Annonce
Debat

Tak Arlette

Lille, spinkel og skrøbelig ser hun ud, 90-årige Arlette Andersen. Men hendes blotte tilstedeværelse torsdag på Odder Gymnasium vidner om en mental styrke og standhaftighed af sjælden slags.

De seneste 25 år af sit liv har Arlette Andersen viet til at fortælle om de grufulde oplevelser, hun som teenager var øjenvidne til i Hitlers mest berygtede udryddelseslejr Auschwitz. En million jøder måtte i perioden 1941-45 lade livet i lejrens gaskamre som led i det tyske naziregimes endlösung-strategi, der kostede i alt seks millioner jøder livet under 2. Verdenskrig.

Auschwitz står i dag som en skamstøtte over nazismen men er i efterkrigstiden også blevet selve symbolet på de ufattelige lidelser, som totalitære regimer gennem tiderne har udsat mennesker for. Et rædsels-monument som igen og igen skal få os til at reflektere over og diskutere, hvordan vi undgår en gentagelse. Desværre uden held. Racistiske ideologier og totalitære regimer hører ikke kun Hitler-epoken til. Tag bare Cambodia, Rwanda og Eks-Jugoslavien, hvor i hundredtusindvis af mennesker blev brutalt slagtet og millioner af mennesker drevet på flugt. I alle tre tilfælde tøvede verdenssamfundet med at gribe ind, præcis som det var tilfældet i forhold til nazi-Tyskland.

Efterkrigsgenerationerne har i lærebøgerne kunne læse om de menneskelige tragedier og i både dokumentar- og spillefilm og på tv fået oprullet historierne gang på gang. Bøger om 2. Verdenskrig storsælger stadig, og appetitten synes her i 70-året for befrielsen stadig umættelig. Vel sagtens fordi vi stadig søger forklaringerne på, hvordan det kunne gå så galt.

Annonce

Men ét er at få historien udlagt af en forfatter, en instruktør eller en lærer. Noget helt andet at få den helt ind under huden ved mødet med et menneske, som har set rædslerne med egne øjne, følt angsten, mærket smerten og som har skullet leve med tabet af sine elskede. Så bliver historien pludselig levende og uafrystelig, som det skete torsdag i Odder, hvor flere af gymnasieeleverne undervejs i Arlette Andersens beretning måtte knibe en tåre.

Auschwitz er fortid, ja, men også i allerhøjeste grad nutid. Se blot IS i Syrien. Der er både politikere og historikere, der den dag i dag benægter, at holocaust fandt sted, og som hårdnakket fastholder, at millioner af jøders død er en løgn. Det var den franske højrepolitiker Jean-Marie Le Pens udtalelser om, at holocaust blot var en detalje, der i sin tid fik Arlette Andersen til at bryde sin tavshed om Auschwitz-helvedet. Snart er hun og de sidste vidner til historiens største folkedrab væk. Vi skylder dem aldrig at glemme deres lidelser og historier. Ikke mindst for vores egen skyld.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce