Annonce
Debat

Tak Arlette

Lille, spinkel og skrøbelig ser hun ud, 90-årige Arlette Andersen. Men hendes blotte tilstedeværelse torsdag på Odder Gymnasium vidner om en mental styrke og standhaftighed af sjælden slags.

De seneste 25 år af sit liv har Arlette Andersen viet til at fortælle om de grufulde oplevelser, hun som teenager var øjenvidne til i Hitlers mest berygtede udryddelseslejr Auschwitz. En million jøder måtte i perioden 1941-45 lade livet i lejrens gaskamre som led i det tyske naziregimes endlösung-strategi, der kostede i alt seks millioner jøder livet under 2. Verdenskrig.

Auschwitz står i dag som en skamstøtte over nazismen men er i efterkrigstiden også blevet selve symbolet på de ufattelige lidelser, som totalitære regimer gennem tiderne har udsat mennesker for. Et rædsels-monument som igen og igen skal få os til at reflektere over og diskutere, hvordan vi undgår en gentagelse. Desværre uden held. Racistiske ideologier og totalitære regimer hører ikke kun Hitler-epoken til. Tag bare Cambodia, Rwanda og Eks-Jugoslavien, hvor i hundredtusindvis af mennesker blev brutalt slagtet og millioner af mennesker drevet på flugt. I alle tre tilfælde tøvede verdenssamfundet med at gribe ind, præcis som det var tilfældet i forhold til nazi-Tyskland.

Efterkrigsgenerationerne har i lærebøgerne kunne læse om de menneskelige tragedier og i både dokumentar- og spillefilm og på tv fået oprullet historierne gang på gang. Bøger om 2. Verdenskrig storsælger stadig, og appetitten synes her i 70-året for befrielsen stadig umættelig. Vel sagtens fordi vi stadig søger forklaringerne på, hvordan det kunne gå så galt.

Annonce

Men ét er at få historien udlagt af en forfatter, en instruktør eller en lærer. Noget helt andet at få den helt ind under huden ved mødet med et menneske, som har set rædslerne med egne øjne, følt angsten, mærket smerten og som har skullet leve med tabet af sine elskede. Så bliver historien pludselig levende og uafrystelig, som det skete torsdag i Odder, hvor flere af gymnasieeleverne undervejs i Arlette Andersens beretning måtte knibe en tåre.

Auschwitz er fortid, ja, men også i allerhøjeste grad nutid. Se blot IS i Syrien. Der er både politikere og historikere, der den dag i dag benægter, at holocaust fandt sted, og som hårdnakket fastholder, at millioner af jøders død er en løgn. Det var den franske højrepolitiker Jean-Marie Le Pens udtalelser om, at holocaust blot var en detalje, der i sin tid fik Arlette Andersen til at bryde sin tavshed om Auschwitz-helvedet. Snart er hun og de sidste vidner til historiens største folkedrab væk. Vi skylder dem aldrig at glemme deres lidelser og historier. Ikke mindst for vores egen skyld.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

På kant: Tre forudsætninger for debatten om muslimer

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Annonce