, så man ikke falder ned i det indre hulrum, som er den nedre grænse for menneskelige behov, mens man samtidig holder sig inden for den yderste cirkel, som er de planetære grænser. Kort sagt: Alle skal befinde sig i "dejen".

Aarhus Kommune har allerede ambitiøse klimamål, men vi kan stadig gøre mere. Og på vejen skal vi heller ikke glemme vores sociale ansvar.

Derfor skal vi sige doughnut: Fordi det er et helhedsorienteret værktøj frem for kun at tænke CO2-neutralitet. Doughnutmodellen tvinger os til også at kigge på import- og eksportkæder, at tænke byggeri på en helt ny måde og også se på lokal genanvendelse af ressourcer.

Det er ikke nok at stille krav til udledning forbundet med vores importvarer – de er også en del af vores eget regnskab. Og vi er nødt til også at tænke social bæredygtighed ind i byggeriindsatser.

Bæredygtighed er mere end CO2-neutralitet. I Philadelphia, Amsterdam og senest København har man allerede taget doughnutten til sig som model for fremtidens økonomistyring. Vi bør lade os inspirere i Aarhus. Og vi har ikke råd til at vente. Det er tid til doughnutøkonomi i Aarhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce