Annonce
Østjylland

Tag på idrætshal kollapset: Kran arbejdede i nat

<p>Taget på hallen kollapsede ved tre-tiden natten til søndag. Foto: Favrskov Kommune</p>

Hinnerups nye hal ved Rønbæk Idrætscenter ramt af uvejrets rasen. Arbejdet med at forhindre yderligere skader forsatte ud på natten.

Et hul i taget og masser af vand indendøre. Sådan så det ud i Rønbæk Idrætscenters nye hal, da det flade tag i den regnvåde og blæsende efterårsnat kollapsede ved tre-tiden natten til søndag.
Annonce
<p>Der var heldigvis ikke nogen mennesker i hallen i Hinnerup, da taget kollapsede natten til søndag i den nye hal ved Rønbæk Idrætscenter. Foto: Favrskov Kommune / Daniel Bach Nielsen</p>
Hele søndagen var der hektisk aktivitet ved Rønbæk Idrætscenter i Hinnerup. Teknikere fra ingeniørfirmaet Cowi, som Favrskov Kommune har hyret til opgaven, regnede på, hvordan man kunne forhindre yderligere skader på bygningerne, og køreplader blev lagt ud i det efterårsvåde og fedtede område. Arbejdet fortsatte søndag aften og nat, hvor skadesservice-firmaet Polygon arbejdede med at løfte de ødelagte tagkassetter - materialet mellem spærene - ud fra idrætshallen.
Hele området ved Rønbæk Idrætscenter var spærret af fra tidlig morgen.
»Kassetterne er meget tunge, og det er vigtigt, at vi får dem ud så hurtigt som muligt for at undgå endnu større skævvridning af det ikke ødelagte tag, og så må vi senere vurdere om der er noget der kan reddes,« sagde leder af Favrskov Kommunes Ejendomscenter Michael Ertmann søndag ved 15-tiden.
<p>Teknikere gjorde klar til at komme op på hallens tag. Foto: Flemming Krogh</p>
På det tidspunkt havde han og en del kolleger fra kommunens tekniske forvaltning været på arbejde siden tidlig søndag morgen.
<p>Indsatsleder fra Beredskab og Sikkerhed Randers, Favrskov og Djurland Christian Nøddelund havde en travl morgen i Hinnerup. Foto: Flemming Krogh</p>
I følge kommunaldirektør ved Favrskov Kommune Jan Kallestrup, er det to af de tværgående jernbjælker, som er kollapset og har så at sige revet taget ned i hallen, desuden er der vrid i to andre spær. Han har ingen forklaring på, hvordan det kan ske i den kun fem år gamle hal.
<p>Store og små stykker fra den kollapsede tagkonstruktion fyldte halgulvet i den nye hal i Rønbæk Idrætscenter i Hinnerup. To spær er kollapset, og to andre er vredet skævt. Foto: Daniel Bach Nielsen</p>

Begge haller lukket

Den store idrætshal kan ikke bruges, mens den gamle hal er uskadt, men af sikkerhedshensyn er den indtil videre lukket.
<p>Afspæring omkring den nye hal ved Rønbæk Idrætscenter i Hinnerup. Man kan midt på siden fornemme vridet i hallens konstruktion. Foto: Daniel Bach Nielsen</p>
Michael Ertmann var på stedet kl. seks søndag morgen. Han ved ikke, hvornår hallen åbner igen.
<p>Luftfoto af tagkonstruktionens kollaps i Hinnerup. Foto: Favrskov Kommune.</p>
»Først og fremmest skal vi sikre bygningen, og så undersøger vi, om hvordan det beskadigede tag kan fjernes, og hvordan et ny tag kan bygges op,« sagde han, da han og flere andre teknikere gik rundt i hallen søndag formiddag.
<p>Vand og byggematerialer har oversvømmet hele hallens gulv. På billedet ses gulvet ved springgraven længst væk fra selve kollapset. Foto: Daniel Bach Nielsen</p>
I følge Michaels Ertmann er konstruktionen med jernbjælker og fladt tag en almindelige brugt konstruktion af idrætshaller.
<p>Der vil hverken blive solgt is eller spillet håndbold i hallen foreløbig. Søndagens håndboldkampe er flyttet til Haldum-Hinnerup Hallen. Foto: Daniel Bach Nielsen</p>
Alarmen gik kl. tre, hvor vagtselskabet Aros kørte ud og så, at taget var kollapset, derefter blev kommunens vagthavende alarmeret.
Fra kl. seks var frivillige fra de lokale foreninger i gang med at flytte søndages håndboldstævne til Haldum-Hinnerup Hallen i Hinnerup Nord og aflyse et badmintonstævne med 44 deltagere.
Taget på hallen kollapsede ved tre-tiden natten til søndag. Foto: Favrskov Kommune

Flytninger

Idrætshallen blev indviet i august 2011, og den er således kun godt fem år. Den er bygget sammen med den gamle Rønbækhallen, så det blev til det længe ønskede idrætscenter.
Den ødelagte hal vil uden tvivl give mange problemer, nu hvor vintersæsonen med sportsaktiviteter fylder hallen fra morgen til sen aften.
»Mandag morgen mødes vi med foreningsfolkene for at se, hvordan vi kan udnytte faciliteterne på en anden måde, så der bliver plads til så mange aktiviteter som muligt i andre bygninger, og vi bringer alt det, som vi har i spil,« siger kommunaldirektør Jan Kallestrup.
Ingen kom noget til ved tagets kollaps. Bare et halvt døgn tidligere var der lørdag samlet omkring 80 børn mellem fire til seks år til store legedag i hallen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Balanceplan - vi skal værne om de svageste

90 millioner kroner. Så meget står socialområdet til at skulle spare i den balanceplan, som rådmand Kristian Würtz (S) har fremlagt for byrådets partier. Det er besparelser, der vil gå umådeligt hårdt ud over vores svageste borgere. I skrivende stund foregår der politiske forhandlinger om planen. Jeg håber inderligt, at byrådets partier når til fornuft og i fællesskab finder frem til en løsning, så det ikke går så voldsomt ud over de af vores medborgere, der har det allersværest. For at give et eksempel står kommunens botilbud til at skulle spare 13 millioner kroner på driften, hvis balanceplanen gennemføres. Og det er vel at mærke i en sektor, der i forvejen er urimeligt hårdt presset. Vi risikerer, at det får fatale konsekvenser for vores medborgere med mentale lidelser eller fysiske handicap. For slet ikke at tale om personalet, der hver dag kæmper for at få enderne til at hænge sammen. Vilkårene for at udføre deres arbejde bliver kun svækket, hvis vi skærer ned på et tidspunkt, hvor der snarere er brug for flere investeringer frem for færre. Hvad med en fælles løsning? I en kommune som Aarhus bør det være en førsteprioritet, at vi værner om vores socialt udsatte borgere, hvad enten det er borgere med et fysisk handicap, en psykisk lidelse, misbrugsproblemer eller noget helt fjerde. Vores sociale sikkerhedsnet, som vi normalt sætter en dyd i at værne om, kommer simpelthen til at slå revner, hvis balanceplanen gennemføres med alle de besparelser, som er fremlagt. Men selvfølgelig nytter det ikke at fremsætte en klagesang uden at være villig til at finde pengene. For budgetterne på socialområdet er presset. Det skyldes betydelige merudgifter i hele den sociale sektor, fordi flere af vores medborgere har haft brug for hjælp, end forvaltningen havde forudset. Desværre er det en tendens i vores samfund, der vidner om, at flere og flere mennesker har brug for en hjælpende hånd i tilværelsen. Det er en stærkt bekymrende udvikling, som vi bliver nødt til at tage hånd om politisk. Derfor kunne det klæde byrådets partier at tage udviklingen på socialområdet alvorligt. Der er brug for, at alle hjælper til, så Aarhus Kommune ikke ender i socialpolitisk armod. Derfor opfordrer jeg politikerne til at gå til forhandlingerne med reelle forslag til, hvor pengene skal findes. For eksempel ville det være forbilledligt, hvis alle magistratsafdelinger bidrog til at sænke sparekravet på socialområdet. Det er en uvant adfærd, men ikke desto mindre nødvendigt, taget den krisesituation, vi befinder os i på det sociale område, i betragtning. Det ville klæde systemet at handle solidarisk frem for at holde fast i en silotankegang – særligt når det er vores svageste borgere, der står for skud. Jeg håber, politikerne er villige til at lytte til budskaberne fra tirsdagens demonstration, hvor flere af byens sociale og faglige organisationer i fællesskab forsøgte at gøre dem opmærksom på, at der er behov for en værdig balance i planen.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus For abonnenter

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffet

Annonce