Annonce
Østjylland

Tag mål til din kiste, shop en gravsten og nyd dit sidste måltid: Nyt escape-room for små og store gør efterårsferien morbid

Muligheden for at fortælle en komprimeret historie og skabe en helt særlig stemning, man som publikum bliver opslugt af, er det, der er med til at gøre genren interessant at fortælle igennem ifølge Christian Eiming. Billedet her er fra sidste års Tidsmaskinen i de gamle Kiwi-lokaler. Foto: Escapehome
I sidste halvdel af efterårsferien omdannes den gamle tøjbutik på Vestergade i Auning til en morbid og sanselig oplevelse for både børn og voksne i et nyt take på escape-room-genren, der ifølge skaberen også kan være med til at starte en svær samtale.

Auning: Er du i tvivl om, hvordan din gravsten skal se ud? Hvilke mål din ligkiste skal have? Og kunne det friste med et professionelt tilberedt bud på et sidste måltid? Så er Escape Homes nye efterårsaktivitet i Auning nok noget for dig.

I Vestergades gamle tøjbutik åbner der i efterårsferien et helt escape-hus under navnet Det Sidste Kapel, men i stedet for beklædning kan gæsterne gå rundt mellem de mere bizarre og morbide varer på hylderne, mens der skal løses gåder og befries fortabte sjæle i en historie, der forhåbentlig vil opsluge publikum, forklarer idémanden Christian Eiming.

- Det er en ny vinkel på et escape-room, hvor man går ind flere ad gangen, hvor der er levende skuespillere, og hvor man skal løse knap så mange opgaver som i et almindeligt escape-room, men hvor historien og stemningen er i fokus for os, siger han.

Annonce

Det er hans virksomhed Escape House, der står bag Det Sidste Kapel, og som også sidste år indrettede et escape-room ved navn Tidsmaskinen i de daværende, tomme Kiwi-lokaler.

Årets tema om døden er opstået - som alle Christians Eimings escape-rooms - med inspiration fra de lokaler, han bruger i sine fortællinger. Når nu, de havde fået en tøjbutik til rådighed, så skulle butikstanken leve videre, forklarer han.

- I en butik skal man sælge noget. Det mest grænseoverskridende, vi kunne finde på, var at sælge kors, kister og så få en kok ind og tilberede et sidste måltid. Det lå snublende nært. Også affødt lidt af corona, hvor vi har snakket så meget om død, ødelæggelser og forsigtighed.

Fortælling og stemning trumfer chok

Selvom et tema som døden oftest er uhyggeligt, og ligkister, gravstene og fortabte sjæle er faste brikker i en genre som gys, så er Det Sidste Kapel ikke lavet som et horror-house eller fordi, det handler om at skabe uhygge, forklarer Christian Eiming.

- Vi leder altid efter den gode historie. Her har vi valgt, at det foregår i nutiden, hvor man finder nogle skjulte lokaler, hvor der er nogle fortabte sjæle, man skal befri ved at løse gåder. Dem skal man befri, ellers kan man ikke komme ud. Det er ikke for at søge en grænse, men for at lave en god historie, der også er interessant at gå og kigge på og selv være med i, siger han og fortsætter:

- Så er det også en måde at tale om om det meget svære emne, der hedder ”døden”. Selvom det her er fiktion og også ret ironisk, så kan det afføde samtaler om, hvordan man stiller sig til de her ting, når den dag kommer for os alle.

Samtidig er Det Sidste Kapel indrettet specifikt efter at kunne være til glæde for både børn og voksne.

- Det er ikke horrorinspireret, det er spændingsinspireret, vil jeg nærmere sige. Vi bruger ikke chokeffekter overhovedet. Det er vigtigt for os, der også er adgang for børn, og at børn og voksne får hver sin oplevelse. Voksne vil nok synes, det er en lidt ubehagelig stemning, mens børnene vil grine af de sjove skuespillere. Vi vil hellere dialogen med publikum og at skrive dem ind i fortællingen.

Annonce

Fortæller gennem 25 år

Christian Eiming har arbejdet med professionel historiefortælling i over 25 år - i mange forskellige genrer. Han er dramaturg og dramatiker, teaterinstruktør og ekstern underviser i formidling på SDU og laver lyd-reportager. Han faldt over escape-room-genren, fordi han her kan fortælle sine historier på en unik og inddragende facon.

- Escape-rooms kan fortælle den gode historie på en ny måde. Vi har set nok Netflix nu, så det at være med i og midt i en historie, og at man kan være med til at påvirke den, det kan jeg se, at folk gerne vil være med til - at de kan skabe deres egen fortælling, siger Christian Eiming.

Christian Eiming bor i Auning og har et alsidigt cv - men med fortælling som den røde tråd. Han har kastet sig over escape-room-genren ikke mindst på grund af inddragelsen af publikum. "Folk synes, det er intenst, og de glemmer tid og sted og synes, det bliver virkeligt på en helt anden måde, selvom de jo godt ved, det er fiktion," siger han. Foto: Privat.

Hvad gør et godt escape-room?

- Det første er den gode historie. Det andet er involvering af publikum. På tredjepladsen kommer stemningen og gåderne. Dermed ikke sagt, at de skal være mindre, men når jeg skaber, så er det altid med fokus på den gode historie – og dernæst så, hvordan vi får folk til at føle sig som en del af det, siger Christian Eiming.

Virksomheden Escape Home tager også ud til private og virksomheder og skaber unikke gåde- og escape-forløb, hvor historierne er skræddersyet til dem, de handler om, og det er med til at gøre, at Christian Eiming aldrig løber tør for ting at fortælle, siger han.

- Det giver mig mulighed for at fortælle nye historier i et nyt format. Det er enormt spændende at skabe en historie baseret på et rum, et firma eller en campingplads. Så bliver jeg hele tiden udfordret narrativt. Jeg har så mange historier, jeg gerne vil af med, men det er altid nemmere at skrive til noget eller nogen i stedet for bare at skrive frit. Jeg elsker at lave historier til folk, siger han.

Annonce

Lokalsamfund bakker op om uhyggen

Den gamle tøjbutik, som Det Sidste Kapel foregår i, har Escape Home fået stillet gratis til rådighed, og Norddjurs Kommune har også støttet projektet, forklarer Christian Eiming. De medvirkende skuespillere gør det gratis, og så har lokalsamfundet haft en ikke uvæsentlig rolle i at gøre oplevelsen så levende som muligt.

Det lokale møbelhus har været behjælpelig med inventar, ligesom Tøjeksperten og Se Min Kjole har stillet tøj til rådighed, og Auning TV og Radio stiller skærme til rådighed, mens dyrehandlen hjælper med dyr til rummet.

- Det er super fedt at bo i en by, der er så ivrig for at bakke op om kulturelle tiltag. Selvom vi kun er 3.000, så sker der altså rigtig meget i Auning, og det er fedt at mærke den opbakning, siger Christian Eiming, der selv bor i Auning.

Kan man trække folk til et escape room midt i Auning?

- Det kunne vi sidste efterårsferie, så det håber vi da bestemt. Det er jo ikke noget, vi tjener penge på, og vi kunne ikke gøre det uden støtte fra kommunen, men det skal bare løbe rundt for os, fordi det for os er en vigtig udstillingsplads, og så elsker vi jo at underholde, siger Christian Eiming.

Billetsalget er gået i gang, og der er plads til cirka 60 gæster hver dag. Det Sidste Kapel kan opleves om aftenen onsdag, torsdag, fredag og lørdag i uge 42.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Smittefare i testkøen: Nu skal der strammes op med mundbind og afstand

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Østjylland For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Odder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Hvor fanden er bolden? Et hav af ringe AGF-leveringer i Randers

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne

Annonce