Annonce
Livsstil

Tag på skattejagt i naturens spisekammer

Johanne S. Philipsen (til venstre) og Julie A. Swane står bag bogen ”Sank med børn”, der udkommer 10. juni. I 2015 udgav de bogen ”Sank - spis naturens køkkenhave”, og i 2012 skrev de bogen ”Mad med gran”. Foto: Tina Brok Hansen
Hvorfor nøjes med at spise det, der vokser i køkkenhaven eller ligger på supermarkedets hylder? Forfatterne Johanne S. Philipsen og Julie A. Swane har skrevet bogen ”Sank med børn”, der har til formål at inspirere børn og voksne til at høste vilde planter i naturen. Det giver ikke alene gode oplevelser, det bidrager også til naturpleje og gør plads til mere sjældne plantetyper.

Naturen bugner af spiselige planter, og i virkeligheden skal man ikke ret langt væk for at finde nogle af dem. Mælkebøtter vokser i de fleste haver og parker, hvis de ikke bliver fjernet, og hyld, skvalderkål og brændenælder er som regel heller ikke svære at finde. Strandene, på nær ved det vindblæste Vesterhav, er også fuld af ting, der kan spises.

Johanne S. Philipsen og Julie A. Swane har skrevet en inspirationsbog til dem, der har lyst at lave en familieudflugt ud af det og tage børn med ud at sanke. I 2012 udgav de bogen ”Mad med gran”, og i 2015 kom ”Sank - spis naturens køkkenhave”. Forfatterparrets nye bog, ”Sank med børn”, der udkommer 10. juni, er målrettet familier.

- Jeg har haft min søn med i naturen, siden han var helt lille. Det har været med til at lære ham om naturen og lære ham at sanse naturen. Man får den ind under huden på en helt anden måde, når man smager på den, siger Johanne S. Philipsen, der er forsker ved Syddansk Universitet og ofte laver mad med planter, hun finder i naturen.

Annonce

Julie A. Swane er uddannet arkitekt og har beskæftiget sig med havebrug. Hun har butikken Din planteven i København og afholder sanketure.

Et af bogens formål er at give glæden ved naturen videre til næste generation. Men de to forfattere er også godt klar over, at mange ikke ved, hvor de skal starte og slutte, hvis de skal ud at sanke. Simpelthen fordi de mangler viden om planterne.

- Der er nogle generationer, der ikke har været vant til at være ude i naturen. Og man har måske fået at vide, at man ikke må røre ved noget, fordi det kan være giftigt, siger Julie A. Swane, der oplever, at mange forældre er bekymrede og bange for at komme til at plukke noget, der ikke kan spises.

- Forældre og børn går på opdagelse sammen, men det er jo forældrenes ansvar, at det ikke går galt, siger hun og tilføjer, at børn faktisk ofte er ret dygtige til at kende forskel på planterne.

Viden giver stolthed

Første del af bogen indeholder billeder og beskrivelser af 64  forskellige plantearter, der er sikre at plukke og spise, og som man kan finde i den danske natur. I anden del af bogen kommer forfatterne med forslag til sanketure i forskellige landskaber, og bogen rundes af med 59 simple og børnevenlige opskrifter. Det er nemlig de to kvinders oplevelse, at børn er villige til at smage på nærmest hvad som helst, når de selv har været med ude at plukke det. Det giver også en form for stolthed at vide noget om naturen og kunne kende planterne fra hinanden.

- Mælkebøtter har fået en helt anden betydning for min søn, efter han har prøvet at lave marmelade og vingummi af dem. Før var han nok bare lidt ligeglad med dem, fortæller Johanne S. Philipsen.

- Pointen er, at man skal komme ud. Man får også mange andre oplevelser, når man er ude, man oplever naturen og ser måske et egern, som man kan snakke om, når man kommer hjem. Det er ikke bare det, man plukker, man får med hjem, det er hele oplevelsen, siger Jule A. Swane.

Annonce

En bærepose fuld

Når man begiver sig ud på sanketur - måske for allerførste gang - er det en god idé at medbringe noget faglitteratur, der kan hjælpe med at bestemme planterne. Nogle planter ligner hinanden meget, og det kan nemt give forvekslinger. Johanne S. Philipsen og Julie A. Swane anbefaler derfor, at man begynder man de planter, man kender i forvejen, hvis man aldrig har sanket før:

- Det kan være hybenroser, hyldeblomst, brændenælder, mælkebøtter og skvalderkål, foreslår Johanne S. Philipsen.

- Og senere på sommeren kan kommer havtorn og brombær, supplerer Julie A. Swane.

De 64 planter, de omtaler i bogen, er nemme at kende og har ikke giftige tvillinger. De er gået helt uden om svampe, da det er en videnskab for sig, hvor man kan nemt kan komme galt af sted, hvis man ikke har helt styr på arterne.

Det er tilladt at sanke på offentlige arealer, og man må kun plukke til eget forbrug. En tommelfingerregel siger, at man må ikke må tage mere med hjem, end at det kan være i en bærepose. Det er ikke tilladt at skære grene af eller grave planter op af jorden.

Sank med børn udkommer med forlaget Turbine 10. juni. PR-foto

- Mange byer har grønne områder, men man kan også hente i sin egen have eller ved stranden. Mange er måske bekymrede for forurening og hvordan man skal høste i forhold til det, men man kan godt høste i bynære områder, hvis man gør det de rigtige steder, fortæller Julie A. Swane.

Annonce

Hjælper til naturpleje

Tidligere var det helt almindeligt at hente en del af sin mad i naturen, men i takt med at vi har fjernet os mere fra naturen både fysisk og mentalt, er der ikke længere så mange, der gør det.

- Under anden verdenskrig var der nok mange, der gik ud og høstede brændenælder, men det var som nødmad. Da krigen var slut, så man det ikke som særlig fint at spise den slags, så det holdt man op med, fortæller Julie A. Swane.

På det lidt dybere plan håber forfatterne, at de kan være med til at bidrage til en grundviden inden for naturpleje og biodiversitet, der interesserer dem begge meget.

- Vi spiser i virkeligheden en meget lille del af naturens afgrøder. Det vil vi gerne ændre på, så man ikke kun spiser det, der bliver dyrket, eller man finder i supermarkederne. Det ligger os meget på hjerte at være med til at spise af alle jordens afgrøder. Der er ikke ret mange store græssere tilbage, der kan lave naturpleje, så hvis vi spiser nogle af de arter, der tager meget plads, kan vi give rum til de mere sjældne planter, og på den måde er vi med til at lave naturpleje, forklarer Johanne S. Philipsen

”Sank med børn” udkommer med forlaget Turbine 10. juni.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

God morgen - skal vi danse tango?

Aarhus

Et af Aarhus ældste værtshuse drives med trukket håndbremse: - Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce