Annonce
Debat

Tak for ærligheden, Renée

Gitte Nørgaard, Direktør på Aarhus Business College

Nå, men så dukkede der pludselig en ny bog op på mit natbord. Min mand mente åbenbart, at Renée Toft Simonsens nye bog "Jeg er f*cking hot!" lige var noget for mig. På forsiden sidder en styrtsvedende kvinde og skriver, mens efterårsbladene daler blidt fra træerne omkring hende... Jamen, er det dér, vi er nået til, Renée?

Jeg lindede på omslaget og så ord som hedeture, sårbarhed og perfektionismens hamsterhjul. Og ja, overgangsalder. Især overgangsalder... Alene ordet kan jo næsten få sveden til at pible frem.

Men bogen blev liggende på mit natbord, for den viste sig at rumme mange fine betragtninger om livet. Mon ikke vi alle kan genkende den pludselige angst for ikke at være elsket (nok) og frygten for, at ikke altid at slå til?

Renée tager fat på det hele i bogen. Det er både ærligt og modigt, og jeg letter i det hele taget på hatten for denne kloge kone og dygtige forretningskvinde, der i de seneste uger har generobret positionen som landets mest omtalte kvinde. Hun ruller forbi mig på bybus-reklamerne, når jeg holder i kø på vejene i Aarhus, og hendes bog er blevet grundigt omtalt i alle medier fra den mindste ugeavis til helsidesopslag i de landsdækkende dagblade.

Ingen kan stå for det, når en af landets smukkeste kvinder bramfrit deler ud af erfaringerne fra sit eget liv - også de smertelige af slagsen - og garnerer det med både hudfolder og betroelser, men det, der har gjort størst indtryk på mig, er hendes forsvar for sårbarheden, som det hedder i undertitlen. Eller som hun skriver på side 71:

"Sårbarheden gør os menneskelige, og som det allervigtigste gør den os i stand til at forstå, acceptere og tage imod sårbarhed hos andre. For mig er der ingen tvivl. En øget bevidsthed omkring sårbarheden, dens naturlige væren i vores liv og dens ret til at være der, vil øge vores livskvalitet betragteligt og ikke mindst livskvaliteten for alle de mennesker, vi kommer i kontakt med."

Ifølge Renée er det overgangsalderen med dens slidgigt, dens humørsvingninger, dens kontroltab, dens ekstra kilo og de der natlige svedeture, der har gjort hende bevidst om egen sårbarhed. Og tak for det. For når en kvinde, der har fået det bedste fra samtlige hylder i livets butik, fortæller os, at selv hun ikke er perfekt, så må vi andre nok også opgive håbet om, nogensinde at blive det.

Det kan både de unge kvinder, der lider under tårnhøje ambitioner, og alle vi andre med hedeturene lære noget af.

Ifølge den seneste udgave af Den Nationale Sundhedsprofil, der udkom i marts, har 40,5 procent af de unge kvinder mellem 16 og 24 år svaret, at de har et højt stressniveau, mens det samme kun gælder knap en fjerdedel af de jævnaldrende mænd. Det er et alarmerende højt tal, som vi simpelthen er nødt til at gøre noget ved!

Vi har frembragt en generation af vidunderlige unge, men desværre er især mange af vores døtre allerede som helt unge havnet i et perfektionismens hamsterhjul. De skal opnå et snit på 12 og derefter gennemføre endnu uddannelse på rekordtid. Så skal de lande drømmejobbet, og ved siden af det hele skal de passe kæresten, veninderne og fitnesscentret og deres perfekte profil på de sociale medier.

Pyh, man bliver jo helt udmattet af bare at beskrive de krav, de unge kvinder stiller til sig selv. Og måske har vi selv har skubbet dem i den retning ved at forsikre dem om, at de kan alt? Vi har bare glemt at tilføje, at intet menneske magter at være konstant perfekt. Det har Renée Toft Simonsens bog nu mindet mig om. Måske burde alle vi modne mennesker forsøge at gå forrest og slappe lidt af? Perfekthed er jo en urealistisk drøm, og den erkendelse er frisættende.

Annonce

Vi har frembragt en generation af vidunderlige unge, men desværre er især mange af vores døtre allerede som helt unge havnet i et perfektionismens hamsterhjul

Gitte Nørgaard, direktør på Aarhus Business College
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce