Annonce
Klima

Tager du uldsokker på eller skruer op for varmen: Vores varmevaner er noget, vi arver

Anders Rhiger Hansen fra Aalborg Universitet har undersøgt danskernes varmevaner. Flere faktorer spiller ind, men vores varmeforbrug er i høj grad præget af, hvordan termostaten blev indstillet i barndomshjemmet. Foto: Inger Ulrich
Hvor stammer vores vaner fra, når det kommer til vores varmeforbrug? Det har sociolog Anders Rhiger Hansen undersøgt i en ph.d.-afhandling, der peger på, at vores varmevaner i høj grad er noget, vi lærer i barndommen.
Annonce

Der er meget, der spiller ind, når vi stiller termostaten i vores hjem, og det handler ikke kun om temperaturen udenfor.

Indkomst og uddannelsesniveau spiller ind, og det samme gør de vaner, vi har fået med fra vores forældre. Det viser sociolog Anders Rhiger Hansens ph.d. fra 2017, der netop handler om, hvordan sociale strukturer spiller ind på varmeforbruget i enfamilieshuse.

- Hvis man er vokset op med tykke uldsokker på i et gammelt hus, der krævede meget for at blive opvarmet, vil man have tendens til også at iføre sig varmt tøj, før man skruer mere op på termostaten, fortæller Ander Rhiger Hansen, som er ansat på Aalborg Universitet.

Vores nedarvede varmevaner kan komme til udtryk på mange måder. Det kan være, at termostaten aldrig bliver skruet højere op end på tre, eller at der bliver skruet ned for varmen, når vi lufter ud.

- Vi fandt nogle mønstre i den måde, som familier varmer deres hjem op på, og det har vi lavet en hel masse forskellige analyser af for at nå frem til den simple konklusion, at der er en sammenhæng mellem den måde, at forældre og deres voksne børn forbruger varme på.

Annonce

Rygmarvsmanøvrer

Undersøgelsen er lavet på baggrund af registre med 1,2 millioner observationer og viste, at der særligt for lavtuddannede grupper og for personer, der har bosat sig tæt på deres forældre, er en tæt sammenhæng.

Desuden peger undersøgelsen på, at de lavtlønnede og lavtuddannede grupper er bedre end andre grupper til at spare på varmen.

Sammenhængen er dog mere kompleks end, at vi bare sparer mere på varmen, hvis indkomsten er lav, fortæller Anders Rhiger Hansen.


Hvis man er vokset op med tykke uldsokker på i et gammelt hus, der krævede meget for at blive opvarmet, vil man have tendens til også at iføre sig varmt tøj, før man skruer mere op på termostaten.

Anders Rhiger Hansen, sociolog


- Meget af vores varmeforbrug er det, jeg kalder rygmarvsmanøvrer. Det er nogle indgroede vaner, og vi kan ikke forvente, at folk tager reflekterede valg om noget så usynligt som varmeforbrug, selv om der oplyses i kampagner, siger han.

Hvis man alligevel skal have folk til at ændre på den måde, de forbruger varme på, handler det ifølge sociologen om at arbejde med folks vaner.

- Folks vaner er jo et vilkår, vi ikke kan fjerne. I stedet er man nødt til at se, om man kan ændre lidt på dem, siger Anders Rhiger Hansen.

Anders Rhiger Hansen vil gerne undersøge, om de samme mekanismer gør sig gældende i forhold til danskernes elforbrug.

- Det er nogle helt andre vaner, der knytter sig til elforbruget end til varmeforbruget, men det er vores overbevisning, at nogle af de samme ting gør sig gældende, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Til tiden, forsinket eller aflyst? Informationerne når ofte ikke frem til letbanens passagerer

Annonce