Annonce
Østjylland

Taget og tågen lettede på Torvet

Med gejst og energi formåede musiklærer Thomas Reng Thomsen at få Odders 800 skolebørn til at synge, danse og stompe. Med sig havde han »Odder Musikskoles Spil Dansk Dag Band«, bestående af en håndfuld talentfulde teenagere.

800 skolebørn sang og stompede Spil Dansk Dagen til succes og solskin på Torvet.

Tågen og solen kæmpede onsdag formiddag om at erobre Torvet, men det blev en ulige kamp, hvor 800 børn hjalp solen til en klar sejr.

Annonce
Stomp er normalt musik, hvor man trommer på alt mellem himmel og jord. I mangel af bedre, måtte børnene »nøjes« med hænder og lår i et til dagen komponeret »Odder-stomp«.

Øverst på sejrsskamlen stod også Spil Dansk Dagen sammen med fællesskab, samvær og glæde.

Det var Odder Musikskole, der havde inviteret alle kommunens skolebørn til fællessang i anledning af Spil Dansk Dagen. Musikskolen havde bedt skolerne om hver at udvælge to af deres yndlingssange, og kriteriet var, at både tekst og musik skulle være 100 procent dansk. Og med sange som Kim Larsens »Tag mig med til Joanna«, Rocazinos »Ridder Lykke« og børnesangen »Fluer er forvirrede og dumme« levede arrangementet helt op til danskheden.

Musiklærer Thomas Reng Thomsen var vært og dirigent, og med energi, entusiasme og glæde fik han de store smil frem på børnene.

»I skal få Torvets loft til at løfte sig,« råbte han til de 800 børn, som kvitterede med at skråle, så tågen pakkede sammen og lod solen skinne på det store kor.

Med sig havde de »Odder Musikskoles Spil Dansk Dag Band«, hvor talentfulde teenagere med trompet, xylofon, trommer og guitar fik det hele til at gå op i en højere enhed.

»«Det bedste var den måde, bandet spillede på,« sagde Anna på ni år fra Rathlouskolen.

Og hendes klassekammerat Lærke tilføjede:

»Det var rigtig sjovt det her. Gid det havde varet lidt længere. Vi sang jo slet ikke »Kong Pukkelryg«, selvom den stod på papiret.«

Efter fællessangen var Thomas Reng Thomsen ikke til at skyde igennem:

»Det var super hamrende sjovt. Det var jo lige som at være rockstjerne på Orange Scene på Roskilde, og sådan tror jeg også, ungerne havde det. De giver en masse, og så får jeg jo lyst til at give igen,« sagde han forpustet efter at have danset, dirigeret og sunget.

»Det bedste er bare at se smilene på børnene. Det gør, at både de og jeg får en meget bedre dag. Og det er jo det, der er det magiske ved musik; det er det, den kan. Jeg elsker det her, og jeg kan slet ikke lade være,« sluttede han.

Leder af Musikskolen Steen Hattesen var også vældig tilfreds med arrangementet.

»Det var en stor fornøjelse, at se både Thomas og de glade børn i aktion. Sådan et arrangement her er med til at styrke fællesskabsfølelsen i en lille kommune som Odder. Og folkeskolerne er en af vores vigtigste samarbejdspartnere, så dagen arrangerer vi både for at synliggøre dem og selvfølgelig os selv,« sagde han.

Musikskolen lavede et lignende arrangement i 2009 og planlægger også at hylde Spil Dansk Dagen til næste år.

»Men der bliver det i en ny forklædning, som vi ikke helt kender endnu. Men vi arbejder på det.«

Spil Dansk Dagen er dansk musiklivs årlige festdag og afholdtes i år for 11. år i træk med hundredvis af koncerter med såvel professionelle som amatører, fællessang, workshops, og foredrag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce