Annonce
Debat

Tag licensen fra dem: Medicinselskaberne skal ikke udnytte deres monopoler

"De stigende medicinpriser er en trussel mod vores sundhedsvæsen. De skaber A- og B- hold. Dem, der har råd, og dem, der ikke har. Dermed bliver de også en trussel mod hele vores samfundsmodel, hvor vi forpligter os til at passe på hinanden", mener tre regionrådsmedlemmer for Alternativet. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: Sommeren igennem har budt på skrækhistorier om syge borgere, der nærmest må se sig selv gå i økonomiske ruiner over grådige medicinalfirmaer. Store spillere i erhvervslivet, der uden konsekvenser kan hæve medicinpriser med helt op til 2000 procent.

Det kan vi ikke acceptere. Vi er nok ikke de eneste, der fik aftenkaffen galt i halsen, da vi i forsommeren på DR hørte historien om epilepsipatienten, Benjamin Holm, der oplevede, at prisen på lægemidlet Lamotrigin steg fra cirka 60 kroner for en pakke tabletter til 1100 kroner. Det er en stigning på 2000 procent.

Det kan vi ikke være bekendt i et samfund som Danmark, hvor vi gerne vil være kendt for at være et samfund, der tager sig af sine syge og svækkede.


Det er ikke ukontroversielt, men vi opfordrer til, at man hurtigst muligt begynder at analysere og redegøre for de retslige muligheder for, at regionerne selv kan producere medicin ved anvendelse af tvangslicensering. Her er tanken, at man kan tvinge licensen til at producere et medikament fra producenten, hvis prisen bliver for høj.


En tur på medicinpriser.dk viser da også, at udviklingen i prissætningen på medicin i Danmark er alarmerende. 46 af de 200 mest sælgende typer af medicin steg så meget i pris i en periode sidste år, at de kostede mindst det dobbelte af, hvad de gjorde i januar 2016, har DR tidligere fortalt.

Vi mener, at tiden nu er mere moden end nogensinde før til denne debat. For vi står i midt i en verdensomspændende pandemi, der har sat verden på den anden ende. Og vi ved faktisk intet om, hvornår vi igen er på den anden side. Det er nu, vi skal tage ansvar og vise empati og ansvar som samfund over for de syge, der er særligt udsatte. Og som formentlig vil være det længe endnu.

Derfor stiller vi, Alternativets tre regionsrådsmedlemmer, nu et forslag til Danske Regioner om at arbejde aktivt for mere rimelige priser på medicin.

Det er ikke ukontroversielt, men vi opfordrer til, at man hurtigst muligt begynder at analysere og redegøre for de retslige muligheder for, at regionerne selv kan producere medicin ved anvendelse af tvangslicensering. Her er tanken, at man kan tvinge licensen til at producere et medikament fra producenten, hvis prisen bliver for høj.

Der er nemlig også et væsentligt etisk element i hele debatten. Syge borgere skal ikke presses på økonomien for at kunne købe et bestemt medikament.

Muligheden for tvangslicensering fremgår af WTO's regler og er blandt andet blevet benyttet af udviklingslande, men også lande som Brasilien, Thailand, Tyskland og Malaysia har anvendt det, ligesom det også diskuteres i endnu flere lande. Tvangslicensering er naturligvis en mulighed, der kun skal anvendes i meget særlige situationer, men det er vigtigt, at regionerne er forberedt, hvis prissætningen af et lægemiddel medfører, at tvangslicensering er nødvendigt for at sikre danske patienter adgang til et medikament.

De stigende medicinpriser er en trussel mod vores sundhedsvæsen. De skaber A- og B- hold. Dem, der har råd, og dem, der ikke har. Dermed bliver de også en trussel mod hele vores samfundsmodel, hvor vi forpligter os til at passe på hinanden. Så der skal gøres meget mere end ovenstående. Men en ting er sikkert. Der skal handles nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

45-årig mand anholdt efter at have generet helikopter med en laserpen flere gange ved Aarhus Universitetshospital

Aarhus

Lokal hjælpepakke fra Salling og kommunen: Stort millionbeløb på vej til sport og fritid

Annonce