Annonce
Aarhus

Tag over hovedet: Hjemløse får mobile huse

I gang i den mobile cafe. Helga Lillebæk og Kim Kromann (i midten) servicerer deltagerne ved åbningen. Til højre Steve, som er fra Skotland og frivillig. Foto: Axel Schütt

Projektet skal aktivere de udsatte og sættes i gang med Aarhus som første sted i landet.

Annonce

AARHUS: I Aarhus går et helt nyt projekt i gang til hjælp for folk uden bolig. De hjemløse skal have små huse, der kan flyttes rundt, hvor der er plads, og beboerne skal selv være med til at lave dem.

Projektet, der også indeholder en mobil café, blev sat i gang fredag på Sylbækvej 34, der ligger i området ved kolonihaveforeningen Søvang mellem Viby og Åbyhøj.

Bag det står Fonden Projekt Udenfor fra København, og i Aarhus er Kim Kromann og Helga Lillebæk ansat til at styre det.

- Vi begynder med dette i Aarhus som første sted i landet, fordi vi fornemmer, at det bedst lader sig gøre her, siger Ninna Hoegh, direktør for Fonden projekt Udenfor.

Husene bliver på 14 kvadratmeter og uden bad og køkken, som skal placeres ved siden af.

Husene skal bygges i en hal på Sylbækvej.

- Vi håber på hjælp fra civilsamfundet. Vi har fået 6,5 millioner kroner over tre år, men vi får brug for sponsorer til materialer og økonomi, siger Ninna Hoegh. Vi har haft ideen længe, og nu vil vi ikke vente længere.

Hun understreger, at det er vigtigt at inddrage de hjemløse, også de unge blandt dem. De skal yde noget i det omfang, de kan i et arbejdsfællesskab, så selve projektet er andet og mere end et værested.

- Husene vil vi stille op på ledige pladser i byen, områder, der ikke er beboet, for eksempel byggetomter. De skal stå der midlertidigt, og vi flytter dem så snart, området skal bebyges. Vi tror på, at det kan tilføre noget til positivt til mange områder. Vi understreger, at vi ikke kommer og besætter et område, men laver en aftale med ejeren på forhånd, og et socialt supportteam af uddannede socialarbejdere vil følge beboerne, siger Ninna Hoegh, der allerede er i samarbejde med Aarhus Kommune.

- Huset vil følge den hjemløse fra sted til sted, og hvis nogen finder en fast bolig, overgår det mobile hus til en anden, siger Ninna Hoegh.

De, der vil støtte "Den flytbare cafe Udenfor" og "Byg Udenfor" med materialer eller penge eller levere arbejde, kan hende sig til Ninna Hoegh på tlf 53 60 20 27 eller på mail nh@udenfor.dk.

Kim Kromann, som leder projektet, byder velkomen fra et utraditionelt sted. Foto: Axel Schütt
Annonce

Fest for projektet fredag

Den mobile café, som Helga Lillebæk står for, skal kunne bruges forskellige steder i byen. Den kan for eksempel sættes op ved særlige lejligheder som Festugen og arrangementer i forbindelse med Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad.

- Der bliver serveret god og nærende mad, så de hjemløse ikke skal leve af tilfældig kost.

EU-pengene kommer fra et projekt, som hedder FEAD, og igennem det indgår Projekt Udenfor i et europæisk netværk.

Der var fest, da projektet blev sat i gang fredag ved hallen, hvor husene skal bygges. Med taler, dans og musik af børn fra Aarhus Friskole blev der skabt god stemning, og naturligvis var der udskænkning fra cafeen.

Rådmand for sociale forhold, Thomas Medom, byder de nye boliger og cafeen velkommen.

- Det er et spændende projekt, hvor vi også kan få unge med, og det skal drives af folk, som har erfaring på området. Der vil altid være områder, hvor husene kan stå. Vi ser for eksempel institutionen Skrænten, der har stået tom i mange år, fordi den venter på Marselistunnellen. Der har de hjemløse fundet ud af at slå sig ned, siger rådmanden, der er klar til et samarbejde.

Formand for Projekt Udenfor på landsplan, tidligere socialoverlæge i København, Preben Brandt, markerer åbningen af projektet. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-cheftræner: Vores sejre over OB har gjort dem til et bedre hold

Bakken Bears For abonnenter

Kommentar: Danmark har aldrig set et bedre hold end det Bakken Bears har lige nu

Annonce