Annonce
Debat

Tak for ærligheden, Renée

Gitte Nørgaard, Direktør på Aarhus Business College

Nå, men så dukkede der pludselig en ny bog op på mit natbord. Min mand mente åbenbart, at Renée Toft Simonsens nye bog "Jeg er f*cking hot!" lige var noget for mig. På forsiden sidder en styrtsvedende kvinde og skriver, mens efterårsbladene daler blidt fra træerne omkring hende... Jamen, er det dér, vi er nået til, Renée?

Jeg lindede på omslaget og så ord som hedeture, sårbarhed og perfektionismens hamsterhjul. Og ja, overgangsalder. Især overgangsalder... Alene ordet kan jo næsten få sveden til at pible frem.

Men bogen blev liggende på mit natbord, for den viste sig at rumme mange fine betragtninger om livet. Mon ikke vi alle kan genkende den pludselige angst for ikke at være elsket (nok) og frygten for, at ikke altid at slå til?

Renée tager fat på det hele i bogen. Det er både ærligt og modigt, og jeg letter i det hele taget på hatten for denne kloge kone og dygtige forretningskvinde, der i de seneste uger har generobret positionen som landets mest omtalte kvinde. Hun ruller forbi mig på bybus-reklamerne, når jeg holder i kø på vejene i Aarhus, og hendes bog er blevet grundigt omtalt i alle medier fra den mindste ugeavis til helsidesopslag i de landsdækkende dagblade.

Ingen kan stå for det, når en af landets smukkeste kvinder bramfrit deler ud af erfaringerne fra sit eget liv - også de smertelige af slagsen - og garnerer det med både hudfolder og betroelser, men det, der har gjort størst indtryk på mig, er hendes forsvar for sårbarheden, som det hedder i undertitlen. Eller som hun skriver på side 71:

"Sårbarheden gør os menneskelige, og som det allervigtigste gør den os i stand til at forstå, acceptere og tage imod sårbarhed hos andre. For mig er der ingen tvivl. En øget bevidsthed omkring sårbarheden, dens naturlige væren i vores liv og dens ret til at være der, vil øge vores livskvalitet betragteligt og ikke mindst livskvaliteten for alle de mennesker, vi kommer i kontakt med."

Ifølge Renée er det overgangsalderen med dens slidgigt, dens humørsvingninger, dens kontroltab, dens ekstra kilo og de der natlige svedeture, der har gjort hende bevidst om egen sårbarhed. Og tak for det. For når en kvinde, der har fået det bedste fra samtlige hylder i livets butik, fortæller os, at selv hun ikke er perfekt, så må vi andre nok også opgive håbet om, nogensinde at blive det.

Det kan både de unge kvinder, der lider under tårnhøje ambitioner, og alle vi andre med hedeturene lære noget af.

Ifølge den seneste udgave af Den Nationale Sundhedsprofil, der udkom i marts, har 40,5 procent af de unge kvinder mellem 16 og 24 år svaret, at de har et højt stressniveau, mens det samme kun gælder knap en fjerdedel af de jævnaldrende mænd. Det er et alarmerende højt tal, som vi simpelthen er nødt til at gøre noget ved!

Vi har frembragt en generation af vidunderlige unge, men desværre er især mange af vores døtre allerede som helt unge havnet i et perfektionismens hamsterhjul. De skal opnå et snit på 12 og derefter gennemføre endnu uddannelse på rekordtid. Så skal de lande drømmejobbet, og ved siden af det hele skal de passe kæresten, veninderne og fitnesscentret og deres perfekte profil på de sociale medier.

Pyh, man bliver jo helt udmattet af bare at beskrive de krav, de unge kvinder stiller til sig selv. Og måske har vi selv har skubbet dem i den retning ved at forsikre dem om, at de kan alt? Vi har bare glemt at tilføje, at intet menneske magter at være konstant perfekt. Det har Renée Toft Simonsens bog nu mindet mig om. Måske burde alle vi modne mennesker forsøge at gå forrest og slappe lidt af? Perfekthed er jo en urealistisk drøm, og den erkendelse er frisættende.

Vi har frembragt en generation af vidunderlige unge, men desværre er især mange af vores døtre allerede som helt unge havnet i et perfektionismens hamsterhjul

Gitte Nørgaard, direktør på Aarhus Business College
Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midttrafiks formand om billetsnydere: - Jeg har svært ved at tro, det skulle være rigtigt, at så mange ikke betaler for turen

Debat For abonnenter

De offentlige toiletter fungerer aldrig: Hvornår træder kommunen i karakter?

Aarhus

Afstemning - du bestemmer: Skal vi tjekke op på de hylende tog eller rådden cykelkultur?

Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling

Østjylland

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Debat For abonnenter

Rådmand og politi må finde en løsning på balladen på Aarhus Ø

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Annonce