Annonce
Aarhus

Tag på rejse med Don Gnu: Arketyper i actionforestilling

- Vi rejser ud i verden for at opleve det fremmede, men måske er alt det fremmede lige om hjørnet, siger Jannik Elkær og Kristoffer Louis Andrup Pedersen fra Don Gnu om ders forestilling "Turist". På scenen er fra venstre Petras Lisauskas, Kasper Buus og Mikolaj Karczewski. PR-foto: Engedahl Fotografi
Dansekompagniet Don Gnus nye forestilling, "Turist" kigger kærligt på vores feriedrømme og livet som turist.
Annonce

AARHUS: Vi kender dem alle fra køen i lufthavnen: Charterturisten, backpackeren og den travle forretningsrejsende. Drømmende om hver sin destination og mentalt milevidt fra hinandens rejsemål.

I Don Gnus nye forestilling, "Turist" møder vi de tre arketyper på scenen i en action-forestilling, der kaster et kærligt og humoristisk blik på vores rejsevaner.

- Det tre almindelige menneskers ualmindelige oplevelser, siger Jannik Elkær, der sammen med Kristoffer Louis Andrup Pedersen har udviklet forestillingens koncept og koreografi.

- Der er charterturisten med 'all-inclusive', der har to ugers ferie, hvor han skal ned og bruge hele sin årsløn og være den person, han drømmer, fortæller Jannik Elkær.

Backpackeren er turisten, der leder efter den unikke og øde oplevelse, hvor han kan være i ét med naturen.

- Han filmer sig selv undervejs for at dokumenterer sin rejse og kommunikere den online, for intet er, hvis ikke det er på de sociale medier, siger Kristoffer Louis Andrup Pedersen.

- Den sidste er forretningsmanden med de korte rejser. Han er interesseret i storbyferie og kulturelle oplevelser. Han har maks. fire dage og har derfor et klart skema for, hvad han skal nå at se. Når det så ikke går efter hans Excel-ark, er der en helt anden side, der træder frem, fortæller Jannik Elkær.

Annonce

Corona-perspektiver

Forestillingen har været undervejs længe, men med ankomsten af corona, der har sat en effektiv stopper for vores rejseaktiviteter, har den fået nye perspektiver.

Petras Lisauskas er charterturisten (forrest), Mikolaj Karczewski den travle forretningsrejsende og Kasper Buus, backpackeren på jagt efter unikke oplevelser, i Don Gnus danseforestilling "Turist". PR-foto: Engedahl Fotografi

- I starten var vores idé, at vi altid forsøger at nå en unik rejseoplevelse, men ofte ender med at gentage de samme oplevelser, som alle andre. Men i denne coronatid fik det en anden relevans, og vi diskuterede, om vores rejse skulle blive aflyst for at afspejle den tid, vi er i, siger Jannik Elkær og fortsætter:

- Det har vi prøvet at indarbejde, for hvordan er det at være turist, når ens rejse bliver aflyst, hvilke drømme kommer så frem? Hvad sker der, når man ikke kan rejse derhen, hvor man gerne vil og måske bliver tvunget til at være sammen med andre typer af turister, som man egentlig ikke havde tænkt sig at være sammen med?

Annonce

Nyt hold

Denne gang er de to Don Gnu'er ikke selv på scenen, det er i stedet de tre performere - Petras Lisauskas, Mikolaj Karczewski og Kasper Buus.

Petras har publikum kunnet opleve i flere af Don Gnus forestillinger, mens den polske danser og skuespiller Mikolaj Karczewski er ny i Don Gnu-sammenhænge.

- Vi havde set ham optræde flere gange, blandt andet i Palle Granhøjs forestillinger, og vi kunne se at han passede perfekt ind i det her univers, siger Kristoffer Louis Andrup Pedersen.

"Turist" kan opleves i Aarhus 26. september til 1. oktober. I 2021 skal den vises på Cph. Stage, inden den skal på turné i 2022. I øjeblikket har det travle kompagni fem andre forestillinger, som turnéer i ind- og udland. PR-foto: Engedahl Fotografi

Kasper Buus også var med i deres forrige forestilling "Walkman".

- Han startede med at være i praktik hos os i "Walkman". Han var så dygtig, at ham ville vi arbejde videre med, så han gik lige fra skolen og ind i Don Gnu, siger Kristoffer Louis Andrup Pedersen.

Forestillingen kan opleves på Bora Bora i Aarhus fra lørdag 26. september til 1. oktober.

Don Gnu

Det Aarhus-baserede kompagni Don Gnu har eksisteret siden 2010, hvor det blev stiftet af koreografer og dansere, Jannik Elkær og Kristoffer Louis Andrup Pedersen.

Deres nye forestilling "Turist" har premiere 26. september på Bora Bora - Dans og Visuelt Teater i Aarhus, der også er co-producenter på forestillingen.

Koncept og koreografi: Jannik Elkær, Kristoffer Louis Andrup Pedersen
​Koncept, lys og video: Christoffer Brekne
Performance og koreografi: Petras Lisauskas, Mikolaj Karczewski og Kasper Buus
​Musik: Alice Carreri

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Kulturrådmand overlever kampvalg: Det Radikale bagland peger fortsat på Rabih Azad-Ahmad

Danmark

Se Danmark: Med misk mask maske på

Annonce